Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2018/2019 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,052
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowaaudytoryjne20,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0152
Zarządzanie i marketingzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5153
wykładyaudytoryjne0,50,5153
Statystyka stosowanazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
Systemy informatyczne w technologii żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0laboratoriaaudytoryjne1,01,0102
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0202
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Indywidualna przedsiębiorczość w przemyśle spożywczymzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0202
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne2,01,0302
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznej (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,02,0302
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin5,0wykładyaudytoryjne2,02,0301
laboratoriapraktyczne3,03,0451

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Hormonalna i metaboliczna specyfika różnych okresów fizjologicznychegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5102
wykładyaudytoryjne0,50,5102
laboratoriapraktyczne1,01,0102
Nowiny żywieniowo - dietetyczneegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5102
laboratoriapraktyczne1,01,0102
wykładyaudytoryjne0,50,5102
Wybrane działy w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin7,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101
wykładyaudytoryjne2,01,0401
laboratoriapraktyczne4,02,0551
Wybrane działy z technologii żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Wybrane działy z toksykologiiegzamin7,0laboratoriapraktyczne4,02,0551
wykładyaudytoryjne2,01,0401
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0101

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne3,01,0301

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Prawo żywnościowezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,5151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5301
2 Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,5301
wykładyaudytoryjne1,00,5151

Blok obieralny 4 - do wybrania 2 z 10 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analityka żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Mikrobiologia przemysłowaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Ogólne towaroznawstwo surowców i żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Patogeny w żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Systemy zarządzania jakością żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
9 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
10 Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczymegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Technologia produktów cukierniczychegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 8 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
2 Dietetyka bariatrycznaegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
3 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
4 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
5 Normy i zalecenia żywieniowe - aspekty praktyczneegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
6 Specyfika kształtowania zachowań żywieniowych w wieku 0-3 i w okresie późnej starościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
7 Żywienie różnych grup ludnościegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103
8 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0203
wykładyaudytoryjne1,01,0103

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne opakowania do żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,70,7203
wykładyaudytoryjne0,30,3103
2 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5203
wykładyaudytoryjne0,50,5103
3 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5203
wykładyaudytoryjne0,50,5103
4 Projektowanie i eksploatacja linii technologicznychegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5203
wykładyaudytoryjne0,50,5103
5 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5203
wykładyaudytoryjne0,50,5103
6 Wybrane działy z reologiiegzamin1,0laboratoriapraktyczne0,50,5203
wykładyaudytoryjne0,50,5103