Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Sylabus przedmiotu Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza
Specjalność technologia rybna
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z zakresu podstaw chemii, mikrobiologii, biochemii i przetwórstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza3
T-L-2Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa.3
T-L-3Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza4
T-L-4Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza3
T-L-5przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza2
15
wykłady
T-W-1Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie).1
T-W-2Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja.1
T-W-3Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania.1
T-W-4Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji.2
T-W-5Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów.2
T-W-6Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania.2
T-W-7Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP).2
T-W-8Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków.2
T-W-9Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie literatury5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4przygotowanie projektów5
30
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do egzaminu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład z wykorzystamiem środków multimedialnych
M-2Cwiczenia z elementami projektowymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-3Ocena formująca: Przygotowanie projektu
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_W01
Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów.
TZZ_2A_W03, TZZ_2A_W15C-1T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-4, T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8M-1S-4, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_U01
Student potrafi ocenić wielkość odpadów i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami.
TZZ_2A_U01, TZZ_2A_U02C-1T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-4, T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8M-2S-3, S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_K01
Student ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
TZZ_2A_K01, TZZ_2A_K03C-1T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-4, T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_W01
Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów.
2,0
3,0Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_U01
Student potrafi ocenić wielkość odpadów i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2,0
3,0Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązujacymi przepisami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_PO1-28tr_K01
Student ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji swojej działąlności dla środowiska. Potrafi poosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
  2. Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
  3. Hartmann L., Bilogiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza3
T-L-2Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa.3
T-L-3Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza4
T-L-4Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza3
T-L-5przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie).1
T-W-2Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja.1
T-W-3Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania.1
T-W-4Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji.2
T-W-5Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów.2
T-W-6Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania.2
T-W-7Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP).2
T-W-8Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków.2
T-W-9Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami.2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Studiowanie literatury5
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia5
A-L-4przygotowanie projektów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury5
A-W-3Przygotowanie do egzaminu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_PO1-28tr_W01Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
TZZ_2A_W15Ma wiedzę niezbędną do rozumienia pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, oraz na temat wpływu przemysłu spożywczego na funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich. Zna zasady BHP obowiązujące w przemyśle spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza.
Treści programoweT-L-1Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-3Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-5przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza
T-L-2Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa.
T-L-4Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza
T-W-7Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP).
T-W-6Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania.
T-W-9Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami.
T-W-1Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie).
T-W-2Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja.
T-W-3Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania.
T-W-4Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji.
T-W-5Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów.
T-W-8Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystamiem środków multimedialnych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_PO1-28tr_U01Student potrafi ocenić wielkość odpadów i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
TZZ_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza.
Treści programoweT-L-1Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-3Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-5przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza
T-L-2Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa.
T-L-4Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza
T-W-7Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP).
T-W-6Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania.
T-W-9Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami.
T-W-1Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie).
T-W-2Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja.
T-W-3Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania.
T-W-4Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji.
T-W-5Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów.
T-W-8Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków.
Metody nauczaniaM-2Cwiczenia z elementami projektowymi
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Przygotowanie projektu
S-2Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające
S-1Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązujacymi przepisami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_PO1-28tr_K01Student ma świadomość konsekwencji swojej działalności dla środowiska. Potrafi ponosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza.
Treści programoweT-L-1Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-3Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza
T-L-5przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza
T-L-2Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa.
T-L-4Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza
T-W-7Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP).
T-W-6Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania.
T-W-9Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami.
T-W-1Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie).
T-W-2Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja.
T-W-3Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania.
T-W-4Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji.
T-W-5Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów.
T-W-8Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków.
Metody nauczaniaM-1Wykład z wykorzystamiem środków multimedialnych
M-2Cwiczenia z elementami projektowymi
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konsekwencji swojej działąlności dla środowiska. Potrafi poosić odpowiedzialność za realizowane zadania.
3,5
4,0
4,5
5,0