Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)

Sylabus przedmiotu Wydzielanie i oczyszczanie produktów naturalnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wydzielanie i oczyszczanie produktów naturalnych
Specjalność Technologia leków i pestycydów
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Organicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Swarcewicz <Maria.Swarcewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Maria Swarcewicz <Maria.Swarcewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1ukończony kurs z Chemii Organicznej
W-2ukończony kurs Biochemia i związki biologicznie aktywne

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań z substancjami naturalnymi jako surowców do otzymywania leków, biokosmetyków, biopestycydów.
C-2Ukształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z chemii, biochemii, farmakognozji do rozwiazywania problemów występujących w otrzymywaniu produktów naturalnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.2
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.3
T-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.2
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.2
T-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.3
T-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach3
A-W-3Studiowanie literatury3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia pisemnego10
31

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wyklad informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D04-10_W08
potrafi scharakteryzować metody wydzielania, identyfikacji substancji naturalnych z materiału rośinnego
TCH_2A_W08T2A_W03InzA2_W02C-1, C-2T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D04-10_U07
potrafi korzystać z literatury w j. angielskim
TCH_2A_U07T2A_U06C-1, C-2T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-1
TCH_2A_D04-10_U13
potrafi opracować metodę wydzielenia substancji naturalnych z materialu roślinnego oraz zaproponować techniki identyfikacji.
TCH_2A_U13T2A_U17InzA2_U06C-2, C-1T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-W-6, T-W-3, T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D04-10_K03
ma świadomość i rozumie wpływ posiadanej wiedzy, jej aktualność, jakość własnej pracy w zakresie technologii zwiazków naturalnych na rozwój tej dziedziny.
TCH_2A_K03T2A_K01, T2A_K03C-1, C-2T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D04-10_W08
potrafi scharakteryzować metody wydzielania, identyfikacji substancji naturalnych z materiału rośinnego
2,0nie spełnia kryteriów okreslonych dla oceny 3
3,0potrafi wymienić wybrane metody i techniki wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować wybrane metody i techniki wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość metod i technik wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
4,5potrafi scharakteryzować metody i techniki wyodrębniania, oczyszczania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
5,0potrafi scharakteryzować metody i techniki wyodrębniania, oczyszczania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym, interpretować chromatogramy z olejku lawendowego.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D04-10_U07
potrafi korzystać z literatury w j. angielskim
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi korzystać z literatury w j. angielskim w zakresie tłumaczenia tekstu z języka angielskiego na język polski z zakresu surowców naturalnych wykorzystywanych w lekach, biokosmetykach czy biopestycydach.
3,5
4,0
4,5
5,0
TCH_2A_D04-10_U13
potrafi opracować metodę wydzielenia substancji naturalnych z materialu roślinnego oraz zaproponować techniki identyfikacji.
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi przedstawić wybraną metodę wydzielenia substancji naturalnej z materiału biologicznego i zaproponować wybrane techniki identyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D04-10_K03
ma świadomość i rozumie wpływ posiadanej wiedzy, jej aktualność, jakość własnej pracy w zakresie technologii zwiazków naturalnych na rozwój tej dziedziny.
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0rozumie wpływ jakość własnej pracy w zakresie wybranych technologii otrzymywania zwiazków naturalnych na rozwój tej dziedziny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Strzelecka H., Chemiczne metody badań roslinnych surowców leczniczych, PWL, Warszawa, 1987
  2. Kolodziejczyk A., Naturalne związki organiczne, PWN, Warszawa, 2004
  3. Jerzmanowska Z, Substancje roślinne, metody wyodrębniania, PWN, Warszawa, 1967

Literatura dodatkowa

  1. Janicki S., Fiebieg A., Sznitowska M., Farnacja stosowana, PZWL, Warszawa, 2006
  2. Leksykon leków i roslin leczniczych, minerałów, suplementów, witamin, Park Sp. z o.o., Bielsko-Biała, 2006
  3. Takahashi N., Chemistry of plant hormones, CRC Oress Inc., Boca Roca, 1996

