Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Prawo żywnościowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Prawo żywnościowe
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy prawa i ekonomi
W-2Towaroznawstwo i znakowanie żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
C-2Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym2
T-A-2Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności2
T-A-3Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta2
T-A-4Prawidłowa informacja o produktach spożywczych2
T-A-5Kwestie etyczne w produkcji żywności2
T-A-6Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu2
T-A-7Higiena produkcji, obowiązki producentów2
T-A-8Zaliczenie ćwiczeń - omówienie wykonanych projektów1
15
wykłady
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat2
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego1
T-W-3Zasady i cele prawa żywnościowego1
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym2
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)3
T-W-6Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności1
T-W-7Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych2
T-W-8Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku2
T-W-9Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych35
A-A-3Realizacja projektu10
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_C25_W01
Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
ZBJZ_1A_W02, ZBJZ_1A_W11C-2, C-1T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_C25_U01
Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
ZBJZ_1A_U04C-2, C-1T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_C25_K01
Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach produkcji żywności, i podstawach prawnych systemów kontroli jakości
ZBJZ_1A_K01C-2, C-1T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-8, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_C25_W01
Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
2,0
3,0Student zna ogólne wymagania prawa żywnościowego oraz podstawowe pojęcia prawa żywnościwego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_C25_U01
Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
2,0
3,0Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompoetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_C25_K01
Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach produkcji żywności, i podstawach prawnych systemów kontroli jakości
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności oraz potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Maciej Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Wolters Kluwer, Warszawa, 2009
  2. Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Wolters Kluwer, Warszawa, 2013, 1, ISBN: 978-83-264-4125-7

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym2
T-A-2Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności2
T-A-3Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta2
T-A-4Prawidłowa informacja o produktach spożywczych2
T-A-5Kwestie etyczne w produkcji żywności2
T-A-6Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu2
T-A-7Higiena produkcji, obowiązki producentów2
T-A-8Zaliczenie ćwiczeń - omówienie wykonanych projektów1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat2
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego1
T-W-3Zasady i cele prawa żywnościowego1
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym2
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)3
T-W-6Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności1
T-W-7Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych2
T-W-8Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku2
T-W-9Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych35
A-A-3Realizacja projektu10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie się do zaliczenia przedmiotu15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_C25_W01Poznanie źródeł i zasad prawa żywnościowego oraz poznanie i zrozumienie mechanizmów funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla prawa żywnościowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W02Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności
ZBJZ_1A_W11Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem
Cel przedmiotuC-2Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
C-1Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
Treści programoweT-W-7Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-6Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności
T-W-8Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku
T-W-9Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-3Zasady i cele prawa żywnościowego
T-A-1Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym
T-A-2Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności
T-A-3Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta
T-A-4Prawidłowa informacja o produktach spożywczych
T-A-5Kwestie etyczne w produkcji żywności
T-A-6Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu
T-A-7Higiena produkcji, obowiązki producentów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna ogólne wymagania prawa żywnościowego oraz podstawowe pojęcia prawa żywnościwego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_C25_U01Umiejętność rozróżniania zasad i instytucji prawa żywnościowego oraz ich praktycznego zastosowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U04Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego
Cel przedmiotuC-2Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
C-1Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
Treści programoweT-W-7Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-6Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności
T-W-8Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku
T-W-9Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-3Zasady i cele prawa żywnościowego
T-A-1Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym
T-A-2Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności
T-A-3Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta
T-A-4Prawidłowa informacja o produktach spożywczych
T-A-5Kwestie etyczne w produkcji żywności
T-A-6Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu
T-A-7Higiena produkcji, obowiązki producentów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z testu zaliczeniowego
S-2Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi definiować podstawowe pojęcia prawa żywnościwego i kompoetencje instytucji nadzorujacych jakość żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_C25_K01Student ma świadomoś opartą na wiedzy o zasadach produkcji żywności, i podstawach prawnych systemów kontroli jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
Cel przedmiotuC-2Student powinien poznać i zrozumieć mechanizmy funkcjonowania instytucji charakterystycznych dla tej sfery prawodawstwa, zwłaszcza urzędowej kontroli żywności
C-1Student powinien posiąść wiedzę o źródłach i zasadach prawa żywnościowego z uwzględnieniem prawa wspólnotowego i krajowego
Treści programoweT-W-7Prawna ochrona oznaczeń dotyczących jakości produktów żywnościowych
T-W-2Podstawowe pojęcia prawa żywnościowego
T-W-4Pojęcie food safety i food security w prawie unijnym i międzynarodowym
T-W-5Podstawy prawne fynkcjonowania EFSA (Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) oraz system RESFF (system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach)
T-W-6Podstawy prawne funkcjonowania administracji w sektorze produkcji i przetwórstwa żywności
T-W-8Procedura zakazu wprowadzenia do obrotu żywności, procedura wycofania z rynku
T-W-9Podstawy prawne obrotu produktami genetycznie modyfikowanymi
T-W-1Kształtowanie się prawodawstwa żywnościowego na przestrzeni lat
T-W-3Zasady i cele prawa żywnościowego
T-A-1Pojęcie prawne żywności i fałszerstw w sektorze spozywczym
T-A-2Urzędowa kontrola żywności - podstawy prawne funkcjonowania nadzoru nad jakoscią żywności
T-A-3Sankcje z tytułu naruszenia przepisów prawa żywnościowego; ryzyko prawne producenta i konsumenta
T-A-4Prawidłowa informacja o produktach spożywczych
T-A-5Kwestie etyczne w produkcji żywności
T-A-6Łańcuch dostaw żywności – od pola do stołu
T-A-7Higiena produkcji, obowiązki producentów
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
M-3metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena stopnia przygotowania studenta do omawianego materiału na podstawie odpowiedzi ustnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności oraz potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie produkcji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0