Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Opakowania żywności i leków:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Opakowania żywności i leków
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Organicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Huzar <Elzbieta.Huzar@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań wstępnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z rodzajami materiałów stosowanych do produkcji opakowań żywności i leków
C-2Zapoznanie studentów z aspektami środowiskowymi produkcji i użytkowania opakowań
C-3Ukształtowanie umiejętności samodzielnego kształcenia się i krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
C-4Zapoznanie studentów z pozatechnicznymi uwarunkowaniami produkcji opakowań

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Omówienie programu zajęć, literatury oraz kryteriów zaliczenia przedmiotu. Definicje pojęcia opakowanie.1
T-W-2Funkcje opakowań żywności.1
T-W-3Funkcje opakowań leków.1
T-W-4Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów.1
T-W-5Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych.1
T-W-6Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe.2
T-W-7Opakowania z tworzyw papierniczych.1
T-W-8Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań.1
T-W-9Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej).2
T-W-10Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań.1
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).1
T-W-12Certyfikacja opakowań i nowe kierunki ich rozwoju.1
T-W-13Kolokwium zaliczeniowe1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Indywidualna praca z literaturą7
A-W-3Udział w konsultacjach2
A-W-4Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego6
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Samodzielna praca studenta - opracowanie zagadnienia wskazanego przez wykładowcę

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena postępów samodzielnej pracy studenta
S-2Ocena formująca: Ocena opinii studenta wyrażanych w trakcie wykładów i konsultacji
S-3Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego - test mieszany (test wyboru i pytania otwarte)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_D01b_W01
student potrafi scharakteryzować procesy produkcji opakowań żywności i leków pod kątem ich oddziaływania na środowisko
KOS_1A_W09T1A_W04C-1, C-2T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1S-3
KOS_1A_D01b_W02
student jest w stanie opisać pozatechniczne uwarunkowania produkcji opakowań
KOS_1A_W14T1A_W08InzA_W03C-3, C-4T-W-2, T-W-3, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1, M-2S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_D01b_U01
student potrafi dokonać krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
KOS_1A_U15T1A_U13InzA_U05C-2, C-4T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11M-1S-3
KOS_1A_D01b_U02
student potrafi przeprowadzić samodzielną analizę problemu wskazanego przez prowadzącego zajęcia
KOS_1A_U06T1A_U05C-2, C-3T-W-4, T-W-11M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_D01b_K01
student ma świadomość wpływu konsumpcyjnego stylu życia i związanych z nim odpadów opakowaniowych na środowisko
KOS_1A_K02, KOS_1A_K03T1A_K02InzA_K01C-3, C-4T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_D01b_W01
student potrafi scharakteryzować procesy produkcji opakowań żywności i leków pod kątem ich oddziaływania na środowisko
2,0
3,0student identyfikuje podstawowe aspekty środowiskowe produkcji i użytkowania opakowań
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_D01b_W02
student jest w stanie opisać pozatechniczne uwarunkowania produkcji opakowań
2,0
3,0student potrafi wskazać podstawowe czynniki wpływające na dynamikę rozwoju rynku opakowań
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_D01b_U01
student potrafi dokonać krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
2,0
3,0student potrafi przeprowadzić zwięzłą analizę wpływu opakowań i procesów ich produkcji na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_D01b_U02
student potrafi przeprowadzić samodzielną analizę problemu wskazanego przez prowadzącego zajęcia
2,0
3,0korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia student potrafi napisać referat na wskazany temat
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_D01b_K01
student ma świadomość wpływu konsumpcyjnego stylu życia i związanych z nim odpadów opakowaniowych na środowisko
2,0
3,0student akceptuje ogólnie przyjęte poglądy na temat wpływu opakowań na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. pod red. B. Czerniawskiego i J. Michniewicza, Opakowania żywności, Agro Food Technology, Czeladź, 1998
  2. pod red. S. Janickiego, A. Fiebiga i M. Sznitowskiej, Farmacja stosowana, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, 2006, Wydanie IV, poprawione i uzupełnione

Literatura dodatkowa

  1. Komisja Europejska, ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością, Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, 2011, L 12, Tom 54, 15 stycznia 2011, http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:L:2011:012:SOM:PL:HTML (25.09.2012)

