Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: żywienie człowieka

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,013
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,026

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Mikrobiologia przetwórstwa żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,026
laboratoriapraktyczne2,01,026
Tworzenie i rozwój form indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,026

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,013
laboratoriapraktyczne1,01,013
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,01,026
wykładyaudytoryjne2,01,026

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,01,0452

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin1,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152
2 Język niemieckiegzamin1,0lektorataudytoryjne2,01,0301
lektorataudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
6 Higieniczno - toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze z rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,01,0452
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne4,02,0482
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0482
wykładyaudytoryjne2,01,0302