Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TiR_1A_P1_W01 | Objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu (zakładu pracy) i wykonywania zadań praktycznych na wybranym obszarze działania podmiotu |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TiR_1A_W02 | ma ogólną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych w sferze turystyki i rekreacji |
---|
TiR_1A_W04 | ma ogólną wiedzę dotyczącą: organizowania ruchu turystycznego, imprez turystycznych, roli i oddziaływania turystyki na społeczność lokalną, gospodarkę i środowisko |
TiR_1A_W06 | Ma ogólną wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji miedzy organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania. |
TiR_1A_W07 | Ma ogólną wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych |
TiR_1A_W08 | Ma ogólną wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | S1A_W02 | posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach |
---|
S1A_W04 | zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości |
S1A_W06 | zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące |
S1A_W07 | ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania |
S1A_W08 | ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian |
S1A_W10 | zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego |
S1A_W11 | zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Nabycie praktycznych umiejętności, niezbędnych do wykonywania zawodu: organizatora turystyki i rekreacji, menedżera turystyki. |
---|
C-3 | Poznanie techniki organizacji i obsługi ruchu turystycznego, metod zarządzania podmiotami gospodarki turystycznej, a także umiejętności przygotowania oferty turystyczno-rekreacyjnej |
C-2 | Poznanie procedur zarządzania w podmiotach gospodarki turystycznej, zdobycie praktycznych umiejętności wymaganych w wykonywaniu pracy na określonym stanowisku. |
C-4 | Poznanie wymagań niezbędnych do wykonywania zawodu związanych z dyscypliną, odpowiedzialnością, a także kształtowaniem relacji interpersonalnych, poznanie oczekiwanych na danym stanowisku zachowań organizacyjnych, psychosocjologicznych i etycznych. |
Treści programowe | T-PR-1 | Podczas praktyki student poznaje poszczególne obszary funkcjonowania jednostki oraz bierze udział w realizacji wykonywanych przez nią zadań z zakresu:
1. Obsługi ruchu turystycznego:
1.1. Organizacja pracy biura podróży.
1.2. Realizacja zamówienia: kultura obsługi klienta.
1.3. Umowy w turystyce krajowej i zagranicznej.
2. Sanatorium, uzdrowisko, ośrodek wypoczynkowy, ośrodek kolonijny:
2.1. Organizacja pracy i działalność placówki.
2.2. Przyjmowanie rezerwacji i meldowanie gości indywidualnych oraz grup.
2.3. Konsumpcja usług rekreacyjnych i rehabilitacyjnych.
2.4. Kultura obsługi klientów.
3. Placówki usług hotelarsko-gastronomicznych:
3.1. Przyjmowanie zamówień, wykonywanie czynności związanych z zameldowaniem gości,
3.2. Przedłużanie-skracanie pobytu.
3.3. Współpraca recepcji z innymi komórkami organizacyjnymi zakładu hotelarskiego.
3.4. Udzielanie informacji – funkcjonowanie punktu informacji turystycznej, zasady opracowywania i dystrybucji materiałów informacyjnych.
4. Gospodarstwo agroturystyczne:
4.1. Organizacja gospodarstwa agroturystycznego.
4.2. Kategoryzacja obiektu.
4.3. Przyjmowanie gości, obsługa pobytu gości, organizacja dodatkowych usług na rzecz klientów i kultura obsługi.
4.4. Działalność promocyjna i reklamowa gospodarstwa.
5. Punkty informacji turystycznej:
5.1. System informacji turystycznej, zakres działania jednostki.
5.2. Organizacja pracy centrum informacyjnego, punktu „it”.
5.3. Obsługa urządzeń biurowych.
5.4. Współpraca z samorządem terytorialnym, stowarzyszeniami, z podmiotami branży turystycznej i mediami. |
---|
Metody nauczania | M-2 | Przeprowadzane w zakładzie pracy objaśnienia, szkolenia, prezentacje itp. mające na celu zapoznanie studenta z tematyką zadań realizowanych w zakładzie pracy i na danym stanowisku pracy |
---|
M-3 | Przez okres trwania praktyk nadzór i kontrola pracy praktykanta prowadzona przez zakładowego opiekuna praktyk |
M-1 | Spotkanie informacyjne zaznajamiające studentów z zasadami realizacji praktyk studenckich, obowiazkami i prawami praktykanta i praktykodawcy (zakładu pracy). Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziakana ds. studenckich praktyk zawodowych |
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Ustne kolokwium z zakresu zadań realizowanych podczas praktyk |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie zna zasad funkcjonowania podmiotu gospodarczego. |
3,0 | Student zna niektóre zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego. |
3,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego. |
4,0 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego i zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu. |
4,5 | Student zna zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu. |
5,0 | Student zna i objaśnia zasady funkcjonowania podmiotu gospodarczego, omawia zakres podmiotowy i przedmiotowy czynności wykonywanych w wybranych komórkach organizacyjnych podmiotu, objaśnia przebieg zadań prowadzonych na danym stanowisku pracy. |