Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)

Sylabus przedmiotu Wyjazdy studyjne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wyjazdy studyjne
Specjalność Towaroznawstwo żywności
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Henryk Sendłak <Henryk.Sendlak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Henryk Sendłak <Henryk.Sendlak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 2,00,50egzamin
laboratoriaL3 29 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólne wiadomości o polskich portach, przedsiębiorstwach i statkach turystycznych i rybackich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z lokalizacją, wyposażeniem i perspektywami rozwoju polskich portów, statków i przedsiębiorstw turystycznych i rybackich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wizytacje portów i statków turystycznych i rybackich23
T-L-2Omawianie i dyskusja nad poznanymi obiektami6
29
wykłady
T-W-1Ogólne wiadomości o statkach, portach i przedsiębiorstwach rybackich1
T-W-2Rozpoznawanie statków, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz ich części składowych. Funkcje i wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych9
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach29
A-L-2czytanie wskazanej literatury23
A-L-3ćwiczenia w obsłudze urządzeń pokładowych30
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie wskazanej literatury20
A-W-3ćwiczenia w rozpoznawaniu jednostek pływających26
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2film
M-3pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: obecność na zajęciach
S-2Ocena formująca: aktywność na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO5-3tz_W01
Student po zakończeniu przedmiotu będzie znał lokalizacje,podział, części składowe, wyposażenie portów i statków turystycznych i rybackich
TOW_2A_W10, TOW_2A_W16S2A_W01, S2A_W02, S2A_W03, S2A_W04, S2A_W05, S2A_W06, S2A_W09, S2A_W10, S2A_W11InzA2_W04, InzA2_W05C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2M-3, M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO5-3tz_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć rozpoznawać porty, przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, ich części składowe, funkcje, wyposażenie i lokalizacje
TOW_2A_U01S2A_U02, S2A_U03, S2A_U04, S2A_U06, S2A_U08InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U03, InzA2_U06, InzA2_U08C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2M-1, M-2, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_2A_PO5-3tz_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie aktywnej postawy do oceny funkcji jakie pełnią statki, porty i przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, zorientowanie na modernizacje i budowę nowych portów i przystani
TOW_2A_K01, TOW_2A_K04S2A_K01, S2A_K03, S2A_K04, S2A_K05, S2A_K06, S2A_K07InzA2_K01, InzA2_K02C-1T-L-1, T-L-2M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO5-3tz_W01
Student po zakończeniu przedmiotu będzie znał lokalizacje,podział, części składowe, wyposażenie portów i statków turystycznych i rybackich
2,0Nie zna lokalizacji, części składowych portów, wyposażenia i eksploatacji statków tutystycznych i rybackich oraz przedsiębiorstw turystycznych i rybackich
3,0Zna niektóre lokalizacje i części składowe portów i przedsiębiorstw rybackich, ogólne uwarunkowania budowy i eksploatacji statków turystycznych i rybackich
3,5Zna główne lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, niektóre statki rybackie i turystyczne oraz ich podział
4,0Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, statki rybackie i turystyczne, ich podział, wyposażenie, instalacje okrętowe
4,5Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, statki rybackie i turystyczne, ich podział, wyposażenie, instalacje okrętowe, urządzenia sterowe, kotwiczno cumownicze i przeładunkowe
5,0Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, zagadnienia związane z budową, działaniem, wyposażeniem nawigacyjnym, radiokomunikacyjnym i ichtiolokacyjnym i eksploatacją opartą o przepisy i eksploatację statków rybackich i używanych w turystyce

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO5-3tz_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć rozpoznawać porty, przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, ich części składowe, funkcje, wyposażenie i lokalizacje
2,0nie umie rozpoznać statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych, ich lokalizacji i części, funkcji i wyposażenia
3,0umie rozpoznać niektóre rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz niektóre lokalizacje
3,5umie rozpoznać najważniejsze rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw, ich niektóre funkcje, części składowe i wyposażenie
4,0umie rozpoznać różne rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw, podstawowe funkcje, części składowe i najważniejsze wyposażenie
4,5umie rozpoznać statki, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych, ich części składowe, pełnine funkcje, części składowe i wyposażenie
5,0umie rozpoznawać statki, lokalizować porty i przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, ich części składowe, pełnione funkcje, omówić wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_2A_PO5-3tz_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie aktywnej postawy do oceny funkcji jakie pełnią statki, porty i przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, zorientowanie na modernizacje i budowę nowych portów i przystani
2,0nie wykazuje aktywnej postawy w ocenie statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych
3,0wykazuje pewne zainteresowanie statkami, portami, diałalnością rybacką i turystyczną oraz ich znaczeniem
3,5wykazuje aktywną postawę w ocenie rodzajów statków, portów, działalnością rybacką i turystyczną oraz ich funkcjami
4,0nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać pełnione przez statki i porty funkcje
4,5nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać pełnione przez statki i porty funkcje oraz ich roli w gospodarce kraju
5,0nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać funkcje jakie pełnią statki porty cechuje się aktywną postawę w kształtowaniu świadomości o znaczeniu statków, portów i działalności rybackiej i turystycznej oraz ich roli w rozwoju i gospodarce kraju

