Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Toksyny roślin i zwierząt:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Toksyny roślin i zwierząt | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Kamila Pokorska-Niewiada <Kamila.Pokorska@zut.edu.pl>, Monika Rajkowska-Myśliwiec <Monika.Rajkowska@zut.edu.pl>, Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość treści przedmiotów: Chemia, Biochemia, Biologia, Analiza instrumentalna |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zagadnień związanych z występującymi w świecie roślinnym i zwierzęcym substancjami szkodliwymi i truciznami |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zasady bhp w pracy z substancjami niebezpiecznymi. Metody wykrywania obecności trucizn | 1 |
T-L-2 | Metody wykrywania obecności trucizn | 2 |
T-L-3 | Metody instrumentalne stosowane w analizie jakościowej i ilościowej trucizn | 2 |
T-L-4 | Wykrywanie obecności trucizn. Badania zawartości toksycznych substancji naturalnych w surowcach i produktach spożywczych | 6 |
T-L-5 | Oszacowanie wyników tych badań w aspekcie zagrożenia zdrowia potencjalnego konsumenta | 2 |
T-L-6 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rola toksyn w organizmie roślin i zwierząt | 2 |
T-W-2 | Organizmy toksyczne i jadowite | 4 |
T-W-3 | Charakterystyka toksyn roślinnych | 5 |
T-W-4 | Charakterystyka toksyn zwierzęcych | 5 |
T-W-5 | Zagrożenia zdrowia ludzkiego w wyniku kontaktu, ze szczególnym uwzględnieniem drogi pokarmowej i możliwości przeciwdziałania | 2 |
T-W-6 | Zaliczenie wykładów | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia | 5 |
A-L-3 | Konsultacje | 1 |
A-L-4 | Przygotowanie pracy kontrolnej | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 1 |
A-W-3 | Studiowanie literatury zwiazanej z tematyka wykładów i przygotowanie do zaliczenia | 4 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie końcowe ustne lub pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_W01 Student zna w zaawansowanym stopniu toksyny roślin i zwierząt oraz innych organizmów, jest w stanie je scharakteryzować. Rozumie wpływ toksyn na organizm człowieka oraz sposoby przeciwdziałania efektom zatrucia. | TZZ_1A_W07 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-W-4 | M-3, M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_U01 Potrafi wyszukać, wykorzystać i interpretować informacje o organizmach i ich toksynach. Potrafi zastosować odpowiednie metody badawcze. | TZZ_1A_U05 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-5, T-L-3, T-L-1, T-L-4 | M-3, M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_K01 Jest gotów do ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia wiedzy o toksynach w żywności z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta oraz zagrożeń i ryzyka. | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-5 | M-3, M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_W01 Student zna w zaawansowanym stopniu toksyny roślin i zwierząt oraz innych organizmów, jest w stanie je scharakteryzować. Rozumie wpływ toksyn na organizm człowieka oraz sposoby przeciwdziałania efektom zatrucia. | 2,0 | |
3,0 | Student zna na poziomie podstawowym zależności pomiędzy stanem środowiska, a pojawieniem się toksyn w organizmach potrafi scharakteryzować niektóre toksyny. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_U01 Potrafi wyszukać, wykorzystać i interpretować informacje o organizmach i ich toksynach. Potrafi zastosować odpowiednie metody badawcze. | 2,0 | |
3,0 | Student umie wyszukać, wykorzystać i interpretować podstawowe informacje. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO2-3_K01 Jest gotów do ciągłego dokształcania się. Ma świadomość znaczenia wiedzy o toksynach w żywności z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta oraz zagrożeń i ryzyka. | 2,0 | |
3,0 | Student jest świadomy potrzeby ciągłego dokształcania się nie jest jednak dostatecznie świadomy znaczenia wiedzy o toksynach w żywności z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Burkhard B., Dietze P., Rośliny trujące, Wyd. Bellona, Warszawa, 2008
- Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2017
- Altmann H., Atlas trujących roślin i jadowitych zwierząt, Wyd. Świat Książki, Warszawa, 2004
- Biernat J, Świat trucizn, Astrum, 1999
Literatura dodatkowa
- Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001
- Mebs D., Venomous and Poisonous Animals, CRC Press, Scientific Publisher, Stuttgart, 2002