Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty uczenia się | UWW_1A_C07_U01 | Student potrafi określić aktualny stan upraw ogrodniczych, rozpoznaje i charakteryzuje gatunki roślin ogrodniczych, dobiera stanowisko, ich podstawowe metody uprawy, pielęgnacji i zbioru. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | UWW_1A_U18 | student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych |
---|
UWW_1A_U03 | student ma umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian winorośli oraz innych roślin ogrodniczych |
UWW_1A_U09 | student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia |
UWW_1A_U04 | student ma umiejętność określania biotycznych i abiotycznych zagrożeń dla upraw ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, potrafi stosować metody służące przeciwdziałaniu i zwalczaniu potencjalnych zagrożeń |
UWW_1A_U05 | student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin |
UWW_1A_U06 | student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych |
UWW_1A_U08 | student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic |
UWW_1A_U10 | student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce |
UWW_1A_U13 | student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu kierunku studiów z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami i odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą i winiarską, potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się przez całe życie, umie organizować pracę indywidualną oraz w zespole |
Cel przedmiotu | C-1 | Zaznajomienie z działami produkcji ogrodniczej, ich znaczeniem, wielkością produkcji w Polsce i na świecie. |
---|
C-3 | Zaznajomienie z ogólną charakterystyką gatunków z poszczególnych grup roślin ogrodniczych |
C-2 | Zapoznanie z wymaganiami, sposobem rozmnażania, produkcją rozsady, pielęgnacją, zbiorem i obrotem roślin ogrodniczych |
Treści programowe | T-W-1 | Wielkość i struktura produkcji ogrodniczej w Polsce i na świecie. Działy produkcji ogrodniczej i ich charakterystyka. Wymagania i czynniki warunkujące rejonizację upraw roślin ogrodniczych. Sposoby rozmnażania roślin ogrodniczych. Zmianowanie i płodozmian w uprawie roślin ogrodniczych. Zbiór, przygotowanie do sprzedaży i obrót produktów ogrodniczych. |
---|
T-A-1 | Znaczenie gospodarcze i ogólna charakterystyka gatunków należących do poszczególnych grup roślin ogrodniczych. |
T-A-2 | Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie roślin ogrodniczych |
T-L-1 | Produkcja rozsady roślin warzywnych, ozdobnych i zielarskich |
T-L-2 | Zabiegi pielęgnacyjne stosowane w uprawie roślin ogrodniczych |
Metody nauczania | M-1 | Metody podające (wykład multimedialny) |
---|
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja) |
M-3 | Metody eksponujące (prezentacja, tabele, wykresy, zdjęcia, materiał roślinny) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz, demonstracja) |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie zadanego zagadnienia |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z wykładów |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium z ćwiczeń |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić stan i strukturę upraw ogrodniczych. Potrafi scharakteryzować przynajmniej 60% gatunków roślin ogrodniczych. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |