Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N1)
specjalność: towaroznawstwo żywności

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo artykułów przemysłowych w turystyce:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo artykułów przemysłowych w turystyce
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 9 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Ogólna znajomość podstawowych zagadnień z chemii i fizyki oraz turystyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie się z charakterystyką, klasyfikacją i właściwościami najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego związanych z turystyką

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów zimowych2
T-L-2Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów wodnych1
T-L-3Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki pieszej1
T-L-4Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów rowerowej1
T-L-5Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów motorowych2
T-L-6Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów ekstremalnych2
9
wykłady
T-W-1Pojęcie i podział towaroznawstwa.1
T-W-2Znaki na towarach1
T-W-3Systemy klasyfikacji towarów1
T-W-4Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza paliw, nośników energii oraz środków smarujących2
T-W-5Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów chemii gospodarczej1
T-W-6Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych oraz wyrobów gumowych.1
T-W-7Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów turystycznych i rekreacyjnych2
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury fachowej10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia8
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury fachowej12
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2dyskusja na zajęciach audytoryjnych, prezentacje multimedialne
M-3Wykład informacyjny, dyskusja na zajęciach audytoryjnych, prezentacje multimedialne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwium zaliczające
S-2Ocena formująca: Kolokwium sprawdzające i zaliczające

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1ut_W01
Student zna gruntownie podstawowe pojęcia i terminologię, charakterystykę i właściwościi najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego
TOW_1A_W07, TOW_1A_W13, TOW_1A_W22, TOW_1A_W23, TOW_1A_W24S1A_W01, S1A_W02, S1A_W03, S1A_W04, S1A_W05, S1A_W06, S1A_W08, S1A_W09, S1A_W10, S1A_W11InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1ut_U01
Student posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawstwa artykułow przemysłowych, wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne, dobiera właściwe metody i procedury analityczne przy ocenie ich funkcjonalności i jakości.
TOW_1A_U01, TOW_1A_U04, TOW_1A_U06, TOW_1A_U08, TOW_1A_U11, TOW_1A_U13S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_C1ut_K01
Student ma świadomość wartości swojej wiedzy i umiejętności z towaroznawstwa artykułów przemysłowych oraz konieczności dalszego kształcenia.
TOW_1A_K01, TOW_1A_K02, TOW_1A_K08S1A_K01, S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K06, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1ut_W01
Student zna gruntownie podstawowe pojęcia i terminologię, charakterystykę i właściwościi najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego
2,0
3,0Student zna gruntownie podstawowe pojęcia i terminologię, charakterystykę i właściwościi najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1ut_U01
Student posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawstwa artykułow przemysłowych, wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne, dobiera właściwe metody i procedury analityczne przy ocenie ich funkcjonalności i jakości.
2,0
3,0Student posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawstwa artykułow przemysłowych, wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne, dobiera właściwe metody i procedury analityczne przy ocenie ich funkcjonalności i jakości w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_C1ut_K01
Student ma świadomość wartości swojej wiedzy i umiejętności z towaroznawstwa artykułów przemysłowych oraz konieczności dalszego kształcenia.
2,0
3,0Student ma świadomość wartości swojej wiedzy i umiejętności z towaroznawstwa artykułów przemysłowych oraz konieczności dalszego kształcenia w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. A. Korzeniowski, Towaroznawstwo artykułów przemysłowych. Badanie jakości wyrobów, część I, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 1999
  2. Z. Foltynowicz, Towaroznawstwo artykułów przemysłowych, część II, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, 2004
  3. W. Domke, Vademecum materiałoznawstwa. Metale nieżelazne. Tworzywa sztuczne. Badanie metali, WNT, Warszawa, 1989

Literatura dodatkowa

  1. zespół autorów pod red. Dobrzańskiego L., Leksykon materiałoznawstwa, Verlag Dashofer, Warszawa, 2004

