Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - semestr 2:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,016

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodni
Praktyka produkcyjno - organizacyjna (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,04

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Tworzenie i rozwój formy indywidualnej przedsiębiorczościzaliczenie2,0konwersatoriaaudytoryjne2,01,016

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Surowce pomocnicze i dodatki do żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,08
laboratoriapraktyczne1,01,08
Technologia produkcji żywności regionalnej i ekologicznejegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,016
laboratoriapraktyczne2,01,016
Zarządzanie jakością żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,08
laboratoriapraktyczne2,01,016

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 26 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Alergie pokarmoweegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Analityka żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
3 Biologiczne podstawy jakości mięsaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
4 Charakterystyka i przetwarzanie zwierzyny łownejegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
5 Fizjologia człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
6 Higieniczno-toksykologiczna ocena opakowańegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
7 Izolaty, koncentraty i biopreparaty spożywcze rybegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
8 Mikrobiologia przemysłowaegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
9 Mody i systemy żywieniowe w świetle fizjologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
10 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
11 Opakowania i systemy pakująceegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
12 Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
13 Patogeny w żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
14 Postępy w inżynierii przemysłu spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,01,0292
15 Postępy w mechanizacji przetwórstwa spożywczegoegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
16 Prawo żywnościoweegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
17 Standardy mikrobiologiczne w analizie i ocenie jakości żywnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
18 Szkodniki w przemyśle spożywczymegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
19 Technologia i organizacja usług gastronomicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
20 Technologia pasz i koncentratów paszowychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
21 Transport chłodniczyegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
22 Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
23 Wybrane działy w technologii piekarstwa i ciastkarstwaegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
24 Wybrane działy z technologii mleczarskiejegzamin6,0laboratoriapraktyczne4,02,0292
wykładyaudytoryjne2,01,0182
25 Żywienie różnych grup ludnościegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
26 Żywienie w różnych stanach fizjologicznychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Kultura żywienia w różnych regionach świataegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
2 Technologia produktów cukierniczychegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
3 Wybrane działy z reologiiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
4 Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczymegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292
5 Żywność i żywienie w dobie globalizacjiegzamin6,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
laboratoriapraktyczne4,02,0292

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
2 Komunikacja i korespondencja handlowazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
3 Komunikacja społecznazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182
4 Techniki negocjacjizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,01,0182

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin2,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152
2 Język niemieckiegzamin2,0lektoratpraktyczne1,01,0151
lektorataudytoryjne2,01,0152