Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>, Tomasz Dobek <Tomasz.Dobek@zut.edu.pl>, Jan Jurga <Jan.Jurga@zut.edu.pl>, Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>, Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,33zaliczenie
wykładyW7 15 1,00,67zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw ekonomiki i organizacji produkcji

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.10
10
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branżach związanych z gospodarką żywnościową15
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Wykonanie projektu.20
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Konsultacje5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Objaśnienie.
M-3Dyskusja.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena projektu.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-2_W01
Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
ROL_1A_W13, ROL_1A_W19, ROL_1A_W02C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-2_U01
Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
ROL_1A_U04, ROL_1A_U07C-1, C-2, C-3, C-4T-A-1M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_O15-2_K01
ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
ROL_1A_K05, ROL_1A_K06C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-2_W01
Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu zarządzania jakoscią procesów, potrafi wymienić normy podstawowe wchodzące w skład systemu zarządzania jakością (SZJ) ISO 9000, zna treści norm podstawowych SZJ ISO 9000 i potrafi opisać funkcje jakie pełnią w systemie zarzadzania jakością.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-2_U01
Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
2,0
3,0Student potrafi w najprostszy sposób określić korzyści związane z wdrażaniem 8 podstawowych zasad zarądzania jakością, identyfikować procesy realizowane w przedsiębiorstwie, posługiwać się cyklem Deminga w poszukiwaniu możliwości doskonalenia jakości procesów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_O15-2_K01
ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
2,0
3,0student jest aktywny w pogłębianiu wiedzy o zagadnieniach związanych z problematyką zarządzania jakością, rozumie znaczenie doskonalenia jakości procesów realizowanych w różnych działach produkcji, w tym produkcji rolniczej i około rolniczej (przetwórstwo, dystrybucja)
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Iwasiewicz A., Zarządzanie jakością. Podstawowe problemy i metody, PWN, Warszawa-Kraków, 2011
  2. Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013
  3. PN-EN ISO 9000:2015 – Systemy zarządzania jakością. Podstawy i terminologia., PKN, Warszawa, 2015
  4. PN-EN ISO 9001:2015. Systemy zarządzania jakością. Wymagania. PKN, W-wa, 2015, PKN, Warszawa, 2015
  5. PN-EN ISO 9004:2010. Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji Podejście wykorzystujące zarządzanie jakością, PKN, Warszawa, 2010
  6. PN-EN ISO 19011:2011. Wytyczne dotyczące audytowania SZJ i/lub zarządzania środowiskowego, PKN, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Problemy Jakości, Czasopismo
  2. Przegląd techniczny, Czasopismo

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branżach związanych z gospodarką żywnościową15
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Wykonanie projektu.20
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie literatury10
A-W-3Konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-2_W01Ma ogólną wiedzę o rodzajach systemów zarządzania jakością, ich autorach, zagadnieniach związanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W13Ma podstawową wiedzę o budowie maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej
ROL_1A_W19Ma podstawową wiedzę z zakresu technicznych, informatycznych i inżynieryjnych uwarunkowań produkcji rolniczej
ROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branżach związanych z gospodarką żywnościową
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawową terminologię z zakresu zarządzania jakoscią procesów, potrafi wymienić normy podstawowe wchodzące w skład systemu zarządzania jakością (SZJ) ISO 9000, zna treści norm podstawowych SZJ ISO 9000 i potrafi opisać funkcje jakie pełnią w systemie zarzadzania jakością.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-2_U01Potrafi analizować, identyfikować i porzadkować procesy w organizacjach typowych dla produkcji rolniczej na użytek doskonalenia jakości ich funkcjonowania w oparciu o system zarządzania jakością ISO 9000 oraz inne systemy branżowe. Potrafi przygotować propozycje działań ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U04Potrafi zaprojektować technologię produkcji podstawowych roślin rolniczych i ocenić jej uwarunkowania ekonomiczne
ROL_1A_U07Ma umiejętność doboru pojazdów, maszyn i narzędzi do określonej technologii produkcji roślin rolniczych z uwzględnieniem analizy kosztów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
Treści programoweT-A-1Dokumentowanie systemu zarządzania jakością. Narzędzia i metody wspomagające zarządzanie jakością. Kształtowanie jakości w cyklu życia produktu. Zapewnienie jakości w procesach logistycznych. Struktura kosztów w jakości. Wspomaganie informatyczne systemu zarządzania jakością.
Metody nauczaniaM-2Objaśnienie.
M-3Dyskusja.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w najprostszy sposób określić korzyści związane z wdrażaniem 8 podstawowych zasad zarądzania jakością, identyfikować procesy realizowane w przedsiębiorstwie, posługiwać się cyklem Deminga w poszukiwaniu możliwości doskonalenia jakości procesów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_O15-2_K01ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest otwarty na współpracę zespołową, zdaje sobie sprawę jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrożenie systemu zarządzania jakością, rozumie konieczność zapewnienia systematyczności w działaniach ukierunkowanych na wdrażanie systemu zarządzania jakością oraz na przygotowanie procedur zarządzania wewnętrznymi przeglądami przebiegu na etapie wdrażania i po wdrożeniu systemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do zrozumienia i wyrobienia w nim umiejętności posługiwania się terminologią związaną z zarządzaniem jakością
C-2Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji
C-3Przekazanie studentowi informacji o systemach zarządzania jakością (TQM, ISO9000 i inne wybrane normy branżowe)
C-4Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania się tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarzadzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Strategie zarządzania jakością. 8 zasad zarządzania jakością. Zarządzanie i doskonalenie. System powszechnego zarządzania jakością ( TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. Inne systemy zarządzania jakością w branżach związanych z gospodarką żywnościową
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena projektu.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student jest aktywny w pogłębianiu wiedzy o zagadnieniach związanych z problematyką zarządzania jakością, rozumie znaczenie doskonalenia jakości procesów realizowanych w różnych działach produkcji, w tym produkcji rolniczej i około rolniczej (przetwórstwo, dystrybucja)
3,5
4,0
4,5
5,0