Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologiczne bezpieczeństwo żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 10 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 30 4,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1bakteriologia
W-2podstawy technologii zywności
W-3mikrobiologia zywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (bakterie chorobotwórcze, wirusy, priony, toksyczne metabolity mikroorganizmów); statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych6
T-A-2Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności pierwotne i wtórnei, możliwe drogi przenoszenia patogenów4
T-A-3Sposoby zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego w łańcuchu produkcji żywności - zasady GAP/GMP/GHP/HACCP4
T-A-4Nowe patogeny w zywności4
T-A-5Metody stosowane w identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i środowisku produkcji żywnosci6
T-A-6Szybkie, zautomatyzowane metody wykrywania patogenów i ich toksyn w zywności4
T-A-7Wielooporne bakterie chorobotwórcze w żywności - źródła, skala zjawiska, skutki obecności, sposoby przeciwdziałania2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1udział w zajęciach30
A-A-2bieżące przygotowanie do zajęć45
A-A-3praca własna - studiowanie materiałów źródłowych z omawianego zakresu45
120

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-2Ocena formująca: ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz
S-3Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
MS_2A_W04, MS_2A_W10P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06C-1T-A-1, T-A-7, T-A-4, T-A-2M-1, M-3S-5, S-1
MS_2A_PO8-1_W02
zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
MS_2A_W10, MS_2A_W16P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06C-1T-A-3, T-A-6M-1S-1, S-5

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_U01
potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
MS_2A_U04P2A_U01, P2A_U04C-1T-A-6, T-A-5M-2, M-3S-1, S-3
MS_2A_PO8-1_U02
potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
MS_2A_U01P2A_U02, P2A_U03, P2A_U06, P2A_U07, P2A_U08, P2A_U09, P2A_U10, P2A_U12C-1T-A-3M-3S-5, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO8-1_K01
ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
MS_2A_K03P2A_K02, P2A_K06C-1T-A-2, T-A-1, T-A-7, T-A-4M-1, M-2S-5, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_W01
zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
2,0
3,0zna źródła i drogi przenoszenia głównych bakterii chorobotwórczych
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-1_W02
zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
2,0
3,0przy znajomości podstawowych zasad systemu HACCP nie potrafi wskazać punktów krytycznych (CCP) dla bezpieczeństwa finaalnego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_U01
potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
2,0
3,0potrafi okreslić zakres badań; nie ma pewności co do wyboru optymalnej metody przeprowadzenia analizy i interpretacji wyników
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_2A_PO8-1_U02
potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
2,0
3,0potrafi określić jedynie skuteczność bójczą procesów termicznych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO8-1_K01
ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
2,0
3,0ma swiadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa zywności ze strony głównych patogenów, bez ich srodowiskowych uwarunkowań
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
  2. Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
  3. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
  4. Zaleski S., Mikrobiologia zywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Anonim, Zbiór Norm PN dotyczących postepowania przy oznaczaniu okreslonych bakterii w zywności., PKN, W-wa, 2012
  2. Zaleski S., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, W-wa, 1986
  3. Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (bakterie chorobotwórcze, wirusy, priony, toksyczne metabolity mikroorganizmów); statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych6
T-A-2Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności pierwotne i wtórnei, możliwe drogi przenoszenia patogenów4
T-A-3Sposoby zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego w łańcuchu produkcji żywności - zasady GAP/GMP/GHP/HACCP4
T-A-4Nowe patogeny w zywności4
T-A-5Metody stosowane w identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i środowisku produkcji żywnosci6
T-A-6Szybkie, zautomatyzowane metody wykrywania patogenów i ich toksyn w zywności4
T-A-7Wielooporne bakterie chorobotwórcze w żywności - źródła, skala zjawiska, skutki obecności, sposoby przeciwdziałania2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1udział w zajęciach30
A-A-2bieżące przygotowanie do zajęć45
A-A-3praca własna - studiowanie materiałów źródłowych z omawianego zakresu45
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_W01zna rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego zywności, ich potencjalne źródła i drogi przenoszenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W04Student ma poszerzoną wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
MS_2A_W10Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności a także zna nowoczesne metody prognozowania mikrobiologicznego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk i procesów przyrodniczych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-1Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (bakterie chorobotwórcze, wirusy, priony, toksyczne metabolity mikroorganizmów); statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych