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.2
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.3
T-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.2
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.2
T-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.3
T-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.3
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach3
A-W-3Studiowanie literatury3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia pisemnego10
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D04-10_W08potrafi scharakteryzować metody wydzielania, identyfikacji substancji naturalnych z materiału rośinnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W08ma uporządkowaną wiedzę z zakresu technik i metod wydzielania, identyfikacji i charakteryzowania produktów chemicznych, zagospodarowania odpadów uszlachetniania produktów, opracowywania technologii bezodpadowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań z substancjami naturalnymi jako surowców do otzymywania leków, biokosmetyków, biopestycydów.
C-2Ukształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z chemii, biochemii, farmakognozji do rozwiazywania problemów występujących w otrzymywaniu produktów naturalnych.
Treści programoweT-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.
T-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów okreslonych dla oceny 3
3,0potrafi wymienić wybrane metody i techniki wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować wybrane metody i techniki wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość metod i technik wyodrębniania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
4,5potrafi scharakteryzować metody i techniki wyodrębniania, oczyszczania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym
5,0potrafi scharakteryzować metody i techniki wyodrębniania, oczyszczania i oznaczania substancji naturalnych w materiale roślinnym, interpretować chromatogramy z olejku lawendowego.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D04-10_U07potrafi korzystać z literatury w j. angielskim
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U07ma umiejętność posługiwania się językiem angielskim w zakresie słownictwa technicznego stosownie do ukończonej specjalności oraz posiada umiejętności językowe w zakresie technologii chemicznej na poziomie B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego, przynajmniej w zakresie jednego z języków obcych spośród: angielski, francuski, niemiecki lub rosyjski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U06ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań z substancjami naturalnymi jako surowców do otzymywania leków, biokosmetyków, biopestycydów.
C-2Ukształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z chemii, biochemii, farmakognozji do rozwiazywania problemów występujących w otrzymywaniu produktów naturalnych.
Treści programoweT-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.
T-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi korzystać z literatury w j. angielskim w zakresie tłumaczenia tekstu z języka angielskiego na język polski z zakresu surowców naturalnych wykorzystywanych w lekach, biokosmetykach czy biopestycydach.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D04-10_U13potrafi opracować metodę wydzielenia substancji naturalnych z materialu roślinnego oraz zaproponować techniki identyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U13potrafi opracować metody rozdzielania mieszanin produktów reakcji i wydzielania substancji chemicznych z surowców naturalnych, zwłaszcza w odniesieniu do związków chemicznych i procesów charakterystycznych dla ukończonej specjalności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U17potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację złożonych zadań inżynierskich, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadań nietypowych, uwzględniając ich aspekty pozatechniczne
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z chemii, biochemii, farmakognozji do rozwiazywania problemów występujących w otrzymywaniu produktów naturalnych.
C-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań z substancjami naturalnymi jako surowców do otzymywania leków, biokosmetyków, biopestycydów.
Treści programoweT-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
T-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.
T-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0potrafi przedstawić wybraną metodę wydzielenia substancji naturalnej z materiału biologicznego i zaproponować wybrane techniki identyfikacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D04-10_K03ma świadomość i rozumie wpływ posiadanej wiedzy, jej aktualność, jakość własnej pracy w zakresie technologii zwiazków naturalnych na rozwój tej dziedziny.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_K03rozumie potrzebę kształcenia ustawicznego poprzez prace indywidualne oraz grupowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie; potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
T2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studentów do prowadzenia badań z substancjami naturalnymi jako surowców do otzymywania leków, biokosmetyków, biopestycydów.
C-2Ukształtowanie umiejętności integrowania wiedzy z chemii, biochemii, farmakognozji do rozwiazywania problemów występujących w otrzymywaniu produktów naturalnych.
Treści programoweT-W-3Zapoznanie się z podstawowymi technikami wydzielania substancji naturalnych z materiałów biologicznych, takimi jak: ekstrakcja rozpuszczalnikami organicznymi, ekstrakcja nadkrytyczna, ekstrakcja w obecności ultradźwięków, destylacja, adsorpcja.
T-W-1Przegląd produktów naturalnych występujących jako leki naturalne, biokosmetyki, biopestycydy, biostymulatory, witaminy, dodatki do żywności.
T-W-5Zapoznanie się z metodami identyfikacji produktów naturalnych, takimi jak: chromatografia gazowa, wysokosprawna chromatografia cieczowa, wlektroforeza kapilarna, spektroskopia w podczerwieni, magnetycznego rezonansu jądrowego czy spektrometria masowa. Przykladow analizy dla wybranych produktów naturalnych.
T-W-4Przegląd technik chromatograficznych stosowanych do identyfikacji substancji naturalnych: chromatografia adsorpcyjna i podziałowa, jonowymienna, żelowa. Elektroforeza.
T-W-6Zapoznanie się z otrzymywaniem, wyodrębnianiem i oznaczaniem substancji naturalnych z olejku eterycznego z lawendy. Identyfikacja składników na podstawie widm otrzymanych z chromatografu gazowego sprzężonego z detektorem mas.
T-W-2Przegląd metod przetwarzania roślinnych surowców, a zwłaszcza rozdrabniania, sporządzania mieszanek ziołowych, odwarów, naparów, maceracji, warunków wyodrębniania. Zależność budowy chemicznej substancji biologicznie aktywnej od wyboru metody przetwarzania.
Metody nauczaniaM-1wyklad informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3
3,0rozumie wpływ jakość własnej pracy w zakresie wybranych technologii otrzymywania zwiazków naturalnych na rozwój tej dziedziny.
3,5
4,0
4,5
5,0