Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Plany studiów w roku akademickim 2017/2018 - semestr 1:

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Bezpieczeństwo i ergonomia pracy w laboratoriumzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,310
Etyczne, prawne i ekonomiczne aspekty biotechnologiizaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,00,518
Genomika i transkryptomikazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,47
wykładyaudytoryjne1,00,48
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,45
Inżynieria komórkowa w rozrodzie zwierzątzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,510
wykładyaudytoryjne1,00,25
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,55
Konsekwencje genetycznej modyfikacji czynności organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,03,013
Mikrobiologia żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,50,35
wykładyaudytoryjne1,50,38
Planowanie i analiza eksperymentuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,58
laboratoriapraktyczne1,00,67
Proteomikazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,25
laboratoriapraktyczne1,50,38
Zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji niekonwencjonalnych źródeł energiizaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,25
wykładyaudytoryjne1,00,28

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Endo- i egzogenne antyoksydanty w żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,371
wykładyaudytoryjne1,00,481
2 Enzymatyczna modyfikacja żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,00,271
wykładyaudytoryjne1,00,481
3 Mikroorganizmy w produkcji żywności prozdrowotnej i ekologicznejzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,671
wykładyaudytoryjne1,00,681

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biologiczne metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,771
wykładyaudytoryjne1,50,881
2 Towaroznawstwo żywności z elementami biotechnologiizaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,671
wykładyaudytoryjne1,50,481
3 Zasady uwalniania GMO do środowiskazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,571

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Higiena i toksykologia żywnościzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,271
wykładyaudytoryjne1,50,381
2 Składniki żywności modyfikujące system endokrynny organizmuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,381
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,271
3 Substancje niepożądane w paszach i żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,50,581
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,50,671