Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska
Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratorium | przedmiot wspólny | ||
Bioetyka | przedmiot wspólny | 8 / 1 | |
Etyka biznesu | przedmiot wspólny | 8 / 2 | |
Etyka zawodowa | przedmiot wspólny | 8 / 3 | |
Język angielski | przedmiot wspólny | 7 / 1 | |
Język niemiecki | przedmiot wspólny | 7 / 2 | |
Komunikacja społeczna i techniki negocjacji | przedmiot wspólny | 8 / 4 | |
Lobbing w życiu publicznym | przedmiot wspólny | 8 / 5 | |
Podstawy informacji naukowej | przedmiot wspólny | ||
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Socjologia społeczeństwa informacyjnego | przedmiot wspólny | 8 / 6 | |
Bioinformatyka | przedmiot wspólny | ||
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Planowanie i analiza eksperymentu | przedmiot wspólny | ||
Podstawy współczesnej mikroskopii | przedmiot wspólny | ||
Seminarium magisterskie | przedmiot wspólny | ||
Analiza sekwencji nukleotydowych in silico | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 1 | |
Antropogeniczne czynniki a zmienność zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 1 | |
Biologia i biochemia nowotworów | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 1 | |
Biologiczna ocena żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 1 | |
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 1 | |
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 1 | |
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 1 | |
Biotechnologia w kosmetologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 1 | |
Biotechnologia w ochronie roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 2 | |
Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 2 | |
Cytogenetyka i inżynieria chromosomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Cytogenetyka ssaków | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 1 | |
Diagnostyka genetyczna zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 2 | |
Diagnostyka mikrobiologiczna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 3 | |
Diagnostyka molekularna roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Diagnostyka parazytologiczna w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 2 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 2 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 2 | |
Embriologia i genetyka rozwoju | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 1 | |
Enzymatyczna modyfikacja żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 2 | |
Filogenetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 2 | |
Fitopatologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 1 | |
Genetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 1 | |
Genomika i transkryptomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Genomika i transkryptomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Genomika roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Higiena i toksykologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 1 | |
Inżynieria enzymowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Ksenobiotyki w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 2 | |
Markery genetyczne jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 1 | |
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Metody biotechnologiczne w produkcji rolniczej pod kątem ochrony środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 3 | |
Metody genetyki molekularnej w diagnostyce | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 3 | |
Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 3 | |
Metody monitorowania przebiegu procesów rozrodczych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 2 | |
Mikrobiologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznej | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 3 | |
Molekularne podstawy ewolucji | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 2 | |
Molekularne wskaźniki predykcyjne płynów ustrojowych | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 3 | |
Monitorowanie upraw transgenicznych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 1 | |
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Nowe technologie w analizie molekularnej | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwie | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 1 | |
Nutriproteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 3 | |
Ochrona zasobów genowych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 1 | |
Opakowania i systemy pakujące | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 2 | |
Podstawy współczesnej hodowli roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 2 | |
Praca dyplomowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Prawo a wprowadzanie GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Produkcja roślinnych substancji biologiczne czynnych w bioreaktorach | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 1 | |
Proteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Reaktywne formy tlenu i antyoksydanty | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 2 | |
Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktów | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 2 | |
Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 2 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 3 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 3 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 2 | |
Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 3 | |
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Taksonomia molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 3 | |
Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 4 | |
Wprowadzanie nowych transgenów do roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 2 | |
Wybrane zagadnienia z genetyki roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 3 | |
Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnej | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 3 | |
Zagrożenia wynikające z GMO roślinnego | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 3 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 3 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologii w ochronie zasobów genowych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 3 |
Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratorium | przedmiot wspólny | ||
Bioetyka | przedmiot wspólny | 8 / 1 | |
Etyka biznesu | przedmiot wspólny | 8 / 2 | |
Etyka zawodowa | przedmiot wspólny | 8 / 3 | |
Język angielski | przedmiot wspólny | 7 / 1 | |
Język niemiecki | przedmiot wspólny | 7 / 2 | |
Komunikacja społeczna i techniki negocjacji | przedmiot wspólny | 8 / 4 | |
Lobbing w życiu publicznym | przedmiot wspólny | 8 / 5 | |
Podstawy informacji naukowej | przedmiot wspólny | ||
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Socjologia społeczeństwa informacyjnego | przedmiot wspólny | 8 / 6 | |
Bioinformatyka | przedmiot wspólny | ||
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Planowanie i analiza eksperymentu | przedmiot wspólny | ||
Podstawy współczesnej mikroskopii | przedmiot wspólny | ||
Seminarium magisterskie | przedmiot wspólny |
Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Analiza sekwencji nukleotydowych in silico | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 1 | |
Antropogeniczne czynniki a zmienność zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 1 | |
Biologia i biochemia nowotworów | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 1 | |
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 1 | |
Biotechnologia w produkcji pasz | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 2 | |
Cytogenetyka ssaków | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 1 | |
Diagnostyka genetyczna zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 2 | |
Diagnostyka mikrobiologiczna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 3 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 2 | |
Filogenetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 2 | |
Genomika i transkryptomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Metody biotechnologiczne w produkcji rolniczej pod kątem ochrony środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 3 | |
Metody genetyki molekularnej w diagnostyce | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 3 | |
Metody monitorowania przebiegu procesów rozrodczych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 2 | |
Molekularne wskaźniki predykcyjne płynów ustrojowych | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 3 | |