Literatura podstawowa

  1. Rozporządzenia i zarządzenia dotyczące statków, portów, Aktualne akty prawne, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wizytacje portów i statków turystycznych i rybackich23
T-L-2Omawianie i dyskusja nad poznanymi obiektami6
29

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólne wiadomości o statkach, portach i przedsiębiorstwach rybackich1
T-W-2Rozpoznawanie statków, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz ich części składowych. Funkcje i wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych9
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach29
A-L-2czytanie wskazanej literatury23
A-L-3ćwiczenia w obsłudze urządzeń pokładowych30
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu8
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie wskazanej literatury20
A-W-3ćwiczenia w rozpoznawaniu jednostek pływających26
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO5-3tz_W01Student po zakończeniu przedmiotu będzie znał lokalizacje,podział, części składowe, wyposażenie portów i statków turystycznych i rybackich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_W10Posiada poszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka w tym turystyki i hotelarstwa. Posiada poszerzoną wiedzę o środowisku.
TOW_2A_W16Zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości wykorzystujących wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku studiów - Towaroznawstwo.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_W01ma rozszerzoną wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S2A_W02ma rozszerzoną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych oraz pogłębioną w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych
S2A_W03ma pogłębioną wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w odniesieniu do wybranych struktur i instytucji społecznych i kategorii więzi społecznych lub wybranych kręgów kulturowych
S2A_W04ma wiedzę o różnych rodzajach więzi społecznych i występujących między nimi prawidłowościach oraz wiedzę pogłębioną w odniesieniu do wybranych kategorii więzi społecznych
S2A_W05ma rozszerzoną wiedzę o człowieku jako twórcy kultury, pogłębioną w odniesieniu do wybranych obszarów aktywności człowieka
S2A_W06zna w sposób pogłębiony wybrane metody i narzędzia opisu, w tym techniki pozyskiwania danych oraz modelowania struktur społecznych i procesów w nich zachodzących, a także identyfikowania rządzących nimi prawidłowości
S2A_W09ma pogłębioną wiedzę o poglądach na temat wybranych struktur i instytucji społecznych lub wybranych kategorii więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S2A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego oraz konieczność zarządzania zasobami własności intelektualnej
S2A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z lokalizacją, wyposażeniem i perspektywami rozwoju polskich portów, statków i przedsiębiorstw turystycznych i rybackich
Treści programoweT-W-1Ogólne wiadomości o statkach, portach i przedsiębiorstwach rybackich
T-L-1Wizytacje portów i statków turystycznych i rybackich
T-W-2Rozpoznawanie statków, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz ich części składowych. Funkcje i wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych
T-L-2Omawianie i dyskusja nad poznanymi obiektami
Metody nauczaniaM-3pokaz
M-1wykład informacyjny
M-2film
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: obecność na zajęciach
S-2Ocena formująca: aktywność na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna lokalizacji, części składowych portów, wyposażenia i eksploatacji statków tutystycznych i rybackich oraz przedsiębiorstw turystycznych i rybackich
3,0Zna niektóre lokalizacje i części składowe portów i przedsiębiorstw rybackich, ogólne uwarunkowania budowy i eksploatacji statków turystycznych i rybackich
3,5Zna główne lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, niektóre statki rybackie i turystyczne oraz ich podział
4,0Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, statki rybackie i turystyczne, ich podział, wyposażenie, instalacje okrętowe
4,5Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, statki rybackie i turystyczne, ich podział, wyposażenie, instalacje okrętowe, urządzenia sterowe, kotwiczno cumownicze i przeładunkowe
5,0Zna lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich, zagadnienia związane z budową, działaniem, wyposażeniem nawigacyjnym, radiokomunikacyjnym i ichtiolokacyjnym i eksploatacją opartą o przepisy i eksploatację statków rybackich i używanych w turystyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO5-3tz_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć rozpoznawać porty, przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, ich części składowe, funkcje, wyposażenie i lokalizacje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_U01Posiada umiejętność znajdowania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla towaroznawstwa.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_U02potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opisu i analizowania przyczyn i przebiegu procesów i zjawisk społecznych oraz potrafi formułować własne opinie i dobierać krytycznie dane i metody analiz