T-A-7Wielooporne bakterie chorobotwórcze w żywności - źródła, skala zjawiska, skutki obecności, sposoby przeciwdziałania
T-A-4Nowe patogeny w zywności
T-A-2Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności pierwotne i wtórnei, możliwe drogi przenoszenia patogenów
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna źródła i drogi przenoszenia głównych bakterii chorobotwórczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_W02zna podstawowe zasady zapewniania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w łańcuchu produkcji zywności: od "pola do stołu"
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W10Ma poszerzoną wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności a także zna nowoczesne metody prognozowania mikrobiologicznego
MS_2A_W16Ma wiedzę w zakresie nowoczesnych metod eliminacji drobnoustrojów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W03ma pogłębioną wiedzę z zakresu tych nauk ścisłych, z którymi związany jest studiowany kierunek studiów (w szczególności biofizyka, biochemia, biomatematyka, geochemia, biogeochemia, geofizyka)
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
P2A_W06ma wiedzę w zakresie statystyki na poziomie prognozowania (modelowania) przebiegu zjawisk i procesów przyrodniczych oraz ma znajomość specjalistycznych narzędzi informatycznych
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-3Sposoby zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego w łańcuchu produkcji żywności - zasady GAP/GMP/GHP/HACCP
T-A-6Szybkie, zautomatyzowane metody wykrywania patogenów i ich toksyn w zywności
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0przy znajomości podstawowych zasad systemu HACCP nie potrafi wskazać punktów krytycznych (CCP) dla bezpieczeństwa finaalnego produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_U01potrafi okreslić zakres badań mikrobiologicznych, dobrać właściwe metody analityczne i poprawnie zinterpretować wyniki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-6Szybkie, zautomatyzowane metody wykrywania patogenów i ich toksyn w zywności
T-A-5Metody stosowane w identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w zywności i środowisku produkcji żywnosci
Metody nauczaniaM-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
M-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-3Ocena formująca: znajomość technik i biegłość w pracy analitycznej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi okreslić zakres badań; nie ma pewności co do wyboru optymalnej metody przeprowadzenia analizy i interpretacji wyników
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_U02potrafi wskazać sposoby przeciwdziałania obecności niepożadanych mikroorganizmów w zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U06zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski
P2A_U07wykazuje umiejętność formułowania uzasadnionych sądów na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
P2A_U08wykazuje umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w zakresie prac badawczych z wykorzystaniem różnych środków komunikacji werbalnej
P2A_U09wykazuje umiejętność napisania pracy badawczej w języku polskim oraz krótkiego doniesienia naukowego w języku obcym na podstawie własnych badań naukowych
P2A_U10posiada umiejętność wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym dotyczących, zagadnień szczegółowych z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U12ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-3Sposoby zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego w łańcuchu produkcji żywności - zasady GAP/GMP/GHP/HACCP
Metody nauczaniaM-3Interpretacja wyników, dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi określić jedynie skuteczność bójczą procesów termicznych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO8-1_K01ma świadomość różnego typu zagrożeń ze strony obecności okreslonych mikroorganizmów w zywności dla jej bezpieczeństwa, wie jak mozna przeciwdziałać takiej obecności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P2A_K06wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy
Cel przedmiotuC-1przekazanie wiedzy umiejętności i kompetencji w zakresie rodzajów zagrożen mikrobiologicznych, których nośnikiem może być żywność
Treści programoweT-A-2Zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności pierwotne i wtórnei, możliwe drogi przenoszenia patogenów
T-A-1Rodzaje zagrożeń mikrobiologicznych dla bezpieczeństwa zdrowotnego żywności (bakterie chorobotwórcze, wirusy, priony, toksyczne metabolity mikroorganizmów); statystyki epidemiologiczne zatruć pokarmowych
T-A-7Wielooporne bakterie chorobotwórcze w żywności - źródła, skala zjawiska, skutki obecności, sposoby przeciwdziałania
T-A-4Nowe patogeny w zywności
Metody nauczaniaM-1prezentacje dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych związanych z zywnością i jej produkcja, z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2Zajęcia audytoryjne, praca w grupach
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: pisemne testowe zaliczenie końcowe
S-4Ocena formująca: przygotowanie prezentacji na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma swiadomość zagrożeń dla bezpieczeństwa zywności ze strony głównych patogenów, bez ich srodowiskowych uwarunkowań
3,5
4,0
4,5
5,0