Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia i żywienie

Sylabus przedmiotu Obsługa ruchu turystycznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Obsługa ruchu turystycznego
Specjalność żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marek Szczygielski <Marek.Szczygielski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 13 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 13 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Otrzymanie zaliczenia z technologii informacyjnej, podstaw żywienia człowieka, ekonomika i zarządzanie

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego2
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.2
T-L-3Baza transportowa w turystyce2
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.4
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów2
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe1
13
wykłady
T-W-1Ruch turystyczny - definicje, podziały2
T-W-2Wymagania prawa w turystyce, ubezpieczenia, umowy2
T-W-3Baza noclegowa w turystyce2
T-W-4Baza transportowa w turystyce.2
T-W-5Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego2
T-W-6Żywienie a turystyka2
T-W-7Podsumowanie1
13

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń13
A-L-3Konsultacje4
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Konsultacje4
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia3
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych. Ćwiczenia: metody eksponujące i praktyczne: pokazy
M-2Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych
M-3Ćwiczenia laboratoryjne, prezentacje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie: ocena z sprawozdania w postaci kalkulacji i opisu przygotowanej imprezy turystycznej
S-2Ocena formująca: Oceny za realizację poszczególnych ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Ocena z prezentację projektu
S-4Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości z zakresu obsługi ruchu turystycznego
TZiZ_1A_W21R1A_W09InzA_W04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2S-4
TZiZ_1A_PO2-1zcid_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami obsługi ruchu turystycznego
TZiZ_1A_W22R1A_W04, R1A_W07C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obsługi ruchu turystycznego, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
TZiZ_1A_U02R1A_U02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-2S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę pracownika obsługi ruchu turystycznego oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole
TZiZ_1A_K03R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05InzA_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-2S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_W01
Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości z zakresu obsługi ruchu turystycznego
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
TZiZ_1A_PO2-1zcid_W02
Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami obsługi ruchu turystycznego
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_U01
Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obsługi ruchu turystycznego, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZiZ_1A_PO2-1zcid_K01
Ma świadomość odpowiedzialności za pracę pracownika obsługi ruchu turystycznego oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym

Literatura podstawowa

  1. Meyer B., Obsługa ruchu turystycznego, PWN, Warszawa, 2007
  2. Kruczek Z., Obsługa ruchu turystycznego, Proksenia, Kraków, 2006
  3. Konieczna – Domańska A., Biura podróży na rynku turystycznym, PWN, 1999
  4. Kruczek Z., Kompendium pilota wycieczek, Proksenia, 2007

Literatura dodatkowa

  1. Zaręba D., Ekoturystyka - Wyzwania i nadzieje, PWN, Warszawa, 2000
  2. Gołembski B., Kompendium wiedzy o turystyce, PWN, Warszawa, 2002
  3. Sejm, Ustawa o usługach turystycznych, 1997

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego2
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.2
T-L-3Baza transportowa w turystyce2
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.4
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów2
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe1
13

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ruch turystyczny - definicje, podziały2
T-W-2Wymagania prawa w turystyce, ubezpieczenia, umowy2
T-W-3Baza noclegowa w turystyce2
T-W-4Baza transportowa w turystyce.2
T-W-5Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego2
T-W-6Żywienie a turystyka2
T-W-7Podsumowanie1
13

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach13
A-L-2Bieżące przygotowanie się do ćwiczeń13
A-L-3Konsultacje4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach13
A-W-2Studiowanie literatury naukowej10
A-W-3Konsultacje4
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO2-1zcid_W01Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości z zakresu obsługi ruchu turystycznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W21Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.
T-L-3Baza transportowa w turystyce
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe
T-W-1Ruch turystyczny - definicje, podziały
T-W-2Wymagania prawa w turystyce, ubezpieczenia, umowy
T-W-3Baza noclegowa w turystyce
T-W-4Baza transportowa w turystyce.
T-W-5Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-6Żywienie a turystyka
T-W-7Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna ogólnych zasad tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej
3,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dostatecznym
3,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu dobrym
4,5Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości hotelarskiej w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO2-1zcid_W02Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami obsługi ruchu turystycznego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_W22Zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.
T-L-3Baza transportowa w turystyce
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe
T-W-1Ruch turystyczny - definicje, podziały
T-W-2Wymagania prawa w turystyce, ubezpieczenia, umowy
T-W-3Baza noclegowa w turystyce
T-W-4Baza transportowa w turystyce.
T-W-5Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-6Żywienie a turystyka
T-W-7Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie zasad oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa
3,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dostatecznym
3,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu dobrym
4,5Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu ponad dobrym
5,0Student zna i rozumie zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a poszczególnymi składnikami hotelarstwa w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO2-1zcid_U01Potrafi pracować indywidualnie i w zespole obsługi ruchu turystycznego, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.
T-L-3Baza transportowa w turystyce
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, nie umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem
3,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dostatecznym
3,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dostatecznym
4,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu dobrym
4,5Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu ponad dobrym
5,0Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole obslugi hotelu, umie oszacować czasu potrzebnego na realizację zleconego zadania związanego z jego utrzymaniem w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZiZ_1A_PO2-1zcid_K01Ma świadomość odpowiedzialności za pracę pracownika obsługi ruchu turystycznego oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZiZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi współdziałać i pracować w grupie oraz określić priorytety służące realizacji określonych zadań.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Wyposażenie studentów w niezbędną wiedzę dotyczącą wszystkich elementów nieodzownych do tworzenia produktu turystycznego oraz obsługi turystów. Nauczenie realizacji procesu kompleksowej organizacji imprezy turystycznej, poprzez wszystkie etapy tej procedury z zasadami rozliczenia włącznie. Zdobycie umiejętności redagowania katalogów oraz innych ofert turystycznych
Treści programoweT-L-1Podstawowe wymagania prawa w zakresie obsługi ruchu turystycznego
T-L-2Baza noclegowa w turystyce. Metody wyszukiwania i rezerwacji noclegów.
T-L-3Baza transportowa w turystyce
T-L-4Opracowanie imprezy turystycznej.
T-L-5Prezentacje opracowanych projektów
T-L-6Kolokwium zaliczeniowe
T-W-1Ruch turystyczny - definicje, podziały
T-W-2Wymagania prawa w turystyce, ubezpieczenia, umowy
T-W-3Baza noclegowa w turystyce
T-W-4Baza transportowa w turystyce.
T-W-5Procedura tworzenia i realizacji różnych form ruchu turystycznego
T-W-6Żywienie a turystyka
T-W-7Podsumowanie
Metody nauczaniaM-2Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej, metody eksponujące: prezentacja filmów instruktażowych
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma świadomości odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowości podporządkowania się zasadom pracy w zespole
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dostatecznym
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w ponad dostatecznym
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu dobrym
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w stopniu ponad dobrym
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności za pracę hotelarza oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole w bardzo dobrym