Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S2)

Sylabus przedmiotu Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rola i znaczenie badań laboratoryjnych w systemie urzędowej i wewnętrznej kontroli w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności2
T-A-2Rodzaje badań laboratoryjnych i stosowanych metod badania. Cechy charakterystyczne metod badawczych. Walidacja metod badania2
T-A-3Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego i jego wykorzystywanie w procesie decyzyjnym2
T-A-4Wymagania prawne i polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności Wspólnot Europejskich1
T-A-5Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-6Co to jest certyfikacja i akredytacja, zasady certyfikacji i akredytacji systemów jakości/zarządzania2
T-A-7Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-8Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności2
T-A-9System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne6
T-A-10Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP2
T-A-11Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20032
T-A-12Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
30
wykłady
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych20
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego10
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
S-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B11_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania Opisuje metody i zasady auditowania
MS_2A_W14P2A_W07, P2A_W08, P2A_W09, P2A_W10, P2A_W11C-3, C-1, C-2T-A-5, T-W-2, T-W-1, T-A-12, T-A-11, T-A-10, T-A-1, T-A-8, T-A-6, T-A-7, T-W-3, T-A-4, T-A-2, T-A-3, T-A-9M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B11_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
MS_2A_U07P2A_U01, P2A_U03, P2A_U05C-3, C-2T-A-7, T-A-5, T-A-4, T-A-3, T-A-9, T-A-11, T-A-8, T-A-2, T-A-6, T-A-1, T-A-10, T-A-12M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B11_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
MS_2A_K04P2A_K02, P2A_K03, P2A_K04, P2A_K08C-2, C-3T-A-5, T-W-3, T-A-2, T-A-7, T-W-2, T-A-12, T-W-1, T-A-6, T-A-3, T-A-1, T-A-10, T-A-11, T-A-4, T-A-8, T-A-9M-2, M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B11_W01
Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania Opisuje metody i zasady auditowania
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B11_U01
Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_2A_B11_K01
Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Łańcucki J., Znormalizowane systemy zarządzania, Wydawnicttwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań, 2010, ISBN: 978-83-7417-519-7
  2. Sikora T., Funkcjonowanie i doskonalenie systemów zarządzania jakością, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, 2011, ISBN: 978-83-7252-55-12

Literatura dodatkowa

  1. Wolniak R., Skotnicka B., Dokumentacja systemu zarządzania jakością. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, 2006, ISBN: 978-83-7335-384-8