S2A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg procesów i zjawisk społecznych, formułować własne opinie na ten temat oraz stawiać proste hipotezy badawcze i je weryfikować
S2A_U04potrafi prognozować i modelować złożone procesy społeczne obejmujące zjawiska z różnych obszarów życia społecznego z wykorzystaniem zaawansowanych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S2A_U06posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy w różnych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę skuteczności i przydatności stosowanej wiedzy
S2A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych, rozszerzoną o umiejętność pogłębionej teoretycznie oceny tych zjawisk w wybranych obszarach, z zastosowaniem metody badawczej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z lokalizacją, wyposażeniem i perspektywami rozwoju polskich portów, statków i przedsiębiorstw turystycznych i rybackich
Treści programoweT-W-1Ogólne wiadomości o statkach, portach i przedsiębiorstwach rybackich
T-L-1Wizytacje portów i statków turystycznych i rybackich
T-W-2Rozpoznawanie statków, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz ich części składowych. Funkcje i wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych
T-L-2Omawianie i dyskusja nad poznanymi obiektami
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2film
M-3pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: aktywność na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie rozpoznać statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych, ich lokalizacji i części, funkcji i wyposażenia
3,0umie rozpoznać niektóre rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych oraz niektóre lokalizacje
3,5umie rozpoznać najważniejsze rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw, ich niektóre funkcje, części składowe i wyposażenie
4,0umie rozpoznać różne rodzaje statków, portów i przedsiębiorstw, podstawowe funkcje, części składowe i najważniejsze wyposażenie
4,5umie rozpoznać statki, lokalizacje portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych, ich części składowe, pełnine funkcje, części składowe i wyposażenie
5,0umie rozpoznawać statki, lokalizować porty i przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, ich części składowe, pełnione funkcje, omówić wyposażenie portów i statków szczególnie rybackich i turystycznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_2A_PO5-3tz_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie aktywnej postawy do oceny funkcji jakie pełnią statki, porty i przedsiębiorstwa rybackie i turystyczne, zorientowanie na modernizacje i budowę nowych portów i przystani
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_2A_K01Postępuje zgodnie z zasadami nabytej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
TOW_2A_K04Posiada zdolność wykorzystania potencjału tkwiącego w ludziach, ich talentu, wiedzy i umiejętności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
S2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S2A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych i potrafi przewidywać wielokierunkowe skutki społeczne swej działalności
S2A_K06potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny
S2A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z lokalizacją, wyposażeniem i perspektywami rozwoju polskich portów, statków i przedsiębiorstw turystycznych i rybackich
Treści programoweT-L-1Wizytacje portów i statków turystycznych i rybackich
T-L-2Omawianie i dyskusja nad poznanymi obiektami
Metody nauczaniaM-2film
M-3pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: obecność na zajęciach
S-2Ocena formująca: aktywność na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie wykazuje aktywnej postawy w ocenie statków, portów i przedsiębiorstw rybackich i turystycznych
3,0wykazuje pewne zainteresowanie statkami, portami, diałalnością rybacką i turystyczną oraz ich znaczeniem
3,5wykazuje aktywną postawę w ocenie rodzajów statków, portów, działalnością rybacką i turystyczną oraz ich funkcjami
4,0nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać pełnione przez statki i porty funkcje
4,5nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać pełnione przez statki i porty funkcje oraz ich roli w gospodarce kraju
5,0nie tylko wykazuje aktywną postawę ale potrafi porównać funkcje jakie pełnią statki porty cechuje się aktywną postawę w kształtowaniu świadomości o znaczeniu statków, portów i działalności rybackiej i turystycznej oraz ich roli w rozwoju i gospodarce kraju