Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,003
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,0131
seminariaaudytoryjne2,01,0262
seminariaaudytoryjne2,01,0263
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,041

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,5133
laboratoriapraktyczne1,00,5133
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0131
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,0133

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne2,01,0262
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0262
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,02,0441
laboratoriapraktyczne4,03,0601

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0133
laboratoriapraktyczne2,01,0263
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0132
wykładyaudytoryjne1,01,0132
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0262
laboratoriapraktyczne2,02,0262
Wybrane działy w technologii produktów roślinnychegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0301
laboratoriapraktyczne3,01,0351
Wybrane działy w technologii żywności pochodzenia zwierzęcego (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,02,0441
laboratoriapraktyczne4,02,0601
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0131
laboratoriapraktyczne2,01,0261
Zasady żywienia i dietetykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0263
laboratoriapraktyczne2,02,0263
Żywieniowa promocja zdrowiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,01,0133
wykładyaudytoryjne1,01,0133

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 2 z 31 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
9 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
10 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
11 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
12 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
13 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
14 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
16 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
18 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
19 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
20 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
21 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
22 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
24 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
25 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
27 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
28 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
29 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
30 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0482
31 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482