Ochrona zasobów genowych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 1 | |
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 2 | |
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnej | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 3 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska |
Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Bioinżynieria produkcji żywności
Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Biotechnologia w produkcji roślinnej
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 1 | |
Biotechnologia w kosmetologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 1 | |
Biotechnologia w ochronie roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 2 | |
Cytogenetyka i inżynieria chromosomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Diagnostyka molekularna roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 2 | |
Embriologia i genetyka rozwoju | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Fitopatologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 1 | |
Genetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 1 | |
Genomika roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Molekularne podstawy ewolucji | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 2 | |
Monitorowanie upraw transgenicznych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 1 | |
Nowe technologie w analizie molekularnej | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Podstawy współczesnej hodowli roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 2 | |
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Prawo a wprowadzanie GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Produkcja roślinnych substancji biologiczne czynnych w bioreaktorach | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 1 | |
Proteomika | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Reaktywne formy tlenu i antyoksydanty | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 2 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 3 | |
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Taksonomia molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 3 | |
Wprowadzanie nowych transgenów do roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 2 | |
Wybrane zagadnienia z genetyki roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 3 | |
Zagrożenia wynikające z GMO roślinnego | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologii w ochronie zasobów genowych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 3 |
Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratorium | przedmiot wspólny | ||
Bioetyka | przedmiot wspólny | 8 / 1 | |
Etyka biznesu | przedmiot wspólny | 8 / 2 | |
Etyka zawodowa | przedmiot wspólny | 8 / 3 | |
Język angielski | przedmiot wspólny | 7 / 1 | |
Język niemiecki | przedmiot wspólny | 7 / 2 | |
Komunikacja społeczna i techniki negocjacji | przedmiot wspólny | 8 / 4 | |
Lobbing w życiu publicznym | przedmiot wspólny | 8 / 5 | |
Podstawy informacji naukowej | przedmiot wspólny | ||
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Socjologia społeczeństwa informacyjnego | przedmiot wspólny | 8 / 6 | |
Bioinformatyka | przedmiot wspólny | ||
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Planowanie i analiza eksperymentu | przedmiot wspólny | ||
Podstawy współczesnej mikroskopii | przedmiot wspólny | ||
Seminarium magisterskie | przedmiot wspólny | ||
Analiza sekwencji nukleotydowych in silico | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 1 | |
Antropogeniczne czynniki a zmienność zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 1 | |
Biologia i biochemia nowotworów | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 1 | |
Biologiczna ocena żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 1 | |
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 1 | |
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 1 | |
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 1 | |
Biotechnologia w kosmetologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 1 | |
Biotechnologia w ochronie roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 2 | |
Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 2 | |
Cytogenetyka i inżynieria chromosomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Cytogenetyka ssaków | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 1 | |
Diagnostyka genetyczna zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 2 | |
Diagnostyka mikrobiologiczna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 3 | |
Diagnostyka molekularna roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Diagnostyka parazytologiczna w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 2 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 2 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 2 | |
Embriologia i genetyka rozwoju | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 1 | |
Enzymatyczna modyfikacja żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 2 | |
Filogenetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 2 | |
Fitopatologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 1 | |
Genetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 1 | |
Genomika i transkryptomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Genomika i transkryptomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Genomika roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Higiena i toksykologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 1 | |
Inżynieria enzymowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Ksenobiotyki w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 2 | |
Markery genetyczne jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 1 | |
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Metody biotechnologiczne w produkcji rolniczej pod kątem ochrony środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 3 | |
Metody genetyki molekularnej w diagnostyce | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 3 | |
Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 3 | |
Metody monitorowania przebiegu procesów rozrodczych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 2 | |
Mikrobiologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznej | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 3 | |
Molekularne podstawy ewolucji | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 2 | |
Molekularne wskaźniki predykcyjne płynów ustrojowych | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 3 | |
Monitorowanie upraw transgenicznych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 1 | |
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Nowe technologie w analizie molekularnej | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwie | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 1 | |
Nutriproteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 3 | |
Ochrona zasobów genowych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 1 | |
Opakowania i systemy pakujące | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 2 | |
Podstawy współczesnej hodowli roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 2 | |
Praca dyplomowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Prawo a wprowadzanie GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Produkcja roślinnych substancji biologiczne czynnych w bioreaktorach | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 1 | |
Proteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Reaktywne formy tlenu i antyoksydanty | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 2 | |
Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktów | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 2 | |
Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 2 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 3 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 3 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 2 | |
Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 3 | |
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Taksonomia molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 3 | |
Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 4 | |
Wprowadzanie nowych transgenów do roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 2 | |
Wybrane zagadnienia z genetyki roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 3 | |
Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnej | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 3 | |
Zagrożenia wynikające z GMO roślinnego | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 3 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 3 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 3 | |
