Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Systemy dystrybucji żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Systemy dystrybucji żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu żywności, prawa żywnościowego i podstaw ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp. | 2 |
T-L-2 | Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego | 12 |
T-L-3 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego | 3 |
T-W-2 | Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji | 2 |
T-W-3 | Systemy dystrybucyjne | 5 |
T-W-4 | Łańcuchy i sieci dystrybucyjne | 2 |
T-W-5 | Strategie zarządzania dystrybucją żywności | 2 |
T-W-6 | Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia | 1 |
T-W-7 | Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności | 2 |
T-W-8 | Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych | 2 |
T-W-9 | Zaliczenie wykładów | 1 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 7 |
A-L-3 | Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach |
M-3 | Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym |
M-4 | Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków |
S-3 | Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiagniec studenta w czasie trwania przedmiotu |
S-5 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. | TZZ_1A_W17 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-2, T-W-8, T-W-7, T-W-5, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_U01 Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. Potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom | TZZ_1A_U21 | — | — | C-1, C-2 | T-W-8, T-W-7, T-L-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
TZZ_1A_PO1-4_U02 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informację pochodzące z różnych źródeł literaturowych i na ich podstawie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności. Potrafi opracować odpowiednią dokumentację. | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-5, T-L-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy z zakresu systemów dystrybucji żywnosci w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych. | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-L-2 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-5 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawy dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_U01 Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. Potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom | 2,0 | |
3,0 | Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
TZZ_1A_PO1-4_U02 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informację pochodzące z różnych źródeł literaturowych i na ich podstawie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności. Potrafi opracować odpowiednią dokumentację. | 2,0 | |
3,0 | Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-4_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy z zakresu systemów dystrybucji żywnosci w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jarzębowski S., Integracja łańcucha dostaw jako element kształtowania efektywności sektora przetwórstwa rolno – spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2013
- Waśkowski Z., Sznajder M. (red.), Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań, 2012
- Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian., Wyd. Difin, Warszawa, 2010
- Rutkowski K. (red.), Logistyka dystrybucji. Specyfika, trendy rozwojowe, dobre praktyki, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2005
Literatura dodatkowa
- Journal of Purchasing and Supply Management, Elsevier