Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Technologie OZE w winnicach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Technologie OZE w winnicach
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Adam Koniuszy <Adam.Koniuszy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 1,20,67zaliczenie
laboratoriaL1 10 0,80,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy fizyki, chemii, biologii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych alternatywnych rozwiązań zaopatrzenia winnic w energię elektryczną i ciepło oraz biopaliwa w warunkach zrównoważonego rozwoju oraz sposobów energetycznego zagospodarowania odpadów powstających w winnicach.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Instalacja agrofotowoltaiczna - studium przypadku.2
T-L-2Kompostowanie odpadów z winnic - skojarzona produkcja kompostu i ciepła.3
T-L-3Ocena potencjału wytwarzania biogazu z odpadów organicznych pochodzących z działalności winiarskiej.3
T-L-4Zaliczenie.2
10
wykłady
T-W-1Odnawialne źródła energii - definicja, klasyfikacja, potencjał.2
T-W-2Energia słoneczna i wiatrowa - podstawy i praktyka.8
T-W-3Odzysk energii z odpadów sektora winiarskiego.8
T-W-4Zaliczenie.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i przygotowanie sprawozdań do zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda przypadków.
M-3Pokaz.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie.
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia aktywności i zaangażowania.
S-3Ocena formująca: Sprawozdanie.
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne / ustne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C42_W01
Student ma wiedzę w zakresie podstawowych form energii pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych z możliwością ich wykorzystania w praktyce w winnicach.
UWW_1A_W02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C42_U01
Student potrafi wskazać możliey sposób pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych w winnicy.
UWW_1A_U18, UWW_1A_U10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C42_K01
Student rozumie potrzebę wprowadzania odnawialnych źródeł energii do praktyki w winnicach w celu poprawy efektywności energetycznej oraz dla ochrony środowiska.
UWW_1A_K04, UWW_1A_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C42_W01
Student ma wiedzę w zakresie podstawowych form energii pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych z możliwością ich wykorzystania w praktyce w winnicach.
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe rodzaje form energii pozyskiwanej ze źródeł energii odnawialnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C42_U01
Student potrafi wskazać możliey sposób pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych w winnicy.
2,0
3,0Student potrafi wskazać sposoby pozyskania energii ze źródeł odnawialnych dostosowane do potrzeb energetycznych sektora winiarskiego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C42_K01
Student rozumie potrzebę wprowadzania odnawialnych źródeł energii do praktyki w winnicach w celu poprawy efektywności energetycznej oraz dla ochrony środowiska.
2,0
3,0Student potrafi wskazać powody stosowania odnawialnych źródeł energii dla poprawy efektywności energetycznej w sektorze winiarskim.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lewandowski W.M., Proekologiczne odnawialne źródła energii, PWN, 2017
  2. Kołodziej B., Matyka M., Odnawialne źródła energii. Rolnicze surowce energetyczne, PWRiL, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Ligus M., Efektywność inwestycji w odnawialne źródła energii - analiza kosztów i korzyści, CeDeWu.pl, 2009

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Instalacja agrofotowoltaiczna - studium przypadku.2
T-L-2Kompostowanie odpadów z winnic - skojarzona produkcja kompostu i ciepła.3
T-L-3Ocena potencjału wytwarzania biogazu z odpadów organicznych pochodzących z działalności winiarskiej.3
T-L-4Zaliczenie.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Odnawialne źródła energii - definicja, klasyfikacja, potencjał.2
T-W-2Energia słoneczna i wiatrowa - podstawy i praktyka.8
T-W-3Odzysk energii z odpadów sektora winiarskiego.8
T-W-4Zaliczenie.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i przygotowanie sprawozdań do zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C42_W01Student ma wiedzę w zakresie podstawowych form energii pozyskiwanych ze źródeł odnawialnych z możliwością ich wykorzystania w praktyce w winnicach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W02student ma wiedzę w zakresie matematyki, statystyki matematycznej oraz fizyki, niezbędną do zrozumienia podstawowych zjawisk fizycznych zachodzących w przyrodzie, w tym klimatycznych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych alternatywnych rozwiązań zaopatrzenia winnic w energię elektryczną i ciepło oraz biopaliwa w warunkach zrównoważonego rozwoju oraz sposobów energetycznego zagospodarowania odpadów powstających w winnicach.
Treści programoweT-W-1Odnawialne źródła energii - definicja, klasyfikacja, potencjał.
T-W-2Energia słoneczna i wiatrowa - podstawy i praktyka.
T-W-3Odzysk energii z odpadów sektora winiarskiego.
T-W-4Zaliczenie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda przypadków.
M-3Pokaz.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie.
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia aktywności i zaangażowania.
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne / ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić podstawowe rodzaje form energii pozyskiwanej ze źródeł energii odnawialnej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C42_U01Student potrafi wskazać możliey sposób pozyskiwania energii ze źródeł odnawialnych w winnicy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych alternatywnych rozwiązań zaopatrzenia winnic w energię elektryczną i ciepło oraz biopaliwa w warunkach zrównoważonego rozwoju oraz sposobów energetycznego zagospodarowania odpadów powstających w winnicach.
Treści programoweT-W-1Odnawialne źródła energii - definicja, klasyfikacja, potencjał.
T-W-2Energia słoneczna i wiatrowa - podstawy i praktyka.
T-W-3Odzysk energii z odpadów sektora winiarskiego.
T-W-4Zaliczenie.
T-L-1Instalacja agrofotowoltaiczna - studium przypadku.
T-L-2Kompostowanie odpadów z winnic - skojarzona produkcja kompostu i ciepła.
T-L-3Ocena potencjału wytwarzania biogazu z odpadów organicznych pochodzących z działalności winiarskiej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda przypadków.
M-3Pokaz.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie.
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia aktywności i zaangażowania.
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne / ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać sposoby pozyskania energii ze źródeł odnawialnych dostosowane do potrzeb energetycznych sektora winiarskiego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C42_K01Student rozumie potrzebę wprowadzania odnawialnych źródeł energii do praktyki w winnicach w celu poprawy efektywności energetycznej oraz dla ochrony środowiska.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K04Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przedstawienie podstawowych alternatywnych rozwiązań zaopatrzenia winnic w energię elektryczną i ciepło oraz biopaliwa w warunkach zrównoważonego rozwoju oraz sposobów energetycznego zagospodarowania odpadów powstających w winnicach.
Treści programoweT-W-1Odnawialne źródła energii - definicja, klasyfikacja, potencjał.
T-W-2Energia słoneczna i wiatrowa - podstawy i praktyka.
T-W-3Odzysk energii z odpadów sektora winiarskiego.
T-W-4Zaliczenie.
T-L-1Instalacja agrofotowoltaiczna - studium przypadku.
T-L-2Kompostowanie odpadów z winnic - skojarzona produkcja kompostu i ciepła.
T-L-3Ocena potencjału wytwarzania biogazu z odpadów organicznych pochodzących z działalności winiarskiej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Metoda przypadków.
M-3Pokaz.
M-4Ćwiczenia laboratoryjne.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja pracy w grupie.
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia aktywności i zaangażowania.
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne / ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać powody stosowania odnawialnych źródeł energii dla poprawy efektywności energetycznej w sektorze winiarskim.
3,5
4,0
4,5
5,0