Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Koronkiewicz <Anna.Koronkiewicz@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 30 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1bakteriologia
W-2podstawy technologii zywności
W-3mikrobiologia zywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Żywność jako nośnik czynników chorobotwórczych dla zdrowia konsumenta- rodzaje zagrożen: statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych.2
T-A-2Bakterie chorobotwórcze w żywności; źródła, drogi przenoszenia6
T-A-3Toksyczne metabolity mikroorganizmów: toksyny bakteryjne, mykotoksyny, toksyny glonów4
T-A-4Bezkomórkowe czynniki infekcyjne przenoszone drogą pokarmową: wirusy, priony2
T-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.6
T-A-6Skutecznośc bójcza procesów typowych dla przetwórstwa / zabezpieczenia żywności oraz zabiegów sanityzacyjnych stosowanych w okresach międzyprodukcyjnych; uszkodzenia subletalne.6
T-A-7Standardy mikrobiologiczne w analizie mikrobiologicznej zywności; kryteria jakościowe i ilościowe4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2praca własna - studiowanie literatury z omawianego zakresu45
A-A-3bieżące przygotowywanie się do zajęć45
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz
S-3Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-2_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i wie skąd się biorą
MS_2A_W06P2A_W05, P2A_W07C-1T-A-4, T-A-2, T-A-1, T-A-5, T-A-3M-1, M-3S-5, S-1, S-4
MS_2A_PO8-2_W02
zna wyróżniki i kryteria stosowane w ocenie bezpieczeństwa bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i higieny procesu produkcji zywności
MS_2A_W10P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06C-1T-A-5, T-A-7, T-A-6M-2, M-3S-1, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-2_U01
potrafi wskazać właściwy dla okreslonego rodzaju produktu, kierunek badań mikrobiologicznych, dobrac własciwą metodę oznaczeń oraz poprawnie zinterpretować uzyskane wyniki
MS_2A_U04P2A_U01, P2A_U04C-1T-A-7, T-A-1, T-A-5M-3S-2
MS_2A_PO8-2_U02
potrafi określic skuteczność procesu przetwórczego, sposobu zabezpieczenia gotowego produktu oraz zabiegów sanityzacyjnych w eliminacji - redukcji liczby mikroorganizmów istotnych dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu
MS_2A_U01, MS_2A_U04, MS_2A_U05P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06, P2A_U07, P2A_U08, P2A_U09, P2A_U10, P2A_U12C-1T-A-5, T-A-6M-1S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-2_K01
ma świadomość dotyczącą rodzajów zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego i trwałości produktów i potrzeby podejmowania własciwych działan przecidziałających takim zagrożeniom
MS_2A_K03, MS_2A_K05P2A_K02, P2A_K03, P2A_K06, P2A_K07C-1T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-1, T-A-3M-1, M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-2_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i wie skąd się biorą
2,0
3,0potrafi wskazać główne zagrożenia mikrobiologiczne, których nośnikiem może być zywność i wskazać ich potencjalne źródła; nie wie jak przeciwdziałac zanieczyszczeniu nimi zywności
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-2_W02
zna wyróżniki i kryteria stosowane w ocenie bezpieczeństwa bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i higieny procesu produkcji zywności
2,0
3,0zna wyrózniki stosowane w ocenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, nie wie jak jak przeprowadzać, ukierunkowaną na konkretny wyróżnik, analizę mikrobiologiczną określonego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-2_U01
potrafi wskazać właściwy dla okreslonego rodzaju produktu, kierunek badań mikrobiologicznych, dobrac własciwą metodę oznaczeń oraz poprawnie zinterpretować uzyskane wyniki
2,0
3,0potrafi wskazać mikroorganizmy które należy oznaczać w konkretnego typu zywności. Nie umie jak właściwie przeprowadzić ukierunkowaną analizę mikrobiologiczna i poprawnie zinterpretowac uzyskane wyniki.
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-2_U02
potrafi określic skuteczność procesu przetwórczego, sposobu zabezpieczenia gotowego produktu oraz zabiegów sanityzacyjnych w eliminacji - redukcji liczby mikroorganizmów istotnych dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu
2,0
3,0potrafi okreśic skuteczność zastosowanych zabiegów w eliminacji -redukcji liczby szkodliwych mikroorganizmów , nie umie wskazać powodu niezadawalającej skuteczności procesu/ów i jakie środki zaradcze podjąć
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-2_K01
ma świadomość dotyczącą rodzajów zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego i trwałości produktów i potrzeby podejmowania własciwych działan przecidziałających takim zagrożeniom
2,0
3,0ma świadomośc dotycząca większości zagrożeń mikrobiologicznych dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego zywności i ograniczoną wiedzę jak im przeciwdziałać
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
  2. Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
  3. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
  4. przondo-Mordarska A. i in., Mikrobiologia, Urban @ Partner, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Anonim, Zbiór Norm PN dotyczących postepowania przy oznaczaniu okreslonych bakterii w zywności., PKN, W-wa, 2012
  2. Zaleski S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, W-wa, 1986
  3. Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Żywność jako nośnik czynników chorobotwórczych dla zdrowia konsumenta- rodzaje zagrożen: statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych.2
T-A-2Bakterie chorobotwórcze w żywności; źródła, drogi przenoszenia6
T-A-3Toksyczne metabolity mikroorganizmów: toksyny bakteryjne, mykotoksyny, toksyny glonów4
T-A-4Bezkomórkowe czynniki infekcyjne przenoszone drogą pokarmową: wirusy, priony2
T-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.6
T-A-6Skutecznośc bójcza procesów typowych dla przetwórstwa / zabezpieczenia żywności oraz zabiegów sanityzacyjnych stosowanych w okresach międzyprodukcyjnych; uszkodzenia subletalne.6
T-A-7Standardy mikrobiologiczne w analizie mikrobiologicznej zywności; kryteria jakościowe i ilościowe4
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2praca własna - studiowanie literatury z omawianego zakresu45
A-A-3bieżące przygotowywanie się do zajęć45
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-2_W01zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i wie skąd się biorą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W06Ma poszerzoną wiedzę dotyczącą patogenów oraz metod diagnostycznych służących ich wykrywaniu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-4Bezkomórkowe czynniki infekcyjne przenoszone drogą pokarmową: wirusy, priony
T-A-2Bakterie chorobotwórcze w żywności; źródła, drogi przenoszenia
T-A-1Żywność jako nośnik czynników chorobotwórczych dla zdrowia konsumenta- rodzaje zagrożen: statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych.
