Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności
Sylabus przedmiotu Transport chłodniczy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Transport chłodniczy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Krzysztof Kryża <Krzysztof.Kryza@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 21 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Chłodnictwo żywności |
W-2 | Technologie branżowe |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Rozszerzenie wiedzy w zakresie procesów przechowalniczych w transporcie i dystrybucji żywności. |
C-2 | Rozszerzenie wiedzy z zakresu organizacji transportu i dystrybucji żywności. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego. | 2 |
T-L-2 | Kontrola i rejestracja temperatury i wilgotności w czasie transportu i przeładunku. Karty kontrolne. | 8 |
T-L-3 | Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przewozu surowców schłodzonych i mrożonych - obliczenia. | 4 |
T-L-4 | Szybkość topnienia i sublimacji lodu w czasie transportu - obliczenia. | 2 |
T-L-5 | Ocena właściwości rehydratacyjnych surowców i produktów suszonych. | 3 |
T-L-6 | Technologia załadunku i wyładunku kontenerów i towarów żywnościowych spakietyzowanych w relacji statek-nabrzeże portowe-transport lądowy. | 2 |
T-L-7 | Dokumentacja towarów żywnościowych i techniczna w czasie transportu. | 2 |
T-L-8 | Dokumentacja Dobrych Praktyk Transportowych z analizą zagrożeń przy weryfikacji łańcucha chłodniczego. | 2 |
T-L-9 | Prezentacja prac kontrolnych. | 2 |
T-L-10 | Prezentacja prac kontrolnych. Zaliczenie ćwiczeń. | 2 |
29 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Procedury i warunki transportu towarów żywnościowych z logistyką organizacyjną. | 2 |
T-W-2 | Wymagania prawne dotyczące transportu chłodniczego i zamrażalniczego żywności. Identyfikowalność towarów w łańcuchu żywnościowym. | 2 |
T-W-3 | Łańcuch chłodniczy żywności. Przygotowanie żywności do przewozu, załadunek i rozmieszczenie, zabezpieczenie ładunku, czas przewozu, trwałość transportowa żywności. Zapotrzebowanie chłodu w środkach transportu - obliczenia. | 2 |
T-W-4 | Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja środków transportu. Przenośne termoelektryczne chłodziarki samochodowe. | 2 |
T-W-5 | Podstawy logistyki w dystrybucji żywności. | 2 |
T-W-6 | Testy szczelności instalacji chłodniczych. Rodzaje środków transportu lądowego. Transport lotniczy, opakowania dla żywności mrożonej. | 2 |
T-W-7 | Transport morski: łodzie przybrzeżne, kutry, statki dalekomorskie. Przeładunki w morzu i ich organizacja. Bezpieczeństwo pracy i transportu żywności. | 2 |
T-W-8 | Środki transportu do przewozu czynników chłodniczych, gazów skroplonych, konstrukcja i zachowanie bezpieczeństwa. Jakościowe zmiany przechowalnicze żywności w czasie transportu. | 2 |
T-W-9 | Warunki higieniczno-sanitarne środków transportu. Dobre Praktyki Transportowe. Systemy weryfikacji jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego w czasie dystrybucji żywności. | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Udział w ćwiczeniach | 29 |
A-L-2 | Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim | 18 |
A-L-3 | Przygotowanie do zajęć | 45 |
A-L-4 | Przygotowanie do kolokwium | 18 |
A-L-5 | Przygotowanie pracy kontrolnej. | 10 |
120 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 18 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 12 |
A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu | 20 |
A-W-4 | Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Kolokwium pisemne |
S-2 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna |
S-3 | Ocena podsumowująca: Opracowanie projektu |
S-4 | Ocena podsumowująca: Egzamin ustny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_W01 Zna w stopniu zaawansowanym zagadnienia techniczno-technologiczne i zasady organizacji technologii transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności i przechowywaniu | TZiZ_2A_W03 | R2A_W04 | InzA2_W02, InzA2_W05 | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-8, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-2, T-W-3, T-W-5 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_U01 Umiejętność indywidualnie i zespołowo dokonania analizy przypadku problemów w obszarze technologii transportu i dystrybucji żywności, organizowania informacji ze źródeł różnorodnych celem kreowania rozwiązania i interpretacji zaobserwowanych zjawisk niezbędnych do formułowania wniosków i uzasadnień oraz ich prezentacji | TZiZ_2A_U01 | R2A_U01, R2A_U03 | — | C-1, C-2 | T-L-2, T-L-9, T-L-4, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-W-4, T-L-3 | M-2, M-1 | S-2, S-3, S-1 |
TZiZ_2A_PO1-20_U02 Umiejętność integrowania wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności | TZiZ_2A_U05 | R2A_U07 | — | C-2, C-1 | T-L-3, T-L-7, T-L-8, T-L-2, T-L-6 | M-1, M-2 | S-3, S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_K01 Posiadanie świadomości odpowiedzialności w funcjonowaniu i obowiązujących zasadach podczas pracy indywidualnej i zespołowej w działaniach w obszarze organizowania i nadzorowania technologii transportu i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w łańcuchu chłodniczym | TZiZ_2A_K03 | R2A_K02, R2A_K03 | InzA2_K02 | C-1, C-2 | T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
