Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka z uz
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne3
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP1
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20031
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
15
wykłady
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych10
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
S-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO14-1_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
C-2, C-1, C-3T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO14-1_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
C-2, C-3T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-4M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO14-1_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
C-2, C-3T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-1, T-A-6, T-A-2, T-A-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-2, M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO14-1_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO14-1_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO14-1_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Łańcucki J., Znormalizowane systemy zarządzania, Wydawnicttwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, ISBN: 978-83-7417-519-7
  2. Sikora T., Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2011, ISBN: 978-83-7252-55-12

Literatura dodatkowa

  1. Wolniak R., Skotnicka B., Dokumentacja systemu zarządzania jakością. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, 2006, ISBN: 978-83-7335-384-8

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności1
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne3
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP1
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20031
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych10
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO14-1_W01Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska; Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania; Opisuje metody i zasady auditowania
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
Treści programoweT-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO14-1_U01Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
Treści programoweT-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO14-1_K01Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
Treści programoweT-A-3Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-5Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-7Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-1Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-6Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-2Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-4System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0