Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 30 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu chemii, biochemii i mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych4
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów2
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych4
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży4
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych2
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych4
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych4
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej4
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
30
wykłady
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój2
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii2
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów3
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii2
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów2
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-3samodzielne przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zakończonych bloków tematycznych15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielna analiza i studiowanie literatury związanej z treściami przekazanymi na zajęciach15
A-W-3konsultacje z prowadzącym15
A-W-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_W01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_W05, ZBJZ_1A_W07C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U05, ZBJZ_1A_U06, ZBJZ_1A_U08C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03, ZBJZ_1A_K05C-1T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-1, T-W-2, T-L-2, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_W01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
2,0
3,0Ma podstawowa wiedze na temat podstawowych procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w zakresie podstawowym posługiwać się technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO5-9_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w podstawowym zakresie przedstawić znaczenie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych gałąziach przemysłu i ich znaczenie dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Fiedurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2007
  3. Zmysłowska I., Korzekwa K., Drobnoustroje w biotechnologii, WUW-M, Olsztyn, 2011
  4. Chmiel A., Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa, 2006

Literatura dodatkowa

  1. Seidman L.A., Moore C.J., Basic Laboratory Methodos in Biotechnology, Prentice-Hall, Londyn, 2000

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych4
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów2
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych4
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży4
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych2
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych4
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych4
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej4
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój2
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii2
T-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów3
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii2
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów2
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-L-3samodzielne przygotowanie do ćwiczeń15
A-L-4przygotowanie sprawozdań z zakończonych bloków tematycznych15
A-L-5przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2samodzielna analiza i studiowanie literatury związanej z treściami przekazanymi na zajęciach15
A-W-3konsultacje z prowadzącym15
A-W-4samodzielne przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-9_W01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy dotyczacej podstaw procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
ZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowa wiedze na temat podstawowych procesów mikrobiologicznych wykorzystywanych w biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-9_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie umiejętności wykorzystania procesów mikrobiologicznych stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych oraz posiada zdolność samodzielnego planowania własnej kariery
ZBJZ_1A_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności, ich przemiany w produktach spożywczych i w organizmie, oraz zbadać i określić zależność pomiędzy tymi składnikami.
ZBJZ_1A_U08Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
Metody nauczaniaM-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w zakresie podstawowym posługiwać się technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZBJZ_1A_PO5-9_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia roli mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawowymi zagadnieniami związanymi z wykorzystaniem mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz ich znaczenia w rozwoju nauki i różnych dziedzin przemysłu
Treści programoweT-W-3Bioreaktory - klasyfikacja i mozliwości wykorzystania w kontrolowanych procesach hodowli drobnoustrojów
T-W-4Optymalizzaacja warunków prowadzenia procesów w biotechnologii
T-W-5Drobnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-6Podstawy technologii wybranych bioproduktów
T-W-7wybrane zagadniena z biotechnologii srodowiskowej
T-W-1Biotechnologia- podstawowe pojęcia, podział, zadania i rozwój
T-W-2Charakterystyka i kryteria doboru mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii
T-L-2Optymalizacja parametrów wydajności procesowej mikroorganizmów
T-L-4Wyznaczenie parametrów technologicznych na przykładzie charakterystyki i aktywnosci metabolicznej drożdży
T-L-6Wykorzystanie produktów metabolizmu drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych
T-L-1Mikrobiologiczne kryteria higieny i bezpieczeństwa jakości w procesach biotechnologicznych
T-L-3Wykorzystanie modeli prognostycznych w kontroli w procesów biotechnologicznych
T-L-5Metody unieruchamiania mikroorganizmów i ich wpływ na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-7Mikroorganizmy jako podstawowe źródło związków inhibitujacych
T-L-8wykorzystanie mikroorganizmów w biotechnologii środowiskowej
T-L-9Aktywność enzymatyczna mikroorganizmów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Wykłady problemowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe
S-2Ocena formująca: Ocena okresowa postępów osiągnieć studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w podstawowym zakresie przedstawić znaczenie procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w różnych gałąziach przemysłu i ich znaczenie dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0