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Omówienie programu zajęć, literatury oraz kryteriów zaliczenia przedmiotu. Definicje pojęcia opakowanie.1
T-W-2Funkcje opakowań żywności.1
T-W-3Funkcje opakowań leków.1
T-W-4Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów.1
T-W-5Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych.1
T-W-6Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe.2
T-W-7Opakowania z tworzyw papierniczych.1
T-W-8Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań.1
T-W-9Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej).2
T-W-10Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań.1
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).1
T-W-12Certyfikacja opakowań i nowe kierunki ich rozwoju.1
T-W-13Kolokwium zaliczeniowe1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Indywidualna praca z literaturą7
A-W-3Udział w konsultacjach2
A-W-4Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_D01b_W01student potrafi scharakteryzować procesy produkcji opakowań żywności i leków pod kątem ich oddziaływania na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKOS_1A_W09ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami, takimi jak ocena oddziaływania na środowisko, minimalizowanie zagrożeń dla środowiska poprzez stosowanie najlepszych dostępnych technologii produkcji oraz ograniczanie i eliminowanie emisji do środowiska na etapie wytwarzania produktów oraz wypływu odpadów z instalacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W04ma szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z rodzajami materiałów stosowanych do produkcji opakowań żywności i leków
C-2Zapoznanie studentów z aspektami środowiskowymi produkcji i użytkowania opakowań
Treści programoweT-W-4Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów.
T-W-5Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych.
T-W-6Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe.
T-W-7Opakowania z tworzyw papierniczych.
T-W-8Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego - test mieszany (test wyboru i pytania otwarte)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student identyfikuje podstawowe aspekty środowiskowe produkcji i użytkowania opakowań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_D01b_W02student jest w stanie opisać pozatechniczne uwarunkowania produkcji opakowań
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKOS_1A_W14ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności samodzielnego kształcenia się i krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
C-4Zapoznanie studentów z pozatechnicznymi uwarunkowaniami produkcji opakowań
Treści programoweT-W-2Funkcje opakowań żywności.
T-W-3Funkcje opakowań leków.
T-W-9Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej).
T-W-10Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań.
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).
T-W-12Certyfikacja opakowań i nowe kierunki ich rozwoju.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Samodzielna praca studenta - opracowanie zagadnienia wskazanego przez wykładowcę
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego - test mieszany (test wyboru i pytania otwarte)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wskazać podstawowe czynniki wpływające na dynamikę rozwoju rynku opakowań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_D01b_U01student potrafi dokonać krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKOS_1A_U15potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów ochrona środowiska - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z aspektami środowiskowymi produkcji i użytkowania opakowań
C-4Zapoznanie studentów z pozatechnicznymi uwarunkowaniami produkcji opakowań
Treści programoweT-W-5Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych.
T-W-6Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe.
T-W-7Opakowania z tworzyw papierniczych.
T-W-8Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań.
T-W-9Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej).
T-W-10Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań.
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Ocena z kolokwium zaliczeniowego - test mieszany (test wyboru i pytania otwarte)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi przeprowadzić zwięzłą analizę wpływu opakowań i procesów ich produkcji na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_D01b_U02student potrafi przeprowadzić samodzielną analizę problemu wskazanego przez prowadzącego zajęcia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKOS_1A_U06ma umiejętność samokształcenia się
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U05ma umiejętność samokształcenia się
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z aspektami środowiskowymi produkcji i użytkowania opakowań
C-3Ukształtowanie umiejętności samodzielnego kształcenia się i krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
Treści programoweT-W-4Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów.
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).
Metody nauczaniaM-2Samodzielna praca studenta - opracowanie zagadnienia wskazanego przez wykładowcę
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów samodzielnej pracy studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia student potrafi napisać referat na wskazany temat
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_D01b_K01student ma świadomość wpływu konsumpcyjnego stylu życia i związanych z nim odpadów opakowaniowych na środowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKOS_1A_K02ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
KOS_1A_K03wykazuje zrozumienie podstawowych zjawisk społecznych i ich wpływu na relacje pomiędzy bytowaniem społeczeństw, procesami produkcyjnymi a środowiskiem; zna i umie stosować w praktyce ideę zrównoważonego rozwoju
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie umiejętności samodzielnego kształcenia się i krytycznej analizy rozwiązań stosowanych w opakowalnictwie
C-4Zapoznanie studentów z pozatechnicznymi uwarunkowaniami produkcji opakowań
Treści programoweT-W-2Funkcje opakowań żywności.
T-W-3Funkcje opakowań leków.
T-W-4Rodzaje opakowań do poszczególnych grup produktów.
T-W-5Opakowania szklane. Zamknięcia opakowań szklanych.
T-W-6Opakowania metalowe: z blachy stalowej i aluminiowe.
T-W-7Opakowania z tworzyw papierniczych.
T-W-8Polimery, substancje pomocnicze i dodatkowe stosowane do produkcji opakowań.
T-W-9Zasady Dobrej Praktyki Wytwórczej przy produkcji opakowań. Kryteria oceny opakowań stosowanych w medycynie i farmacji. Ocena higieniczno-sanitarna opakowań do żywności. Wymogi Unii Europejskiej dotyczące opakowań do żywności (Dyrektywy Unii Europejskiej).
T-W-10Metody badań opakowań. Migracja globalna. Migracja specyficzna. Płyny modelowe. Warunki badań.
T-W-11Aspekty ekologiczne wytwarzania opakowań (ekobilanse, projektowanie opakowań, unieszkodliwianie odpadów).
T-W-12Certyfikacja opakowań i nowe kierunki ich rozwoju.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Samodzielna praca studenta - opracowanie zagadnienia wskazanego przez wykładowcę
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena opinii studenta wyrażanych w trakcie wykładów i konsultacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student akceptuje ogólnie przyjęte poglądy na temat wpływu opakowań na środowisko
3,5
4,0
4,5
5,0