Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Plany studiów w roku akademickim 2015/2016 - semestr 6:

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Praca dyplomowa (licencjacka)egzamin10,0praca dyplomowaaudytoryjne10,02,00
Seminarium licencjackiezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,02,030
Warsztaty naukowezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,010

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Badania in vivo i in vitrozaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,70,715
wykładyaudytoryjne0,30,310
Genomikazaliczenie1,0laboratoriapraktyczne0,50,515
wykładyaudytoryjne0,50,510
Metody utrwalania i przechowywania żywnościzaliczenie1,0laboratoriaaudytoryjne0,30,35
wykładyaudytoryjne0,70,715
Ochrona bioróżnorodnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne0,50,510
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,020
zajęcia terenowepraktyczne0,50,55
Ochrona środowiskazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,015
wykładyaudytoryjne1,01,015

Blok obieralny 13 - do wybrania 2 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Choroby cywilizacyjne człowieka (żywieniowe, dietozależne)zaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0106
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
2 GMOzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Zafałszowania jakościowe żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Żywność modyfikowana genetycznie - wady, zalety, identyfikacjazaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Jakość i bezpieczeństwo żywności w przepisach prawnych RP i w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Podstawy prawa żywnościowegozaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Regulacje prawne w zabezpieczeniu żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106
4 Uregulowania prawne obrotu produktami żywnościowymi w UEzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,056
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioaktywne składniki mlekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
2 Bioaktywność jajzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
3 Dodatki do żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
4 Nutriproteomikazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156
5 Przemiany biologiczne w produktach pochodzenia zwierzęcegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,02,0156

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie mlecznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Tradycyjny wyrób mięs i wędlin domowychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
3 Tradycyjny wyrób serówzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0106
wykładyaudytoryjne1,01,0106

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Laboratoryjna ocena jakości jaj i przetworów jajecznychzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
laboratoriapraktyczne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106
2 Laboratoryjna ocena jakości produktów pochodzenia roślinnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne0,50,5106
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,50,5106
wykładyaudytoryjne1,01,0106