Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S2)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Ekonomika w hotelarstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika w hotelarstwie
Specjalność menadżer hotelarstwa i gastronomii
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>, Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>, Henryk Sendłak <Henryk.Sendlak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 26 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa znajomosc kategorii ekonomicznych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze specyfiką zastosowania ekonomii w działalności hotelarskiej w celu podwyższenia efektywności jej działania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Działalność gospodarcza w hotelarstwie3
T-L-2Podstawy rachunkowości w hotelarstwie3
T-L-3Majątek przedsiębiorstwa hotelarskiego i żródła jego finansowania3
T-L-4Ewidencja księgowa operacji gospodarczych3
T-L-5Marketing w hotelarstwie3
T-L-6Instrumenty marketingu w hotelarstwie3
T-L-7Umowy cywilno-prawne w hotelarstwie3
T-L-8Prawo pracy w hotelarstwie3
T-L-9Wolny temat2
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Początek zajęć - krótki wykład potem dyskusja w oparciu o wcześniejszą prezentacje multimedialną26
A-L-2Studiowanie literatury2
A-L-3Opracowanie konspektów2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Krótki wykład połaczony z prezentacją multimedialną potem dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B17mhig_W01
Opanowanie przez studentów podstawowej wiedzy na temat ekonomicznych aspektów funkcjonowania hotelarstwa
TOW_2A_W08, TOW_2A_W11, TOW_2A_W15S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W07, S2A_W11InzA2_W03, InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-L-1, T-L-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B17mhig_U01
Zdolności teoretyczne i praktyczne do uczestnictwa w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa w branży hotelarskiej
TOW_2A_U01, TOW_2A_U02, TOW_2A_U07, TOW_2A_U09, TOW_2A_U12S2A_U01, S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U05, S2A_U06, S2A_U07, S2A_U08, S2A_U09, S2A_U10InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U05, InzA2_U06, InzA2_U07, InzA2_U08C-1T-L-3, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_B17mhig_K01
Zdolność do zrobienia kariery w branży hotelarskiej
TOW_2A_K01, TOW_2A_K07S2A_K01, S2A_K02, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-L-7, T-L-8M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B17mhig_W01
Opanowanie przez studentów podstawowej wiedzy na temat ekonomicznych aspektów funkcjonowania hotelarstwa
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i próbowac wykorzystac go w praktyce
5,0Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B17mhig_U01
Zdolności teoretyczne i praktyczne do uczestnictwa w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa w branży hotelarskiej
2,0brak pełnej wiedzy
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane
4,0dobra znajomosc całosci materiału
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału
5,0Pełna znajomosc zasad funkcjonowania przedsiebiorstwa turystycznego

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_B17mhig_K01
Zdolność do zrobienia kariery w branży hotelarskiej
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra katywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach

