Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Towaroznawcza ocena jakości surowców rolniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Towaroznawcza ocena jakości surowców rolniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 16 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma wiedzę z zakresu botaniki, chemii, biochemii i analizy instrumentalnej. |
W-2 | Student charakteryzuje najważniejsze rodzaje plonów roślinnych. Zna ich anatomię i morfologię. |
W-3 | Student zna zagadnienia związane z przechowywaniem i obrotem żywnością. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie studentom wiedzy z zakresu charakterystyki i oceny towaroznawczej najważniejszych grup surowców rolniczych. |
C-2 | Przekazanie studentom wiedzy na temat metod stosowanych w ocenie jakości surowców rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem aktualnych regulacji prawa żywnościowego UE. |
C-3 | Zapoznanie studentów z funkcjami, rodzajami i wymaganiami stawianymi opakowaniom żywności. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Towaroznawstwo roślin nasiennych (zboża, rośliny oleiste i strączkowe) | 4 |
T-A-2 | Towaroznawstwo roślin okopowych (ziemniak, burak cukrowy, warzywa okopowe) | 4 |
T-A-3 | Towaroznawstwo roślin specjalnych | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Towaroznawstwo surowców rolniczych. Definicje, klasyfikacja i charakterystyka. | 3 |
T-W-2 | Jakość żywności w świetle ustawodawstwa polskiego, unijnego i międzynarodowego. Cel i istota normalizacji/standaryzacji. Normy i standardy jakości. | 4 |
T-W-3 | Jakość i metody badania jakości towarów. Zasady pobierania prób do badań towaroznawczych. | 4 |
T-W-4 | Opakowania stosowane w obrocie surowców rolniczych. Rodzaje i funkcje opakowań. Regulacje prawne dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego opakowań, znakowania opakowań oraz infromacji na opakowaniach. | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Czytanie wskazanej literatury | 11 |
A-A-3 | Opracowanie sprawozdań z ćwiczeń | 9 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury | 8 |
A-W-3 | Przygotowanie do testu zaliczającego tematykę wykładów | 8 |
31 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersatoryjny |
M-2 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej |
M-3 | Zajęcia pokazowe |
M-4 | Matoda projektów - raport |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena umiejętności studenta związanych z realizacją ćwiczeń audytoryjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Sprawdzian w formie testu wielokrotnego wyboru |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena raportu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O13-1_W01 Student zna wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | ROL_1A_W06 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-2, M-3, M-4 | S-3, S-1 |
ROL_1A_O13-1_W02 Student posiada wiedzę z zakresu obowiązujących regulacji prawnych związanych z oceną jakości surowców rolniczych. | ROL_1A_W06 | — | — | C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2 |
ROL_1A_O13-1_W03 Student charakteryzuje opakowania surowców rolniczych. | ROL_1A_W17 | — | — | C-3 | T-W-4 | M-1, M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O13-1_U01 Student potrafi dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | ROL_1A_U13 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-1 |
ROL_1A_O13-1_U02 Student ma umiejętność interpretacji znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | ROL_1A_U13 | — | — | C-3 | T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O13-1_K01 Student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | ROL_1A_K05 | — | — | C-2 | T-W-2, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-A-3 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-3, S-1 |
ROL_1A_O13-1_K02 Student ma świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | ROL_1A_K05, ROL_1A_K06 | — | — | C-1, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-4 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O13-1_W01 Student zna wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | 2,0 | Student nie zna wyróżników jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | |
3,5 | Student zna w stopniu zadowalającym wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | |
4,0 | Student zna w stopniu dobrym wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | |
4,5 | Student zna w stopniu ponad dobrym wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | |
5,0 | Student zna w stopniu bardzo dobrym wyróżniki jakości najważniejszych grup surowców rolniczych. | |
ROL_1A_O13-1_W02 Student posiada wiedzę z zakresu obowiązujących regulacji prawnych związanych z oceną jakości surowców rolniczych. | 2,0 | Student nie zna obowiązujących regulacji prawnych związanych z oceną jakości surowców rolniczych. |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym obowiązujące regulacje prawne związane z oceną jakości surowców rolniczych. | |
