Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: technologia rybna

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne2,01,0262
seminariaaudytoryjne2,01,0263
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Uwarunkowania prawne prowadzenia działalności gospodarczejzaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0104

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5133
laboratoriapraktyczne1,00,5133
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0131
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Alergie w żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Aspekty inżynierskie w technologii żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne2,01,0262
Podstawy fizjologii żywieniazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
Projektowanie nowych produktów żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
Technologia żywności pochodzenia wodnegoegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne1,01,0304
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,02,0441
laboratoriapraktyczne4,03,0601

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biologiczne zasoby wódzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Certyfikacja w produkcji rybackiejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
Higiena w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Identyfikacja surowców i żywności pochodzenia wodnegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Produkcja surowców rybackich - akwakulturazaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,01,0131
wykładyaudytoryjne1,01,0131
Przetwórstwo skorupiaków i mięczakówegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
laboratoriapraktyczne1,01,0131
Systematyka rybegzamin1,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
Wybrane działy w technologii produktów rybnychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne2,01,0351
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
laboratoriaaudytoryjne2,01,0263
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0261
wykładyaudytoryjne1,01,0131
Zasady żywienia i dietetykiegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0263
wykładyaudytoryjne1,01,0133
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 2 z 30 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Bioinżynieria w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morzaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
6 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
7 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
9 Inżynieria genetycznaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
10 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
11 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
12 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
13 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
14 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
16 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
18 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
19 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
20 Produkcja surowców do wytwarzania żywności funkcjonalnejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
21 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
22 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
24 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
25 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
27 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
28 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
29 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
30 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Utrwalanie żywności a jej jakość i bezpieczeństwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Procesy membranowe w ochronie środowiskazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154
2 Procesy technologiczne w oczyszczaniu ścieków poprodukcyjnychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
laboratoriapraktyczne2,01,0154

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznychzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0154
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
2 Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne1,01,0154