Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna wiedza o działalności gospodarczej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.1
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.1
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.Style zarzadzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.1
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; organizowanie i koordynowanie działań; organizowanie i koordynowanie; prognozowanie i programowanie działań.1
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.1
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny. Dyskusja dydaktyczna panelowa. Metoda projektów.
M-2Wykład informacyjny.
M-3Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-4Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C03_W02
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
ROL_1A_W02C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-9, T-W-10, T-W-8, T-W-6, T-W-7M-4, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C03_U19
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
ROL_1A_U19C-1T-W-1, T-W-5, T-W-10, T-W-7M-4, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ROL_1A_K07C-1T-W-1, T-W-5, T-W-10, T-W-7M-4, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C03_W02
Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C03_U19
Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
2,0Student nie potrafi projektować
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu.
4,0Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt.
4,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie.
5,0Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ROL_1A_C03_K07
potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0Student nie potrafi samodzielnie łączyć omawianych zagadnień.
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5Student potrafi rozpoznawać i systematyzować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i wskazywać przyszłościowe kierunki działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,5Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i projektować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
5,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować, projektować i oceniać podejmowane decyzje w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.

Literatura podstawowa

  1. Griffin R.W., Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa, 1996
  2. Stoner J.A.F. (red), Kierowanie, PWE, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk W. (red), Metody organizacji przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa, 2005
  2. Koźmiński A.K. (red), Zarządzanie teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 1995

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.1
T-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.1
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.1
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.1
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.Style zarzadzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.1
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.1
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.1
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; organizowanie i koordynowanie działań; organizowanie i koordynowanie; prognozowanie i programowanie działań.1
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.1
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Dyskusja1
A-W-2Przygotowanie prezentacji monotematycznej5
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu11
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu3
A-W-5uczestnictwo w zajęciach10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C03_W02Ma podstawową wiedzę w zakresie zarządzania, obejmującą funkcje zarządzania oraz elementy zarządzania majątkiem przedsiębiorstwa, personelem, finansami, produkcją i usługami, produktem i jego jakością, przydatną do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W02Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną, społeczną oraz z zakresu zarządzania niezbędną do prowadzenia działalności rolniczej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-2Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa.
T-W-3Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona.
T-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-4Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.Style zarzadzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-9Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. Zarządzanie marką.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-8Funkcje zarządzania - formułowanie celów; organizowanie i koordynowanie działań; organizowanie i koordynowanie; prognozowanie i programowanie działań.
T-W-6Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-4Metoda projektów.
M-3Dyskusja dyadktyczna panelowa.
M-2Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie definiuje tylko część zagadnień.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C03_U19Potrafi zaprojektować proste systemy zarządzania podmiotem gospodarczym w obszarze produkcji rolniczej. Posiada zdolność do uruchomienia działalności w obszarze produkcji rolniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U19Ma umiejętność organizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem ich kosztochłonności
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.Style zarzadzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-4Metoda projektów.
M-2Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca - ocena umiejętności przygotowania prezentacji z wykorzystaniem narzędzi multimedialnych dla pojedynczego zadania (tematu).
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi projektować
3,0Student potrafi zdefiniować założenia do przygotowanego projektu.
3,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać schemat kolejności realizacji projektu.
4,0Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt.
4,5Student potrafi zdefiniować założenia, wykonać projekt, poprowadzić dyskusję o projekcie.
5,0Student potrafi wykonać projekt oraz dokonać weryfikacji po dyskusji.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaROL_1A_C03_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy
Treści programoweT-W-1Podstawy organizacji przedsiębiorstwa.
T-W-5Planowanie zasobów ludzkich w przedsiębiorstwie.Style zarzadzania: relacje w układzie kierownik - pracownicy.
T-W-10Logistyka jako szczególna forma zarządzania przedsiębiorstwem.
T-W-7Rachunkowość zarządcza - zasady działania. Analiza i diagnoza ekonomiczno-finansowa przedsiębiorstwa.
Metody nauczaniaM-4Metoda projektów.
M-2Wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi samodzielnie łączyć omawianych zagadnień.
3,0Student potrafi samodzielnie rozpoznawać procesy regulujące obszar zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5Student potrafi rozpoznawać i systematyzować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i wskazywać przyszłościowe kierunki działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
4,5Student potrafi rozpoznawać, systematyzować i projektować działania w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.
5,0Student potrafi rozpoznawać, systematyzować, projektować i oceniać podejmowane decyzje w obszarze zarządzania przedsiębiorstwem.