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów zimowych2
T-L-2Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów wodnych1
T-L-3Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki pieszej1
T-L-4Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów rowerowej1
T-L-5Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów motorowych2
T-L-6Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów ekstremalnych2
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pojęcie i podział towaroznawstwa.1
T-W-2Znaki na towarach1
T-W-3Systemy klasyfikacji towarów1
T-W-4Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza paliw, nośników energii oraz środków smarujących2
T-W-5Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów chemii gospodarczej1
T-W-6Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych oraz wyrobów gumowych.1
T-W-7Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów turystycznych i rekreacyjnych2
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Studiowanie literatury fachowej10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie do zaliczenia8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2Studiowanie literatury fachowej12
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1ut_W01Student zna gruntownie podstawowe pojęcia i terminologię, charakterystykę i właściwościi najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W07Zna podstawowe pojęcia i terminologię inżynierii materiałowej. Ma wiedzę na temat warunków pracy i mechanizmów zużycia materiałów. Ma podstawową wiedzę na temat badania materiałów.
TOW_1A_W13Ma podstawową wiedzę w zakresie towaroznawstwa artykułów przemysłowych, w tym biopaliw. Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich.
TOW_1A_W22Ma podstawową wiedzę dotyczącą pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej, zna podstawowe zasady BHP.
TOW_1A_W23Ma wiedzę na temat oddziaływania środowiska pomiędzy towarami żywnościowymi i nieżywnościowymi oraz pomiędzy środowiskiem a człowiekiem.
TOW_1A_W24Zna źródła, z których można pozyskać środki na dofinansowanie działalności. Ma ogólną orientację w podstawowych problemach towaroznawstwa na poziomie inżynierskim.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
S1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W05ma podstawową wiedzę o człowieku, w szczególności jako podmiocie konstytuującym struktury społeczne i zasady ich funkcjonowania, a także działającym w tych strukturach
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W09ma wiedzę o poglądach na temat struktur i instytucji społecznych oraz rodzajów więzi społecznych i o ich historycznej ewolucji
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie się z charakterystyką, klasyfikacją i właściwościami najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego związanych z turystyką
Treści programoweT-L-1Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów zimowych
T-L-2Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów wodnych
T-L-3Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki pieszej
T-L-4Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów rowerowej
T-L-5Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów motorowych
T-L-6Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów ekstremalnych
T-W-1Pojęcie i podział towaroznawstwa.
T-W-2Znaki na towarach
T-W-3Systemy klasyfikacji towarów
T-W-4Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza paliw, nośników energii oraz środków smarujących
T-W-5Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów chemii gospodarczej
T-W-6Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych oraz wyrobów gumowych.
T-W-7Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów turystycznych i rekreacyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna gruntownie podstawowe pojęcia i terminologię, charakterystykę i właściwościi najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1ut_U01Student posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawstwa artykułow przemysłowych, wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne, dobiera właściwe metody i procedury analityczne przy ocenie ich funkcjonalności i jakości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U01Posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu studiowanego kierunku. Wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne. Dobiera właściwe metody i procedury analityczne. Potrafi określić wiarygodność analiz. Potrafi posługiwać się instrumentami oraz katalogami sprzętu, odczynników i akcesoriów.
TOW_1A_U04Umie dokonać identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkt, produkcję i jakość oraz wykazuje się znajomością zastosowania rutynowych technik inżynierskich do kierunku i profilu studiów.
TOW_1A_U06Potrafi prognozować procesy z wykorzystaniem standardowych narzędzi właściwych dla kierunku Towaroznawstwo.
TOW_1A_U08Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować artykuły żywnościowe i nieżywnościowe, ich właściwości fizyko-chemiczne oraz zbadać i określić zależności pomiędzy nimi.
TOW_1A_U11Posiada umiejętność wyrażania własnych pomysłów, wątpliwości, sugestii argumentując je zdobytą wiedzą. Potrafi sformułować wnioski, opracować i zinterpretować wyniki oraz wskazać dalszy kierunek badań.
TOW_1A_U13Wykazuje zdolność podejmowania standardowych działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy w zakresie towaroznawstwa i zasobów naturalnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie się z charakterystyką, klasyfikacją i właściwościami najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego związanych z turystyką
Treści programoweT-L-1Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów zimowych
T-L-2Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów wodnych
T-L-3Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki pieszej
T-L-4Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów rowerowej
T-L-5Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów motorowych
T-L-6Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów ekstremalnych
T-W-1Pojęcie i podział towaroznawstwa.
T-W-2Znaki na towarach
T-W-3Systemy klasyfikacji towarów
T-W-4Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza paliw, nośników energii oraz środków smarujących
T-W-5Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów chemii gospodarczej
T-W-6Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych oraz wyrobów gumowych.
T-W-7Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów turystycznych i rekreacyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada umiejętność posługiwania się poprawną terminologią i nomenklaturą z zakresu towaroznawstwa artykułow przemysłowych, wykorzystuje podstawowe techniki laboratoryjne, dobiera właściwe metody i procedury analityczne przy ocenie ich funkcjonalności i jakości w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_C1ut_K01Student ma świadomość wartości swojej wiedzy i umiejętności z towaroznawstwa artykułów przemysłowych oraz konieczności dalszego kształcenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K01Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz postępuje zgodnie z zasadami etyki.
TOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K08Ma świadomość dalszego kształcenia i wyznacza kierunki własnego rozwoju.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
S1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie się z charakterystyką, klasyfikacją i właściwościami najważniejszych grup artykułów towaroznawstwa przemysłowego związanych z turystyką
Treści programoweT-L-1Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów zimowych
T-L-2Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów wodnych
T-L-3Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki pieszej
T-L-4Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów rowerowej
T-L-5Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów motorowych
T-L-6Klasyfikacja i charakterystyka sprzętu do turystyki i sportów ekstremalnych
T-W-1Pojęcie i podział towaroznawstwa.
T-W-2Znaki na towarach
T-W-3Systemy klasyfikacji towarów
T-W-4Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza paliw, nośników energii oraz środków smarujących
T-W-5Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów chemii gospodarczej
T-W-6Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza tworzyw sztucznych oraz wyrobów gumowych.
T-W-7Klasyfikacja i charakterystyka towaroznawcza artykułów turystycznych i rekreacyjnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium zaliczające
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość wartości swojej wiedzy i umiejętności z towaroznawstwa artykułów przemysłowych oraz konieczności dalszego kształcenia w stopniu dostatecznym
3,5
4,0
4,5
5,0