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rola i znaczenie badań laboratoryjnych w systemie urzędowej i wewnętrznej kontroli w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności2
T-A-2Rodzaje badań laboratoryjnych i stosowanych metod badania. Cechy charakterystyczne metod badawczych. Walidacja metod badania2
T-A-3Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego i jego wykorzystywanie w procesie decyzyjnym2
T-A-4Wymagania prawne i polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności Wspólnot Europejskich1
T-A-5Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania2
T-A-6Co to jest certyfikacja i akredytacja, zasady certyfikacji i akredytacji systemów jakości/zarządzania2
T-A-7Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie2
T-A-8Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności2
T-A-9System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne6
T-A-10Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP2
T-A-11Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:20032
T-A-12Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.3
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.6
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.6
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Obowiazkowe uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Przygotowanie zgadnień w grupach roboczych20
A-A-3Przygotowanie projektu końcowego10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącym10
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B11_W01Definiuje pojęcia związane z systemami zarządzania i normalizacji w badaniach medycznych, żywności i środowiska Zna wymagania zawarte w poszczególnych standardach dotyczących systemów zarządzania Opisuje metody i zasady auditowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W14Ma wiedzę dotyczącą systemów zarządzania i normalizacji w badaniach naukowych. Ma poszerzoną wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_W07ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_W08ma wiedzę na temat sposobów pozyskiwania i rozliczania funduszy na realizację projektów naukowych i aplikacyjnych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_W09zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
P2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
P2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
C-1Poznanie wymagań systemów zarządzania jakością oraz możliwości integracji systemów zarządzania i metod ich doskonalenia
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
Treści programoweT-A-5Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-12Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-A-11Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-10Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-1Rola i znaczenie badań laboratoryjnych w systemie urzędowej i wewnętrznej kontroli w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
T-A-8Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-6Co to jest certyfikacja i akredytacja, zasady certyfikacji i akredytacji systemów jakości/zarządzania
T-A-7Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-A-4Wymagania prawne i polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności Wspólnot Europejskich
T-A-2Rodzaje badań laboratoryjnych i stosowanych metod badania. Cechy charakterystyczne metod badawczych. Walidacja metod badania
T-A-3Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego i jego wykorzystywanie w procesie decyzyjnym
T-A-9System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia zwiazane z systemami zarzadzania i normalizacji w badaniach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B11_U01Analizuje i interpretuje wymagania systemów, weryfikuje stopień ich spełnienia Potrafi zaprojektować zintegrowany system zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U07Posiada umiejętność wprowadzenia odpowiednich systemów zarządzania i normalizacji w badaniach mikrobiologicznych. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wykorzystane w naukach przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_U01stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P2A_U03wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych
P2A_U05stosuje metody statystyczne oraz techniki i narzędzia informatyczne do opisu zjawisk i analizy danych o charakterze specjalistycznym
Cel przedmiotuC-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
C-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
Treści programoweT-A-7Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-A-5Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-A-4Wymagania prawne i polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności Wspólnot Europejskich
T-A-3Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego i jego wykorzystywanie w procesie decyzyjnym
T-A-9System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
T-A-11Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-8Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-2Rodzaje badań laboratoryjnych i stosowanych metod badania. Cechy charakterystyczne metod badawczych. Walidacja metod badania
T-A-6Co to jest certyfikacja i akredytacja, zasady certyfikacji i akredytacji systemów jakości/zarządzania
T-A-1Rola i znaczenie badań laboratoryjnych w systemie urzędowej i wewnętrznej kontroli w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
T-A-10Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-12Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi przygotować i omówić projekt systemu zarzadzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_2A_B11_K01Wykazuje zaangażowanie w opracowywaniu projektu Potrafi współdziałać i pracować w grupie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
P2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P2A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Nabycie umiejętności interpretowania wymagań poszczególnych standardów w odniesieniu do badań mikrobiologicznych i roli mikrobiologa
C-3Nabycie umiejętności projektowania i dokumentowania systemów zarządzania
Treści programoweT-A-5Zasady Dobrych Praktyk (GLP, GMP, GHP i inne) jako warunek wstępny dla systemu zarządzania
T-W-3Systemy zarządzania bezpieczeństwa i jakością /ISO EN, HACCP i inne/ oraz ich zastosowanie w urzędowej kontroli. Technika auditowania. Metody weryfikacji i doskonalenia systemu.
T-A-2Rodzaje badań laboratoryjnych i stosowanych metod badania. Cechy charakterystyczne metod badawczych. Walidacja metod badania
T-A-7Normy i normalizacja, normy PN, ISO i CEN, regulacje prawne krajowe w tym zakresie
T-W-2Badania laboratoryjne surowców i produktów żywnościowych w łańcuchu żywnościowym w ramach urzędowej kontroli i systemu kontroli wewnętrznej. Normy i normalizacja w badaniach urzędowych.
T-A-12Opracowywanie przykładowych procedur i instrukcji.
T-W-1Źródła prawa żywnościowego. Ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności i ogólne procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności.
T-A-6Co to jest certyfikacja i akredytacja, zasady certyfikacji i akredytacji systemów jakości/zarządzania
T-A-3Interpretacja wyniku badania laboratoryjnego i jego wykorzystywanie w procesie decyzyjnym
T-A-1Rola i znaczenie badań laboratoryjnych w systemie urzędowej i wewnętrznej kontroli w procesie zapewnienia bezpieczeństwa żywności
T-A-10Wymagania ISO 22000, BRC, IFS oraz GLOBALGAP
T-A-11Audyt systemów zarządzania jakością wg ISO 19011:2003
T-A-4Wymagania prawne i polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności Wspólnot Europejskich
T-A-8Systemy zapewnienia jakości, ze szczególnym uwzględnieniem jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
T-A-9System HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa w produkcji i obrocie, zasady i etapy realizacyjne
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia audytoryjne z pracą w podgrupach
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena z ćwiczeń (ocena merytoryczna projektu 50%, ocena umiejętności praktycznych - sprawozdania 45%, ocena zaangażowania w prace zespołu 5%)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student poprawnie przygotował projekt
3,5
4,0
4,5
5,0