Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikroalgi i ich wykorzystanie w biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Sozologii Wód
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1mikrobiologia ogólna
W-2podstawy biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg4
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce6
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów5
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji3
T-L-5Mikroalgi jako źródło zwiazków biologicznie aktywnych8
T-L-6Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych4
30
wykłady
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie3
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg3
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce4
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej3
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegłąd literatury10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć15
A-W-4Samodzielna analiza treści przekazanych na zajęciach10
A-W-5Konsultacje z prowadzącym10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_W01
Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_W03, MS_2A_W09P2A_W01, P2A_W02, P2A_W04, P2A_W05C-1T-W-4, T-L-1, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-L-4, T-L-6, T-L-3, T-L-5, T-L-2M-2, M-1S-3, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_U01
Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_U03, MS_2A_U04P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04C-1T-W-1, T-W-5, T-L-1, T-W-4, T-W-2, T-L-6, T-W-3, T-L-3, T-L-4M-1, M-2S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO1-2_K01
Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
MS_2A_K01, MS_2A_K04, MS_2A_K05P2A_K01, P2A_K02, P2A_K03, P2A_K04, P2A_K05, P2A_K07, P2A_K08C-1T-W-4, T-L-3, T-L-1, T-W-5, T-L-4, T-L-2, T-L-5, T-W-2, T-L-6, T-W-1, T-W-3M-2, M-1S-3, S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_W01
Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Ma wiedzę na temat mikroalg oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_U01
Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Student potrafi wskazać różnice pomiędzy mikroalgami oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO1-2_K01
Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
2,0
3,0Student rozumie potrzebę popularyzacji wiedzy o mikroorgach oraz możliwościach ich wykorzystania w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Posten C., Walter Ch., Microalgal Biotechnology: Potential and Production, RRP, 2012, 978-3-11-022502-0
  2. Johansen M., N., Microalgae: Biotechnology, Microbiology and Energy, 2011
  3. Becker E., Microalgae in human and animal nutrition. Handbook of microalgal culture, Oxford, Blackwell, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Ulrich A., Mikroalgi spirulina. Odżywka i lekarstwo., Interspar, 1999

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg4
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce6
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów5
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji3
T-L-5Mikroalgi jako źródło zwiazków biologicznie aktywnych8
T-L-6Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie3
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg3
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce4
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej3
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii2
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie do zajęc praktycznych15
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia7
A-L-4Przegląd literatury8
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielny przegłąd literatury10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej zajęć15
A-W-4Samodzielna analiza treści przekazanych na zajęciach10
A-W-5Konsultacje z prowadzącym10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO1-2_W01Student ma wiedzę na temat różnorodności mikroalg i możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W03Ma poszerzoną wiedzę w zakresie kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz znajomości rozwoju dziedzin mikrobiologii stosowanej i pokrewnych.
MS_2A_W09Ma pogłębioną wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W01rozumie złożone zjawiska i procesy przyrodnicze
P2A_W02konsekwentnie stosuje i upowszechnia zasadę ścisłego, opartego na danych empirycznych, interpretowania zjawisk i procesów przyrodniczych w pracy badawczej i działaniach praktycznych
P2A_W04ma pogłębioną wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie
P2A_W05ma wiedzę w zakresie aktualnie dyskutowanych w literaturze kierunkowej problemów z wybranej dziedziny nauki i dyscypliny naukowej
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
T-L-6Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-5Mikroalgi jako źródło zwiazków biologicznie aktywnych
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma wiedzę na temat mikroalg oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO1-2_U01Student potrafi wskazać istotne różnice pomiędzy mikroalgami i okreslić możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
MS_2A_U04Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U02biegle wykorzystuje literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U04planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
T-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-L-6Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać różnice pomiędzy mikroalgami oraz możliwości ich wykorzystnia w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_PO1-2_K01Student postrzega relacje pomiedzy różnorodnością gatunkową mikroalg a możliwościami ich wykorzystania w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy)
MS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
MS_2A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
P2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P2A_K05rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy
P2A_K07systematycznie aktualizuje wiedzę przyrodniczą i zna jej praktyczne zastosowania
P2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z różnorodnością gatunkową mikroalg oraz ich możliwości ich wykorzystania w biotechnologii
Treści programoweT-W-4Mikroalgi w inzynierii środowiskowej
T-L-3Modele procesowe i optymalizacja produktywności fotobioreaktorów
T-L-1Charakterystyka i róznorodność morfologiczna mikroalg
T-W-5Prespektywy wykorzystania mikroalg w biotechnologii
T-L-4Algenika jako podstawa technologia w biofarmacji
T-L-2Metaboliczna aktywność mikroalg i ich wykorzystanie w biogospodarce
T-L-5Mikroalgi jako źródło zwiazków biologicznie aktywnych
T-W-2Biologiczny potencjał mikroalg
T-L-6Mikroalgi jako wskaźniki zmian środowiskowych
T-W-1Miejsce alg w systematyce ich charakterystyka i wystepowanie
T-W-3Mikroalgi jako narzędzie w biogospodarce
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie potrzebę popularyzacji wiedzy o mikroorgach oraz możliwościach ich wykorzystania w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0