Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TZiZu_2A_A206_K01 | Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TZiZu_2A_K03 | Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera. |
---|
TZiZu_2A_K01 | Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. |
TZiZu_2A_K04 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy. |
TZiZu_2A_K02 | Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu – m in. poprzez środki masowego przekazu – informacji i opinii dotyczących szerokorozumianej problematyki żywieniowej i innych aspektów działalności inżyniera technologii żywności. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_K01 | rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób |
---|
R2A_K02 | potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role |
R2A_K03 | potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania |
R2A_K04 | prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu |
R2A_K05 | ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego |
R2A_K06 | posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska |
R2A_K07 | ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu |
R2A_K08 | potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_K01 | ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje |
---|
InzA2_K02 | potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy |
Cel przedmiotu | C-1 | Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego |
---|
Treści programowe | T-A-1 | Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności |
---|
T-A-2 | Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne. |
T-A-3 | Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej |
T-A-4 | Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości |
T-A-5 | Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej |
T-A-6 | Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika. |
T-A-7 | Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie |
Metody nauczania | M-1 | Wykład |
---|
M-2 | Metoda przypadków |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |