Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2018/2019 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,02
Procedury ochrony własności intelektualnej i przemysłowej w biotechnologiizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,48

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Bioinformatykaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,30,38
laboratoriapraktyczne2,70,215
Podstawy współczesnej mikroskopiiegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,710
wykładyaudytoryjne2,01,010

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne metody oceny stanu środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,38
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,37
Biotechnologia w produkcji paszzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,30,35
wykładyaudytoryjne1,70,38
Inżynieria enzymowazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,35
laboratoriapraktyczne1,00,35
wykładyaudytoryjne1,00,38
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,413
Mutageneza ukierunkowana organizmów wykorzystywanych w produkcji żywnościzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,35
wykładyaudytoryjne0,50,38
Systemy zarządzania jakością w biotechnologiizaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,35
wykładyaudytoryjne0,50,35

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Markery genetyczne jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,582
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,572
2 Selekcja zwierząt wspomagana markerami, a jakość pozyskiwanych produktówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,582
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,772
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,482
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,472

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202
2 Język niemieckizaliczenie3,0lektoratpraktyczne3,01,5202

Blok obieralny 8 - do wybrania 3 z 6 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
2 Etyka biznesuzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,392
3 Etyka zawodowazaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
4 Komunikacja społeczna i techniki negocjacjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
5 Lobbing w życiu publicznymzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
6 Socjologia społeczeństwa informacyjnegozaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492