Literatura podstawowa

  1. Kucharczyk M. Mitura E., Ekonomia i prawo w hotelarstwie, Difin, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Kozłecka B. Osowska K., Marketing usług hotelarskich, Difin, Warszawa, 2011
  2. Internet, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Działalność gospodarcza w hotelarstwie3
T-L-2Podstawy rachunkowości w hotelarstwie3
T-L-3Majątek przedsiębiorstwa hotelarskiego i żródła jego finansowania3
T-L-4Ewidencja księgowa operacji gospodarczych3
T-L-5Marketing w hotelarstwie3
T-L-6Instrumenty marketingu w hotelarstwie3
T-L-7Umowy cywilno-prawne w hotelarstwie3
T-L-8Prawo pracy w hotelarstwie3
T-L-9Wolny temat2
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Początek zajęć - krótki wykład potem dyskusja w oparciu o wcześniejszą prezentacje multimedialną26
A-L-2Studiowanie literatury2
A-L-3Opracowanie konspektów2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B17mhig_W01Opanowanie przez studentów podstawowej wiedzy na temat ekonomicznych aspektów funkcjonowania hotelarstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W08Ma pogłębioną wiedzę dotyczącą systemów zarządzania jakością, ochrony i kontroli jakości produktów, norm i normalizacji oraz systemów zarządzania. Ponadto posiada pogłębioną wiedzę z zakresu znaczenia zarządzania w strategii przedsiębiorstwa.
TOW_2A_W11Ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) wpływających na sposób organizacji przedsiębiorstw i rządzących nimi prawidłowościami (ich źródeł, natury, zmian i sposobów działania).
TOW_2A_W15Ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych i ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W07ma pogłębioną wiedzę na temat wybranych systemów norm i reguł (prawnych, organizacyjnych, zawodowych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką zastosowania ekonomii w działalności hotelarskiej w celu podwyższenia efektywności jej działania.
Treści programoweT-L-1Działalność gospodarcza w hotelarstwie
T-L-2Podstawy rachunkowości w hotelarstwie
Metody nauczaniaM-1Krótki wykład połaczony z prezentacją multimedialną potem dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Brak znajomosci pełnego materiału
3,0Powierzchowna znajomosc pełnego materiału przedstawionego na zajeciach
3,5Student powinien dosc dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,0Student powinien dobrze opanowac przedstawiony materiał
4,5Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i próbowac wykorzystac go w praktyce
5,0Student powinien znac pełen zakres przedstawionego materiału i umiec wykorzystac go efektywnie w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B17mhig_U01Zdolności teoretyczne i praktyczne do uczestnictwa w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa w branży hotelarskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U01Posiada umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla towaroznawstwa.
TOW_2A_U02Potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę teoretyczną do opisu, analizowania przyczyn i przebiegu procesów powstawania towarów. Potrafi formułować własne opinie i właściwie dobierać metody analiz.
TOW_2A_U07Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do samodzielnej organizacji usług turystycznych i hotelarskich z uwzględnieniem współpracy z kontrahentami zagranicznymi.
TOW_2A_U09Potrafi umiejętnie wykorzystać zdobytą poszerzoną wiedzę z dziedziny towaroznawstwa w różnych zakresach i formach znajdując, rozumiejąc, analizując i wykorzystując potrzebne informacje.
TOW_2A_U12Wykazuje zdolność podejmowania działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących zaawansowane problemy w zakresie towaroznawstwa z uwzględnieniem usług.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U01potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska społeczne oraz wzajemne relacje między zjawiskami społecznymi
S2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U05sprawnie posługuje się systemami normatywnymi, normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, etycznymi) albo potrafi posługiwać się nimi w celu rozwiązywania konkretnych problemów, ma rozszerzoną umiejętność w odniesieniu do wybranej kategorii więzi społecznych lub wybranego rodzaju norm
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U07posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań konkretnego problemu i przeprowadzenia procedury podjęcia rozstrzygnięć, w tym zakresie
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
S2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania różnych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
S2A_U10posiada pogłębioną umiejętność przygotowywania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką zastosowania ekonomii w działalności hotelarskiej w celu podwyższenia efektywności jej działania.
Treści programoweT-L-3Majątek przedsiębiorstwa hotelarskiego i żródła jego finansowania
T-L-4Ewidencja księgowa operacji gospodarczych
Metody nauczaniaM-1Krótki wykład połaczony z prezentacją multimedialną potem dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak pełnej wiedzy
3,0powierzchowna znajomosc całosci materiału
3,5powierzchowna znajomosc całosci materiału , wybrane zagadnienia lepiej poznane
4,0dobra znajomosc całosci materiału
4,5ponad dobra znajomosc całosci materiału
5,0Pełna znajomosc zasad funkcjonowania przedsiebiorstwa turystycznego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_B17mhig_K01Zdolność do zrobienia kariery w branży hotelarskiej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K01Postępuje zgodnie z zasadami nabytej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
TOW_2A_K07Umie rozpoznać i zhierarchizować potrzeby małych, średnich i dużych przedsiębiorstw. Wie jak, na podstawie rozpoznanych potrzeb i możliwości przedsiębiorstw, określić wizję zmian i zaangażować innych do współtworzenia tej wizji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze specyfiką zastosowania ekonomii w działalności hotelarskiej w celu podwyższenia efektywności jej działania.
Treści programoweT-L-7Umowy cywilno-prawne w hotelarstwie
T-L-8Prawo pracy w hotelarstwie
Metody nauczaniaM-1Krótki wykład połaczony z prezentacją multimedialną potem dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak aktywnosci
3,0dostateczna aktywnosc na zajeciach
3,5dosc dobra aktywnosc na zajeciach
4,0dobra katywnosc na zajeciach
4,5ponad dobra aktywnosc na zajeciach
5,0wybitna aktywnosc na zajeciach