Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana z uz (S2)

Sylabus przedmiotu Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Kazimierz Lachowicz <Kazimierz.Lachowicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Kotowicz <Marek.Kotowicz@zut.edu.pl>, Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Żych <Arkadiusz.Zych@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student rozpoczynający zajęcia z przedmiotu powinien znać podstawy ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład
M-2Metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
MS_2A_W11R2A_W02, R2A_W09InzA2_W03, InzA2_W04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
MS_2A_U01, MS_2A_U05R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U07, R2A_U08, R2A_U09, R2A_U10InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_A9_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
MS_2A_K01, MS_2A_K02, MS_2A_K03, MS_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_W01
Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_U01
Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_A9_K01
Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Markowski W., ABC small businessu, MARCUS, Łódź, 2014
  2. Sojak S., Założyć firmę i nie zbankrutować. Aspekty prawne, DIFIN, Warszawa, 2009, praca zbiorowa

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności1
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.2
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej2
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości1
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej1
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.2
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęciach10
A-A-2Konsultacje5
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń10
A-A-4Studiowanie literatury6
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_W01Student ma więdzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W11Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą systemu zarządzania i normalizacji. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma wiedzę z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_U01Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U05Posiada umiejętność wprowadzenia systemów zarządzania i normalizacji. Potrafi wykorzystać praktycznie wiedzę z zkresu prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wykorzystane w naukach rolniczych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R2A_U08posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
R2A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wybrać odpowiedni rodzaj samodzielniej działalności gospodarczej. Potrafi współpracować z instytucjami otoczenia zewnętrznego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_A9_K01Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
MS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R2A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję wysokiej jakości żywności, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu prowadzenia samodzielniej działalności gospodarczej z uwzględnieniem komunikacji pomiędzy instytucjami otoczenia zewnętrznego
Treści programoweT-A-1Działalność gospodarcza w Polsce. Wybór formy prowadzenia działalności
T-A-2Etapy zakładania działalności gospodarczej w postaci jednoosobowej działalności gospodarczej i spółki jawnej. Umowa spółki jawnej - ważniejsze aspekty prawne.
T-A-3Podstawy prawne ewidencji podatkowej i finansowej działalności gospodarczej
T-A-4Współpraca z biurem rachunkowym. Umowa o świadczenie usług księgowości
T-A-5Ubezpieczenia społeczne, majątkowe i inne w działalności gospodarczej
T-A-6Prawo pracy w Polsce. Prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika.
T-A-7Podstawy prawne przeprowadzania kontroli zewnętrznych w Polsce (kontrola skarbowa itp.). Podsumowanie
Metody nauczaniaM-1Wykład
M-2Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie potzrebę stałego doskonalenia się, jest odpowiedzialny za siebie i innych w zespole. Potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy
3,5
4,0
4,5
5,0