Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Sylabus przedmiotu Transport chłodniczy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Transport chłodniczy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Kryża <Krzysztof.Kryza@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 1 Grupa obieralna 21

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 48 4,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chłodnictwo żywności
W-2Technologie branżowe

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego1
T-L-2Regulacje prawne4
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne6
T-L-4Komory przechowalnicze w dystrybucji6
T-L-5Urządzenia chłodnicze3
T-L-6Transport - kontenery4
T-L-7Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przewozu surowców schłodzonych i mrożonych - obliczenia Szybkość topnienia i sublimacji lodu w czasie transportu - obliczenia4
T-L-8Ocena zmian fizykochemicznych w żywności8
T-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study5
T-L-10Prezentacja projektów6
T-L-11Zaliczenie ćwiczeń1
48
wykłady
T-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.3
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.3
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.3
T-W-4Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja środków transportu. Przenośne termoelektryczne chłodziarki samochodowe.3
T-W-5Podstawy logistyki w dystrybucji żywności.3
T-W-6Testy szczelności instalacji chłodniczych. Rodzaje środków transportu lądowego. Transport lotniczy, opakowania dla żywności mrożonej.3
T-W-7Transport morski: łodzie przybrzeżne, kutry, statki dalekomorskie. Przeładunki w morzu i ich organizacja. Bezpieczeństwo pracy i transportu żywności.3
T-W-8Środki transportu do przewozu czynników chłodniczych, gazów skroplonych, konstrukcja i zachowanie bezpieczeństwa.3
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.3
T-W-10Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu.3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach48
A-L-2Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim18
A-L-3Przygotowanie do zajęć30
A-L-4Przygotowanie do kolokwium15
A-L-5Przygotowanie projektu.10
121
wykłady
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza wskazanej literatury12
A-W-3Przygotowanie do egzaminu15
A-W-4Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
S-4Ocena podsumowująca: Egzamin ustny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO1-20_W01
Zna w stopniu zaawansowanym zagadnienia techniczno-technologiczne i zasady organizacji technologii transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności i przechowywaniu
TZiZ_2A_W03R2A_W04InzA2_W02, InzA2_W05C-1, C-2T-L-3, T-L-4, T-W-10, T-W-2, T-W-9, T-W-3, T-W-1, T-L-8, T-L-9M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO1-20_U01
Umiejętność indywidualnie i zespołowo dokonania analizy przypadku problemów w obszarze technologii transportu i dystrybucji żywności, organizowania informacji ze źródeł różnorodnych celem kreowania rozwiązania i interpretacji zaobserwowanych zjawisk niezbędnych do formułowania wniosków i uzasadnień oraz ich prezentacji
TZiZ_2A_U01R2A_U01, R2A_U03C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-2M-1, M-2S-1, S-2, S-3
TZiZ_2A_PO1-20_U02
Umiejętność integrowania wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności
TZiZ_2A_U05R2A_U07C-1, C-2T-L-9, T-W-2, T-W-1, T-L-3, T-W-9, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_2A_PO1-20_K01
Posiadanie świadomości odpowiedzialności w funcjonowaniu i obowiązujących zasadach podczas pracy indywidualnej i zespołowej w działaniach w obszarze organizowania i nadzorowania technologii transportu i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w łańcuchu chłodniczym
TZiZ_2A_K03R2A_K02, R2A_K03InzA2_K02C-1, C-2T-W-10, T-W-2, T-W-9, T-L-9, T-L-3, T-L-8, T-W-3M-1, M-2S-1, S-2, S-3
TZiZ_2A_PO1-20_K02
Posiadanie świadomości rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności
TZiZ_2A_K04R2A_K01, R2A_K07C-1, C-2T-W-1, T-L-3, T-L-8, T-W-9, T-W-3, T-W-2, T-L-9, T-W-10M-1, M-2S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO1-20_W01
Zna w stopniu zaawansowanym zagadnienia techniczno-technologiczne i zasady organizacji technologii transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności i przechowywaniu
2,0Student nie ma wiedzy do najprostszego prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student ma wiedzę do prezentowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student ma wiedzę do efektywnywego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO1-20_U01
Umiejętność indywidualnie i zespołowo dokonania analizy przypadku problemów w obszarze technologii transportu i dystrybucji żywności, organizowania informacji ze źródeł różnorodnych celem kreowania rozwiązania i interpretacji zaobserwowanych zjawisk niezbędnych do formułowania wniosków i uzasadnień oraz ich prezentacji
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób prezentować i analizować rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student potrafi prezentować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
TZiZ_2A_PO1-20_U02
Umiejętność integrowania wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności
2,0Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień i ich analizy.
3,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień bez prowadzenia ich analizy
3,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień oraz prowadzenia ich analizy
4,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku i ich prezentowania oraz dyskusji
4,5Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, prezentowania i dyskusji z oszacowniem błędów
5,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_2A_PO1-20_K01
Posiadanie świadomości odpowiedzialności w funcjonowaniu i obowiązujących zasadach podczas pracy indywidualnej i zespołowej w działaniach w obszarze organizowania i nadzorowania technologii transportu i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w łańcuchu chłodniczym
2,0Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności, bez ich efektywnej analizy
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu i analizowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu osiągniętych wyników podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach i szacowaniu błędów podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
TZiZ_2A_PO1-20_K02
Posiadanie świadomości rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności
2,0Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji i szacowania błędów w rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych

