Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość wiedzy z zakresu podstaw prawa żywnościowego, jakości żywności i podstaw ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zagadnieniami i problemami związanymi z bezpieczeństwem żywności w obrocie światowym, w tym z zagrożeniami świadomie sprowadzanymi na żywność a takze zafałszowaniem żywności oraz standardami opracowanymi dla zmniejszenia ryzyka takich działań. |
C-2 | Nabycie umiejętności definiowania zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowym i opracowania podstawowych elementów standardów profilaktycznych dla takich zagrożeń. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp. | 2 |
T-L-2 | Analiza ryzyka/ zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnosci na wybranych przykładach | 4 |
T-L-3 | Elementy wybranych standardów zapewnienia jakości/ bezpieczeństwa żywności stosowanych w obrocie międzynarodowym | 4 |
T-L-4 | Prezentacje | 4 |
T-L-5 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Obrót środkami spożywczymi– wpływ na kulturalne dziedzictwo i bezpieczeństwo człowieka w ujęciu historycznym | 3 |
T-W-2 | Charakterystyka wybranych rodzajów zagrożeń występujących podczas obrotu zywnością (chemiczne, fizyczne, biologiczne) | 5 |
T-W-3 | Wymagania prawa i standardy zapewnienia jakości, w tym bezpieczeństwa w międzynarodowym obrocie żywnością. | 6 |
T-W-4 | Standardy zabezpieczające żywność przed zagrożeniami powodowanymi względami ekonomicznymi i ideologicznymi - zasady. | 4 |
T-W-5 | Zaliczenie | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Samodzielne przygotowanie prezentacji | 7 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 3 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach |
M-3 | Samodzielna praca nad przygotowaniem prezentacji |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: Przedstawienie prezentacji |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie przebiegu okresowych osiągnięć studenta w czasie trwania przedmiotu |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej w kontekście zagrożeń dlai bezpieczeństwa żywności w obrocie, w tym aktualne standardy zabezpieczające przed celowymi działaniami powodowanymi czynnikami ideologicznymi i/ lub ekonomicznymi. | TZZ_1A_W18 | — | — | C-1 | T-L-4, T-W-2 | M-1 | S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_U01 Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu zagrożeń dl bezpieczeństwa żywności w różnych segmentach rynku żywności, także w zależnosci od lokalizacji miejsca produkcji i czynników społeczno-środowiskowych. | TZZ_1A_U01 | — | — | C-2 | T-L-4 | M-2, M-3 | S-1, S-4, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, ma świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności występujących w obrocie. | TZZ_1A_K01 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-4, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu pozatechniczne uwarunkowania działalności inżynierskiej w kontekście zagrożeń dlai bezpieczeństwa żywności w obrocie, w tym aktualne standardy zabezpieczające przed celowymi działaniami powodowanymi czynnikami ideologicznymi i/ lub ekonomicznymi. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zdefiniować podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie globalnym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_U01 Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu zagrożeń dl bezpieczeństwa żywności w różnych segmentach rynku żywności, także w zależnosci od lokalizacji miejsca produkcji i czynników społeczno-środowiskowych. | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wyszukiwac, analizować, interpretować i wykorzystywać w dostatecznym stopniu informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych do oceny wpływu globalizacji na konkretne segmenty rynku żywności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO1-3_K01 Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, ma świadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności występujących w obrocie. | 2,0 | |
3,0 | Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych w dostateczny sposób. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kowalczyk, Stanisław, Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2009
- Miklaszewski, Stanisław, Molendowski, Edward, Gospodarka światowa w warunkach globalizacji i regionalizacji rynków, Wyd. Difin, Warszawa, 2009
- Sobiecki R., Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, Wyd SGH, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Journal of Food Safety, Wiley Periodicals, LLC.