Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia ogólna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia ogólna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1biologia
W-2chemia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego2
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.2
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.8
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.2
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.8
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.4
30
wykłady
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.2
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów2
T-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe4
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.6
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.2
T-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna2
T-W-7Ekstremofile2
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu2
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz2
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.2
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1aktywne uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2bieżace przygotowywanie sie do zajęć praktycznych30
A-L-3interpretowanie wyników pracy w konsultacji z prowadzącym zajęcia30
90
wykłady
A-W-1udział w wykladach30
A-W-2Praca własna - studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygotowanie się do egzaminu15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_W01
Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
ZBJZ_1A_W07C-1, C-2T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_U01
Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U12C-1, C-2T-L-1, T-L-3, T-L-7, T-L-2, T-L-6, T-L-8, T-L-5, T-L-4M-2S-1, S-2, S-3, S-4
ZBJZ_1A_D26_U02
Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
ZBJZ_1A_U02, ZBJZ_1A_U07C-1, C-2T-W-10, T-W-12M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_D26_K01
Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K05C-1, C-2T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_W01
Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
2,0
3,0wie jak rozwijała się mikrobiologia i zna podstawowa terminologię mikrobiologiczną ma jednak trudnośc z przypisaniem roli okreslonym mikroorganizmom
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_U01
Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
2,0
3,0ma niepełną wiedzę na temat technik przydatnych w analityce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
ZBJZ_1A_D26_U02
Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
2,0
3,0potrafi wskazac baakterie chorobotwórcze dla czlowieka
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_D26_K01
Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
2,0
3,0ma wyrywkowa wiedzę dotycząca szkodliwości mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Salyers A., D.D. Whitt, Mikrobiologia, roznorodnośc, chorobotwórczośc, PWN, W-wa, 2009, 1
  2. Nicklin J., K. Graeme-Cook, R. Killington, Mikrobiologia. Krotkie wykłady, PWN, W-wa, 2012, 2
  3. Libudzisz Z., K. Kowal, Z. Żakowska, Mikrobiologia techniczna T1 Mikroorganizmy i srodowiska ich wystepowania, PWN, W-wa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarska A i in., Mikrobiologia, Urban@ Partner, 2011
  2. Mizerski W., B. Bednarczuk, M. Kawalec, Słownik bakterii ciekawych, pożytecznych, groźnych, Adamantan, Polska, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym2
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego2
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.2
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.8
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.2
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.8
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.2
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów2
T-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe4
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.6
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.2
T-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna2
T-W-7Ekstremofile2
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu2
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.2
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz2
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.2
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1aktywne uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2bieżace przygotowywanie sie do zajęć praktycznych30
A-L-3interpretowanie wyników pracy w konsultacji z prowadzącym zajęcia30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w wykladach30
A-W-2Praca własna - studiowanie materiałów źródłowych15
A-W-3przygotowanie się do egzaminu15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D26_W01Student zna kategorie pojęciowe i terminologię mikrobiologiczną oraz istotne dla rozwoju tej dziedziny wiedzy odkrycia. Ma podstawowa wiedzę dotyczącą różnorodności metabolicznej i znaczeniowej mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-6Fizjologia mikroorganizmów - różnorodność metaboliczna
T-W-7Ekstremofile
T-W-8Wzrost mikroorganizmów - krzywa wzrostu
T-W-3Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Bakterie, archeony, grzyby mikroskopowe
T-W-1Kroki milowe w rozwoju mikrobiologii. Działy mikrobiologii. Rola mikroorganizmów.
T-W-4Morfologia komórki: rodzaje, budowa i funkcje osłon zewnetrznych; struktury wewnątrz i zewnątrzkomórkowe.
T-W-5Sporotwórcze mikroorganizmy; sporulacja - kiełkowanie.
T-W-2Różnorodność świata mikroorganizmów. Ogolna charakterystyka glównych grup mikroorganizmów
T-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wie jak rozwijała się mikrobiologia i zna podstawowa terminologię mikrobiologiczną ma jednak trudnośc z przypisaniem roli okreslonym mikroorganizmom
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D26_U01Student potrafi posługiwać się narzedziami i technikami stosowanymi w analityce mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U12Stosuje zasady bhp i higieny pracy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-L-1Zasady BHP w laboratorium mikrobiologicznym
T-L-3Pozywki mikrobiologiczne: rodzaje, zasady przygotowywania, sposoby posiewów.
T-L-7Elementy morfologii komórki przydatne w różnicowaniu bakterii, grzybów mikroskopowych. Dobór odpowiednich technik mikroskopowych i metod barwienia.
T-L-2Metody sterylizacji - od czego zalezy skuteczność procesu termicznego
T-L-6Morfologia komórki - techniki mikroskopowe, metody barwienia.
T-L-8Podstawy identyfikacji bakterii.
T-L-5Warunki srodowiskowe a mozliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-L-4Specyfika wzrostu mikroorganizmów: bakterie, grzyby mikroskopowe. Typowe pożywki, warunki inkubacji posiewów, typy wzrostu. Hodowla, kolonia.
Metody nauczaniaM-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma niepełną wiedzę na temat technik przydatnych w analityce mikrobiologicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D26_U02Umie wskazac mikroorganizmy szkodliwe dla czlowieka
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
ZBJZ_1A_U07Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne z zastosowaniem typowych technik mikrobiologicznych na zywym materiale mikrobiologicznym; praca indywidualna i w grupach roboczych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wskazac baakterie chorobotwórcze dla czlowieka
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_D26_K01Student ma swiadomośc korzysci i zagrożen wynikających z obecności okreslonych mikroorganizmow w okreslonych srodowiskach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rożnorodnością świata mikroorganizmów i ich rola w zyciu człowieka.
C-2przybliżenie zasad postępowania z zywymi kulturami mikroorganizmów, metodami izolacji i identyfikacji.
Treści programoweT-W-9Czynniki środowiskowe a możliwości wzrostowe mikroorganizmów.
T-W-10Relacje: mikroorganizm - mikroorganizm, mikroorganizm - gospodarz
T-W-11Sposoby mikroorganizmów na przezycie.
T-W-12Mikroorganizmy chorobotwórcze
Metody nauczaniaM-1wykłady tematyczne z wykorzystaniem srodków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena teoretycznego przygotowania studenta do zajec praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach praktycznych oraz sprawności w prowadzeniu analiz i interpretacji wyników
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-4Ocena podsumowująca: egzamin testowy z przedmiotu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma wyrywkowa wiedzę dotycząca szkodliwości mikroorganizmów
3,5
4,0
4,5
5,0