Zastosowanie metod biotechnologii w ochronie zasobów genowych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 3 |
Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratorium | przedmiot wspólny | ||
Podstawy informacji naukowej | przedmiot wspólny | ||
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Bioinformatyka | przedmiot wspólny | ||
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologii | przedmiot wspólny | ||
Planowanie i analiza eksperymentu | przedmiot wspólny | ||
Podstawy współczesnej mikroskopii | przedmiot wspólny | ||
Seminarium magisterskie | przedmiot wspólny | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biologiczne metody oceny stanu środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Biotechnologia w ochronie roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Biotechnologia w produkcji pasz | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Cytogenetyka i inżynieria chromosomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Diagnostyka molekularna roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Embriologia i genetyka rozwoju | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Genomika i transkryptomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Genomika i transkryptomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Genomika roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Inżynieria enzymowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Inżynieria enzymowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Metody biologiczne w likwidacji skażeń środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Mikrobiologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Nowe technologie w analizie molekularnej | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Praca dyplomowa | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Praca dyplomowa | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Prawo a wprowadzanie GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Proteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Proteomika | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | ||
Systemy zarządzania jakością w biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Bioinżynieria produkcji żywności | ||
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bioetyka | przedmiot wspólny | 8 / 1 | |
Etyka biznesu | przedmiot wspólny | 8 / 2 | |
Etyka zawodowa | przedmiot wspólny | 8 / 3 | |
Komunikacja społeczna i techniki negocjacji | przedmiot wspólny | 8 / 4 | |
Lobbing w życiu publicznym | przedmiot wspólny | 8 / 5 | |
Socjologia społeczeństwa informacyjnego | przedmiot wspólny | 8 / 6 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Język angielski | przedmiot wspólny | 7 / 1 | |
Język niemiecki | przedmiot wspólny | 7 / 2 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Analiza sekwencji nukleotydowych in silico | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 1 | |
Filogenetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 2 | |
Metody genetyki molekularnej w diagnostyce | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 5 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Antropogeniczne czynniki a zmienność zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 1 | |
Metody monitorowania przebiegu procesów rozrodczych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 2 | |
Molekularne wskaźniki predykcyjne płynów ustrojowych | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 4 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Biologia i biochemia nowotworów | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 1 | |
Biotechnologiczne podstawy ksenotransplantacji | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 2 | |
Wykorzystanie hodowli komórkowych w medycynie regeneracyjnej | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 6 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Biologiczna ocena żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 1 | |
Diagnostyka parazytologiczna w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 2 | |
Metody laboratoryjne w ocenie jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 6 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 1 | |
Ksenobiotyki w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 2 | |
Nutriproteomika | Bioinżynieria produkcji żywności | 5 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 1 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 2 | |
Metody biotechnologiczne w produkcji rolniczej pod kątem ochrony środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 1 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Bioremediacja skażonych gleb | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 1 | |
Ekosystemy a biotechnologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 2 | |
Zastosowanie metod biotechnologii w ochronie zasobów genowych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 4 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Biotechnologia w kosmetologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 1 | |
Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 2 | |
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energii | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 6 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Cytogenetyka ssaków | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 1 | |
Diagnostyka genetyczna zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 2 | |
Diagnostyka mikrobiologiczna | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 2 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 1 | |
Enzymatyczna modyfikacja żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 2 | |
Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznej | Bioinżynieria produkcji żywności | 1 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Fitopatologia | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 1 | |
Podstawy współczesnej hodowli roślin | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 2 | |
Wybrane zagadnienia z genetyki roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 2 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Genetyka molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 1 | |
Molekularne podstawy ewolucji | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 2 | |
Taksonomia molekularna | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 1 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Higiena i toksykologia żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 1 | |
Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmu | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 2 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 4 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Markery genetyczne jakości żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 1 | |
Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktów | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 2 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Bioinżynieria produkcji żywności | 2 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Monitorowanie upraw transgenicznych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 1 | |
Wprowadzanie nowych transgenów do roślin uprawnych | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 2 | |
Zagrożenia wynikające z GMO roślinnego | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 5 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Nowoczesne metody produkcji stosowane w jajczarstwie | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 1 | |
Opakowania i systemy pakujące | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 2 | |
Systemy kontroli jakości i bezpieczeństwa w produkcji żywności | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 3 | |
Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologii | Bioinżynieria produkcji żywności | 3 / 4 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Ochrona zasobów genowych zwierząt | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 1 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 2 | |
Zasady uwalniania GMO do środowiska | Biotechnologia w produkcji zwierzęcej i ochronie środowiska | 3 / 3 |
Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3
Przedmiot | Specjalność | Moduł | Blok/Grupa ob. |
---|---|---|---|
Produkcja roślinnych substancji biologiczne czynnych w bioreaktorach | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 1 | |
Reaktywne formy tlenu i antyoksydanty | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 2 | |
Substancje niepożądane w paszach i żywności | Biotechnologia w produkcji roślinnej | 3 / 3 |