Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2018/2019 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Człowiek w procesie pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0103
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,0157
Technologia informacyjnazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne1,00,0152
Wychowanie fizycznezaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,0452

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,064

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Chemia organicznaegzamin7,0wykładyaudytoryjne4,01,0302
laboratoriapraktyczne3,01,0302
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301
Statystykaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,02,0456
wykładyaudytoryjne3,01,0306
Chemia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Higiena i toksykologia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,02,0451
Inżynieria procesowaegzamin5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0302
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne2,02,0301
Mikrobiologia ogólnaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne3,02,0453
Mikrobiologia żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0153
laboratoriapraktyczne2,01,0153
Ogólna technologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,5306
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,5306
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Anatomia i fizjologia organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,00,5155
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,5155
wykładyaudytoryjne2,01,0155
Biotechnologia żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0304
Hydrobiologia organizmów wodnych użytecznych w technologiiegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne3,01,0304
Hydrochemiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0157
konwersatoriaaudytoryjne2,02,0307
Parazytologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,0156
laboratoriapraktyczne1,01,0156
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0306
wykładyaudytoryjne4,02,0456
Podstawy technologii mięsa i surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,02,0304
wykładyaudytoryjne3,01,0304
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0156
laboratoriapraktyczne2,02,0306
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0304
laboratoriapraktyczne3,02,0454
Podstawy żywienia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne4,01,0305
Produkcja surowców pochodzenia wodnegoegzamin6,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0155
wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne2,01,0305
Przetwórstwo ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0456
wykładyaudytoryjne2,01,0456
Systematyka organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0wykładyaudytoryjne3,01,0303
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,01,0153
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne3,01,0455
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,0307
laboratoriapraktyczne2,02,0307
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0307
wykładyaudytoryjne2,01,0157
Zabezpieczenie surowców pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0305
wykładyaudytoryjne1,01,0155

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język niemieckiegzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0303
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452
4 Socjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,0452

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
2 Bezpieczeństwo w żywności a globalizacjazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
3 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
4 Zagrożenia bezpieczeństwa żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151
5 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
2 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
laboratoriapraktyczne1,01,0153
3 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne1,01,0153
4 Reometria żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiskazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
3 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0155
2 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0155
laboratoriapraktyczne1,01,0155
3 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0155
wykładyaudytoryjne1,01,0155