Literatura podstawowa

  1. Dudziński Z., Kizyn M., Vademecum gospodarki magazynowej, ODDK, Gdańsk, 2002
  2. Gaziński B, Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport., Wyd. Systherm., Poznań, 2003
  3. Jastrzębski W, Technologia obróbki chłodniczej., 1995
  4. Postolski J., Gruda Z, Zamrażanie żywności, W-wa, 2002
  5. Horubała A, Podstawy przechowywania żywności, PWN, W-wa, 1975
  6. Cziżow G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych, WNT, W-wa, 1980
  7. Bykowski P., Sikorski Z.E., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych, Wyd. Morskie, Gdańsk, 1977
  8. Lisińka-Kuśmierz M., Cholewa A., Przechowywanie i transport drogowy., Wyd. Ekonomiczne. Kraków, 2006
  9. Zwierzycki W., Transport chłodniczy żywności., Wyd. Politechnika Poznańska., Poznań, 2005
  10. Podeszewski Z., Ćwiczenia rachunkowe z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin., 1978
  11. Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Miniskrypt Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin., 1980

Literatura dodatkowa

  1. Fodemski T., Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze - Poradnik, Wyd. Nauk.-Techn, W-wa, 2000
  2. Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych. Miniskrypt, AR Szczecin, Szczecin, 1980
  3. Podeszewski Z., Technologia zabezpieczenia surowców rybnych. Tom I., AR Szczecin, Szczecin, 1978
  4. Postolski J., Gruda Z., Zamrażanie żywności., WNT, W-wa, 1985
  5. Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności., Wyd. Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2008
  6. Majewski J, Informatyka w magazynie, Wyd. Biblioteka. Logistyka, Poznań., 2006
  7. Palich P., Podstawy technologii żywności i przechowalnictwa. Ćwiczenia., WSM, Gdańsk, 1997
  8. Michałowski S., Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian., Politechnika Łódzka., Łódz, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego1
T-L-2Regulacje prawne4
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne6
T-L-4Komory przechowalnicze w dystrybucji6
T-L-5Urządzenia chłodnicze3
T-L-6Transport - kontenery4
T-L-7Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przewozu surowców schłodzonych i mrożonych - obliczenia Szybkość topnienia i sublimacji lodu w czasie transportu - obliczenia4
T-L-8Ocena zmian fizykochemicznych w żywności8
T-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study5
T-L-10Prezentacja projektów6
T-L-11Zaliczenie ćwiczeń1
48

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.3
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.3
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.3
T-W-4Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja środków transportu. Przenośne termoelektryczne chłodziarki samochodowe.3
T-W-5Podstawy logistyki w dystrybucji żywności.3
T-W-6Testy szczelności instalacji chłodniczych. Rodzaje środków transportu lądowego. Transport lotniczy, opakowania dla żywności mrożonej.3
T-W-7Transport morski: łodzie przybrzeżne, kutry, statki dalekomorskie. Przeładunki w morzu i ich organizacja. Bezpieczeństwo pracy i transportu żywności.3
T-W-8Środki transportu do przewozu czynników chłodniczych, gazów skroplonych, konstrukcja i zachowanie bezpieczeństwa.3
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.3
T-W-10Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu.3
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach48
A-L-2Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim18
A-L-3Przygotowanie do zajęć30
A-L-4Przygotowanie do kolokwium15
A-L-5Przygotowanie projektu.10
121
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza wskazanej literatury12
A-W-3Przygotowanie do egzaminu15
A-W-4Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO1-20_W01Zna w stopniu zaawansowanym zagadnienia techniczno-technologiczne i zasady organizacji technologii transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności i przechowywaniu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.
Treści programoweT-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne
T-L-4Komory przechowalnicze w dystrybucji
T-W-10Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu.
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.
T-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.
T-L-8Ocena zmian fizykochemicznych w żywności
T-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy do najprostszego prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student ma wiedzę do prezentowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student ma wiedzę do efektywnywego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO1-20_U01Umiejętność indywidualnie i zespołowo dokonania analizy przypadku problemów w obszarze technologii transportu i dystrybucji żywności, organizowania informacji ze źródeł różnorodnych celem kreowania rozwiązania i interpretacji zaobserwowanych zjawisk niezbędnych do formułowania wniosków i uzasadnień oraz ich prezentacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.
Treści programoweT-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.
T-L-2Regulacje prawne
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne
T-L-4Komory przechowalnicze w dystrybucji
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób prezentować i analizować rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student potrafi prezentować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO1-20_U02Umiejętność integrowania wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_U05Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.
Treści programoweT-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.
T-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień i ich analizy.
3,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień bez prowadzenia ich analizy
3,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień oraz prowadzenia ich analizy
4,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku i ich prezentowania oraz dyskusji
4,5Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, prezentowania i dyskusji z oszacowniem błędów
5,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO1-20_K01Posiadanie świadomości odpowiedzialności w funcjonowaniu i obowiązujących zasadach podczas pracy indywidualnej i zespołowej w działaniach w obszarze organizowania i nadzorowania technologii transportu i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w łańcuchu chłodniczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.
Treści programoweT-W-10Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu.
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.
T-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne
T-L-8Ocena zmian fizykochemicznych w żywności
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności, bez ich efektywnej analizy
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu i analizowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu osiągniętych wyników podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach i szacowaniu błędów podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_2A_PO1-20_K02Posiadanie świadomości rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności.
C-2Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności.
Treści programoweT-W-1Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną.
T-L-3Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne
T-L-8Ocena zmian fizykochemicznych w żywności
T-W-9Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności.
T-W-3Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia.
T-W-2Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym.
T-L-9Dokumentacja dobrych praktyk transportowych, analiza zagrożeń - case study
T-W-10Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: Odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
3,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania
3,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
4,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji i szacowania błędów w rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych
5,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych