Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Ekstremofile w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekstremofile w żywności
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 12 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili2
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili2
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili2
T-L-4Podsumowanie wyników izolacji ekstremofili z róznych materiałów2
T-L-5Zaliczenie1
9
wykłady
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie4
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności2
T-W-3Psychrofile w żywności2
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Zaliczenie wykładów2
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygorowanie prezentacji5
A-L-3Studiowanie pismiennictwa11
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury13
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
TZZ_1A_W06C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi zastosować techniki identyfikacji ekstremofilii
TZZ_1A_U03C-1T-W-1, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-2, T-W-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_W01
Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna charakterystykę drobnoustrojów ekstremofilnych wystepujących w żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_U01
Student potrafi zastosować techniki identyfikacji ekstremofilii
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi zastosować techniki identyfikacji ekstremofilii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO4-4tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania nabytej wiedzy w życiu zawodowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zmysłowska I, Drobnoustroje w biotechnologii, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińska Mazurskiego, Olsztyn, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Czasopismo - kwartalnik, Postepy mikrobiologii, PTM - Polskie towarzystwo Mikrobiologów, Warszawa

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili2
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili2
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili2
T-L-4Podsumowanie wyników izolacji ekstremofili z róznych materiałów2
T-L-5Zaliczenie1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie4
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności2
T-W-3Psychrofile w żywności2
T-W-4Halofile w żywności2
T-W-5Zaliczenie wykładów2
12

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygorowanie prezentacji5
A-L-3Studiowanie pismiennictwa11
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2Studiowanie literatury13
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_W01Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu jak scharakteryzować drobnoustroje ekstremofilne występujące w żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-3Psychrofile w żywności
T-W-5Zaliczenie wykładów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym zna charakterystykę drobnoustrojów ekstremofilnych wystepujących w żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_U01Student potrafi zastosować techniki identyfikacji ekstremofilii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U03Potrafi wykonać eksperyment laboratoryjny, dobrać właściwe procedury i metody analityczne do identyfikacji związków chemicznych oraz oceny jakości i bezpieczeństwa żywności i przebiegu procesu technologicznego, potrafi określić wiarygodność analiz.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili
T-L-4Podsumowanie wyników izolacji ekstremofili z róznych materiałów
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi zastosować techniki identyfikacji ekstremofilii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO4-4tiz_K01Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z pozytywnymi i negatywnymi aspektami wystęowania bakterii ekstremofilnych w żywności
Treści programoweT-W-4Halofile w żywności
T-W-1Ekstremofile podział, własności, występowanie
T-W-2Termofile i ich enzymy - zastosowanie w przetwórstwie żywności
T-W-3Psychrofile w żywności
T-L-1Izolacja i identyfikacja halofili
T-L-3Izolacja i identyfikacja termofili
T-L-4Podsumowanie wyników izolacji ekstremofili z róznych materiałów
T-L-2Izolacja i identyfikacjia psychrofili
T-W-5Zaliczenie wykładów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania nabytej wiedzy w życiu zawodowym
3,5
4,0
4,5
5,0