3,5 | Student zna w stopniu zadowalającym obowiązujące regulacje prawne związane z oceną jakości surowców rolniczych. | |
4,0 | Student zna w stopniu dobrym obowiązujące regulacje prawne związane z oceną jakości surowców rolniczych. | |
4,5 | Student zna w stopniu ponad dobrym obowiązujące regulacje prawne związane z oceną jakości surowców rolniczych. | |
5,0 | Student zna w stopniu bardzo dobrym obowiązujące regulacje prawne związane z oceną jakości surowców rolniczych. | |
ROL_1A_O13-1_W03 Student charakteryzuje opakowania surowców rolniczych. | 2,0 | Student nie zna opakowań surowców rolniczych. |
3,0 | Student zna w stopniu podstawowym opakowania surowców rolniczych. | |
3,5 | Student zna w stopniu zadowalającym opakowania surowców rolniczych. | |
4,0 | Student zna w stopniu dobrym opakowania surowców rolniczych. | |
4,5 | Student zna w stopniu ponad dobrym opakowania surowców rolniczych. | |
5,0 | Student zna w stopniu bardzo dobrym opakowania surowców rolniczych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O13-1_U01 Student potrafi dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | 2,0 | Student nie potrafi dobrać odpowiednich technik i dokumentów normatywnych celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | |
3,5 | Student potrafi w stopniu zadowalającym dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | |
4,0 | Student potrafi w stopniu dobrym dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | |
4,5 | Student potrafi w stopniu ponad dobrym dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | |
5,0 | Student potrafi w stopniu bardzo dobrym dobrać odpowiednie techniki i dokumenty normatywne celem przeprowadzenia towaroznawczej oceny jakości określonego surowca rolniczego. | |
ROL_1A_O13-1_U02 Student ma umiejętność interpretacji znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | 2,0 | Student nie potrafi zinterpretować znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. |
3,0 | Student ma umiejętność interpretacji w stopniu podstawowym znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | |
3,5 | Student ma umiejętność interpretacji w stopniu zadowalającym znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | |
4,0 | Student ma umiejętność interpretacji w stopniu dobrym znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | |
4,5 | Student ma umiejętność interpretacji w stopniu ponad dobrym znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. | |
5,0 | Student ma umiejętność interpretacji w stopniu bardzo dobrym znakowania i informacji umieszczonych na opakowaniach stosowanych w obrocie surowcami rolniczymi. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O13-1_K01 Student potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | 2,0 | Student nie potrafi zaplanować i przeprowadzić kompleksowej oceny jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. |
3,0 | Student potrafi w stopniu podstawowym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | |
3,5 | Student potrafi w stopniu zadowalającym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | |
4,0 | Student potrafi w stopniu dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | |
4,5 | Student potrafi w stopniu ponad dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | |
5,0 | Student potrafi w stopniu bardzo dobrym zaplanować i przeprowadzić kompleksową ocenę jakości najważniejszych grup surowców rolniczych w oparciu o obowiązujące standardy. | |
ROL_1A_O13-1_K02 Student ma świadomość wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | 2,0 | Student nie postrzega wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. |
3,0 | Student ma świadomość w stopniu podstawowym wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | |
3,5 | Student ma świadomość w stopniu zadowalającym wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | |
4,0 | Student ma świadomość w stopniu dobrym wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | |
4,5 | Student ma świadomość w stopniu ponad dobrym wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. | |
5,0 | Student ma świadomość w stopniu bardzo dobrym wpływu różnych czynników wewnętrznych i zewnętrznych na jakość, w tym bezpieczeństwo wyprodukowanej żywności. |
Literatura podstawowa
- Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Towaroznawstwo żywności, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Spółka Akcyjna, Warszawa, 2008
- Rogozińska, I., Przechowalnictwo i towaroznawstwo surowców rolniczych, Wydawnictwo ATR, Bydgoszcz, 1997
- Cichoń Z., Towaroznawstwo żywności. Podstawowe metody analityczne, Wydaw. AE, Kraków, 2009
- Czerniawska B., Michniewicz J., Opakowania żywności, AGRO Food Technology, Czeladź, 1998
Literatura dodatkowa
- Ciećko Z., Ocena jakości i przechowalnictwo produktów rolnych, Wydawnictwo ART, Olsztyn, 1993
- Rogozińska I., Przechowalnictwo i towaroznawstwo surowców rolniczych. Ćwiczenia, Wydawnictwo ATR, Bydgoszcz, 1991
- Ustawy, Rozporządzenia, Dyrektywy, Polskie Normy