Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,083
Przygotowanie pracy magisterskiejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,004
Seminarium dyplomowezaliczenie5,0seminariaaudytoryjne1,01,081
seminariaaudytoryjne2,01,0162
seminariaaudytoryjne1,01,083
seminariaaudytoryjne1,01,084
Szkolenie bhpzaliczenie0,0konwersatoriaaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,042

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Enzymologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne1,01,083
Informatyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,081
Statystyka stosowanazaliczenie1,0konwersatoriaaudytoryjne1,01,084

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Projektowanie i eksploatacja linii technologicznych.zaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,083
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,0162
Wybrane działy w biotechnologii żywności (blok)egzamin7,0wykładyaudytoryjne3,01,0261
laboratoriapraktyczne4,02,0361

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiczne i fizjologiczne podstawy zdrowiaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0181
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Higiena w przemyśle spożywczymegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Patofizjologia w żywieniu człowiekaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0101
laboratoriapraktyczne3,01,0211
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,082
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
Wybrane działy w dietetyceegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0182
wykładyaudytoryjne1,01,0142
Wybrane działy w technologii żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,0234
laboratoriaaudytoryjne3,01,0234
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,081
laboratoriapraktyczne2,01,0161

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin3,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 2 z 31 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
2 Analityka żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
8 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
9 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
10 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
11 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
12 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
13 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
14 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
15 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,01,0292
16 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
17 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
18 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
19 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
20 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
21 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
22 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
23 Transport chłodniczyegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
24 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
25 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
26 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
27 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
28 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293
29 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
30 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0293
wykładyaudytoryjne2,01,0183
31 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
laboratoriapraktyczne4,02,0293