T-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.
T-A-3Toksyczne metabolity mikroorganizmów: toksyny bakteryjne, mykotoksyny, toksyny glonów
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wskazać główne zagrożenia mikrobiologiczne, których nośnikiem może być zywność i wskazać ich potencjalne źródła; nie wie jak przeciwdziałac zanieczyszczeniu nimi zywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-2_W02zna wyróżniki i kryteria stosowane w ocenie bezpieczeństwa bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i higieny procesu produkcji zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W10Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności a także zna nowoczesne metody prognozowania mikrobiologicznego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk i procesów przyrodniczych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.
T-A-7Standardy mikrobiologiczne w analizie mikrobiologicznej zywności; kryteria jakościowe i ilościowe
T-A-6Skutecznośc bójcza procesów typowych dla przetwórstwa / zabezpieczenia żywności oraz zabiegów sanityzacyjnych stosowanych w okresach międzyprodukcyjnych; uszkodzenia subletalne.
Metody nauczaniaM-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna wyrózniki stosowane w ocenie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, nie wie jak jak przeprowadzać, ukierunkowaną na konkretny wyróżnik, analizę mikrobiologiczną określonego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-2_U01potrafi wskazać właściwy dla okreslonego rodzaju produktu, kierunek badań mikrobiologicznych, dobrac własciwą metodę oznaczeń oraz poprawnie zinterpretować uzyskane wyniki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-7Standardy mikrobiologiczne w analizie mikrobiologicznej zywności; kryteria jakościowe i ilościowe
T-A-1Żywność jako nośnik czynników chorobotwórczych dla zdrowia konsumenta- rodzaje zagrożen: statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych.
T-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.
Metody nauczaniaM-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi wskazać mikroorganizmy które należy oznaczać w konkretnego typu zywności. Nie umie jak właściwie przeprowadzić ukierunkowaną analizę mikrobiologiczna i poprawnie zinterpretowac uzyskane wyniki.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-2_U02potrafi określic skuteczność procesu przetwórczego, sposobu zabezpieczenia gotowego produktu oraz zabiegów sanityzacyjnych w eliminacji - redukcji liczby mikroorganizmów istotnych dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego produktu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
MS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
MS_2A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka oraz zwierząt i określić ich rolę w środowisku.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
P2A_U07wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P2A_U08wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej
P2A_U09wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych
P2A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym dotyczących, zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U12ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.
T-A-6Skutecznośc bójcza procesów typowych dla przetwórstwa / zabezpieczenia żywności oraz zabiegów sanityzacyjnych stosowanych w okresach międzyprodukcyjnych; uszkodzenia subletalne.
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi okreśic skuteczność zastosowanych zabiegów w eliminacji -redukcji liczby szkodliwych mikroorganizmów , nie umie wskazać powodu niezadawalającej skuteczności procesu/ów i jakie środki zaradcze podjąć
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-2_K01ma świadomość dotyczącą rodzajów zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego i trwałości produktów i potrzeby podejmowania własciwych działan przecidziałających takim zagrożeniom
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
MS_2A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K06wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
P2A_K07systematycznie aktualizuje wiedzę przyrodniczą i zna jej praktyczne zastosowania
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-4Bezkomórkowe czynniki infekcyjne przenoszone drogą pokarmową: wirusy, priony
T-A-5Zagrożenia mikrobiologiczne dla jakości i trwalości zywności - związek z rodzajem przetwarzanego surowca, procesem przetwórczym, sposobem zabezpieczenia - specyfika związana z rodzajem surowca: zanieczyszczenia pierwotne - wtórne.
T-A-2Bakterie chorobotwórcze w żywności; źródła, drogi przenoszenia
T-A-1Żywność jako nośnik czynników chorobotwórczych dla zdrowia konsumenta- rodzaje zagrożen: statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych.
T-A-3Toksyczne metabolity mikroorganizmów: toksyny bakteryjne, mykotoksyny, toksyny glonów
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma świadomośc dotycząca większości zagrożeń mikrobiologicznych dla jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego zywności i ograniczoną wiedzę jak im przeciwdziałać
3,5
4,0
4,5
5,0