Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1bakteriologia
W-2podstawy technologii zywności
W-3mikrobiologia zywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności5
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów20
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci5
30
wykłady
T-W-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczeństwa żywnosci - specyfika surowcowa7
T-W-2Zasady postepowania przy oznaczaniu patogenów w żywności2
T-W-3Kryteria dotyczące bezpieczeństwa: produkt - proces technologiczny2
T-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach15
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć30
A-L-3uczestnictwo w zajęciach15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury20
A-W-3przygotowanie do egzaminu25
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz
S-3Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
MS_2A_W04, MS_2A_W10R2A_W01, R2A_W03, R2A_W04, R2A_W07InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-1S-1, S-5
MS_2A_PO8-1_W02
zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
MS_2A_W10R2A_W03, R2A_W04, R2A_W07InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1S-1, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_U01
potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
MS_2A_U03R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U05, InzA2_U07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3, M-2S-1, S-3
MS_2A_PO8-1_U02
potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
MS_2A_U01R2A_U01, R2A_U03, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U02C-1T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-3S-5, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_K01
ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
MS_2A_K03R2A_K06InzA2_K01C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2S-5, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
2,0
3,0zna źródła i drogi przenoszenia głównych bakterii chorobotwórczych
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-1_W02
zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
2,0
3,0przy znajomości podstawowych zasad systemu HACCP nie potrafi wskazać punktów krytycznych (CCP) dla bezpieczeństwa finaalnego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_U01
potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
2,0
3,0potrafi okreslić zakres badań; nie ma pewności co do wyboru optymalnej metody przeprowadzenia analizy i interpretacji wyników
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-1_U02
potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
2,0
3,0potrafi określić jedynie skuteczność bójczą procesów termicznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_K01
ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
2,0
3,0ma swiadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa zywności ze strony głównych patogenów, bez ich srodowiskowych uwarunkowań
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
  2. Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
  3. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
  4. Zaleski S., Mikrobiologia zywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Anonim, Zbiór Norm PN dotyczących postepowania przy oznaczaniu okreslonych bakterii w zywności., PKN, W-wa, 2012
  2. Zaleski S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, W-wa, 1986
  3. Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności5
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów20
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczeństwa żywnosci - specyfika surowcowa7
T-W-2Zasady postepowania przy oznaczaniu patogenów w żywności2
T-W-3Kryteria dotyczące bezpieczeństwa: produkt - proces technologiczny2
T-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach15
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć30
A-L-3uczestnictwo w zajęciach15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2studiowanie literatury20
A-W-3przygotowanie do egzaminu25
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_W01zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę dotyczącą zjawisk mikrobiologicznych i biologicznych zachodzacych w pedosferze, hydrosferze i biosferze.
MS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-W-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczeństwa żywnosci - specyfika surowcowa
T-W-2Zasady postepowania przy oznaczaniu patogenów w żywności
T-W-3Kryteria dotyczące bezpieczeństwa: produkt - proces technologiczny
T-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci
Metody nauczaniaM-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
M-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna źródła i drogi przenoszenia głównych bakterii chorobotwórczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_W02zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-W-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczeństwa żywnosci - specyfika surowcowa
T-W-2Zasady postepowania przy oznaczaniu patogenów w żywności
T-W-3Kryteria dotyczące bezpieczeństwa: produkt - proces technologiczny
T-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0przy znajomości podstawowych zasad systemu HACCP nie potrafi wskazać punktów krytycznych (CCP) dla bezpieczeństwa finaalnego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_U01potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci
Metody nauczaniaM-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-3Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi okreslić zakres badań; nie ma pewności co do wyboru optymalnej metody przeprowadzenia analizy i interpretacji wyników
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_U02potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci
Metody nauczaniaM-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi określić jedynie skuteczność bójczą procesów termicznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_K01ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-W-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczeństwa żywnosci - specyfika surowcowa
T-W-2Zasady postepowania przy oznaczaniu patogenów w żywności
T-W-3Kryteria dotyczące bezpieczeństwa: produkt - proces technologiczny
T-W-4Higiena procesu produkcji/dystrybucji żywności - związek z bezpieczeństwem żywności; Sanityzacja w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnosci
T-L-1Mikrobiologiczne wyróżniki bezpieczństwa żywności
T-L-2Metody wykrywania, izolacji i identyfikacji określonych patogenów
T-L-3Uszkodzenia metaboliczne / strukturalne komórki i postaci VNC a wykrywalność patogenów w żywnosci
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma swiadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa zywności ze strony głównych patogenów, bez ich srodowiskowych uwarunkowań
3,5
4,0
4,5
5,0