Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół
Sylabus przedmiotu Wybrane zagadnienia z sadownictwa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wybrane zagadnienia z sadownictwa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu sadownictwa. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z europejskim i światowym sadownictwem. |
C-2 | Zapoznanie studenta z najnowszymi trendami i technologiami w sadownictwie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Perspektywiczne gatunki roślin sadowniczych wprowadzanie do produkcji w Polsce i na Świecie. | 3 |
3 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Nowe trendy i technologia upraw sadowniczych. | 5 |
T-W-2 | Sadownictwo krajów Europy Środkowowschodniej, Zachodniej i Południowej na przykładzie wybranych krajów. Sadownictwo Światowe na przykładzie wybranych krajów ( USA, Chiny, RPA, Nowa Zelandia, Australia, Chile, Argentyna, Brazylia). | 10 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 3 |
A-A-2 | konsultacje | 2 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia zajęć audytoryjnych | 8 |
13 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 20 |
37 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_C11_W01 Zna najnowsze trendy i technologie upraw sadowniczych. | OG_2A_W03, OG_2A_W10 | — | — | C-2 | T-A-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
OG_2A_C11_W02 Ma wiedze na temat sadownictwa europejskiego i światowego. | OG_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
OG_2A_C11_W03 Zna nowo wprowadzane do produkcji w Polsce i na Świecie gatunki sadownicze. | OG_2A_W10 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_C11_U01 Posiada umiejętność wyszukiwania i analizy najnowszych z informacji dotyczących upraw sadowniczych. | OG_2A_U01, OG_2A_U03, OG_2A_U06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
OG_2A_C11_U02 Potrafi planować i wdrażać nowe technologie w sadownictwie. | OG_2A_U03, OG_2A_U04, OG_2A_U06 | — | — | C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_C11_K01 Odpowiednio określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu. | OG_2A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_C11_W01 Zna najnowsze trendy i technologie upraw sadowniczych. | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę na temat najnowszych trendów i technologii upraw sadowniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_2A_C11_W02 Ma wiedze na temat sadownictwa europejskiego i światowego. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym opanował wiedzę na temat sadownictwa europejskiego i światowego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_2A_C11_W03 Zna nowo wprowadzane do produkcji w Polsce i na Świecie gatunki sadownicze. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wymienić nowo wprowadzone do produkcji w Polsce i na Świecie gatunki sadownicze | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_C11_U01 Posiada umiejętność wyszukiwania i analizy najnowszych z informacji dotyczących upraw sadowniczych. | 2,0 | |
3,0 | student opanował w stopniu podstawowym umiejętność wyszukiwania i analizowania najnowszych informacji z upraw sadowniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_2A_C11_U02 Potrafi planować i wdrażać nowe technologie w sadownictwie. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi planować i wdrażać nowe technologie w sadownictwie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_C11_K01 Odpowiednio określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym określa priorytety służące do realizacji zamierzonego celu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- PIENIĄŻEK S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- REJMAN A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- ŻURAWICZ E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012