Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Grzyby mikroskopowe wykorzystywane w przemyśle:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Grzyby mikroskopowe wykorzystywane w przemyśle
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mykologia ogólna
W-3Podstawy mikrobiologii przemysłowej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych4
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności2
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny4
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych3
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym2
15
wykłady
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych2
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle3
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy2
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein2
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów3
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-W-4Samodzielne przegląd literatury15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
MS_2A_W08R2A_W06, R2A_W07, R2A_W08InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
MS_2A_U02, MS_2A_U03R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
MS_2A_K01, MS_2A_K03, MS_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_W01
Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat grzybów mikroskopowych i mozliwości ich wykorzystania w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_U01
Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
2,0
3,0student potrafi w zakresie podstawowym wskazać mozliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-2_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
2,0
3,0student rozumie potzrbę popul;aryzacji wiedzy z zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Mikrobiologia techniczna, Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, Warszawa, 2008
  2. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2001
  3. Bednarski W., Fieurka J., Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, Warszawa, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych4
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności2
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny4
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych3
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych2
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle3
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy2
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein2
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów3
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2samodzielne przygotowanie do zajęć10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zaliczenia przedmiotu15
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia15
A-W-4Samodzielne przegląd literatury15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_W01Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemyśle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R2A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę na temat grzybów mikroskopowych i mozliwości ich wykorzystania w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_U01Student posiada umijetności wykorzystania wiedzy zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w zakresie podstawowym wskazać mozliwości wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO9-2_K01Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mozliwosci wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką wykorzystania grzybów mikroskopowych w różnych dziedzinach przemysłu
Treści programoweT-W-1Biotechnologiczny potencjał grzybów mikroskopowych
T-W-2Y.lipolytiva i D.hansenii jako przykład niekonwencjonalnych gatunków drożdzy wykorzystywanych w przemysle
T-W-3Grzyby mikroskopowe jako źródło pozyskiwania enzymów - specyficzność, strategie, perspektywy
T-W-4Grzyby jednokomórkowe jako podstawa biotechnologicznej eksploatacji heterologicznych protein
T-W-5Przemysłowe wykorzystanie produktów metabolicznych grzybów
T-W-6Grzyby mikroskopowe jako źródło antybiotyków i produktów aktywnych farmakologicznie
T-L-1Kontrola hodowli i wydajności procesowej drożdży szlachetnych
T-L-2Wykorzystanie aktywności metabolicznej grzybów plesniowych w przetwórstwie żywności
T-L-3Grzyby mikroskopowe i ich potecjał probiotyczny
T-L-4Właściwości antagonistyczne grzybów na przykładzie drozdzy killerowych
T-L-5Wyznaczanie parametrów technologicznych drożdży wykorzystywanych w przemyśle spożywczym
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student rozumie potzrbę popul;aryzacji wiedzy z zakresu wykorzystania grzybów mikroskopowych w przemysle
3,5
4,0
4,5
5,0