TZiZ_2A_PO1-20_K02 Posiadanie świadomości rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności | TZiZ_2A_K04 | R2A_K01, R2A_K07 | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-8, T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-9 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_W01 Zna w stopniu zaawansowanym zagadnienia techniczno-technologiczne i zasady organizacji technologii transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności i przechowywaniu | 2,0 | Student nie ma wiedzy do najprostszego prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych |
3,0 | Student ma wiedzę do prezentowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania | |
3,5 | Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,0 | Student ma wiedzę do prezentowania i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,5 | Student ma wiedzę do efektywnywego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
5,0 | Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_U01 Umiejętność indywidualnie i zespołowo dokonania analizy przypadku problemów w obszarze technologii transportu i dystrybucji żywności, organizowania informacji ze źródeł różnorodnych celem kreowania rozwiązania i interpretacji zaobserwowanych zjawisk niezbędnych do formułowania wniosków i uzasadnień oraz ich prezentacji | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób prezentować i analizować rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych |
3,0 | Student potrafi prezentować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania | |
3,5 | Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,0 | Student potrafi prezentować i analizować rozwiązania techniczno-technologiczne w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,5 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o osiągniętych wynikach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, znaczeniu łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
TZiZ_2A_PO1-20_U02 Umiejętność integrowania wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień i ich analizy. |
3,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień bez prowadzenia ich analizy | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem prezentowania nie złożonych zagadnień oraz prowadzenia ich analizy | |
4,0 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku i ich prezentowania oraz dyskusji | |
4,5 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, prezentowania i dyskusji z oszacowniem błędów | |
5,0 | Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w zakresie technologii przechowalnictwa mobilnego, transportu zewnętrznego i wewnętrznego w dystrybucji żywności celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZiZ_2A_PO1-20_K01 Posiadanie świadomości odpowiedzialności w funcjonowaniu i obowiązujących zasadach podczas pracy indywidualnej i zespołowej w działaniach w obszarze organizowania i nadzorowania technologii transportu i dystrybucji produktów rolno-spożywczych w łańcuchu chłodniczym | 2,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności |
3,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności, bez ich efektywnej analizy | |
3,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu i analizowaniu wyników z realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
4,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu osiągniętych wyników podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
4,5 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach i szacowaniu błędów podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
5,0 | Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie organizowania i nadzoru transportu i dystrybucji żywności w sposób indywidualny i zespołowy w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności | |
TZiZ_2A_PO1-20_K02 Posiadanie świadomości rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności | 2,0 | Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych |
3,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych bez ich analizowania | |
3,5 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, i analizowania rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
4,5 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji i szacowania błędów w rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych | |
5,0 | Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych i organizacyjnych technologii transportu i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie dystrybucji żywności, łańcucha chłodniczego i transportu wewnętrznego oraz zewnętrznego produktów rolno-spożywczych |
Literatura podstawowa
- Dudziński Z., Kizyn M., Vademecum gospodarki magazynowej, ODDK, Gdańsk, 2002
- Gaziński B, Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport., Wyd. Systherm., Poznań, 2003
- Jastrzębski W, Technologia obróbki chłodniczej., 1995
- Postolski J., Gruda Z, Zamrażanie żywności, W-wa, 2002
- Horubała A, Podstawy przechowywania żywności, PWN, W-wa, 1975
- Cziżow G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych, WNT, W-wa, 1980
- Bykowski P., Sikorski Z.E., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych, Wyd. Morskie, Gdańsk, 1977
- Lisińka-Kuśmierz M., Cholewa A., Przechowywanie i transport drogowy., Wyd. Ekonomiczne. Kraków, 2006
- Zwierzycki W., Transport chłodniczy żywności., Wyd. Politechnika Poznańska., Poznań, 2005
- Podeszewski Z., Ćwiczenia rachunkowe z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin., 1978
- Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Miniskrypt Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin., 1980
Literatura dodatkowa
- Fodemski T., Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze - Poradnik, Wyd. Nauk.-Techn, W-wa, 2000
- Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych. Miniskrypt, AR Szczecin, Szczecin, 1980
- Podeszewski Z., Technologia zabezpieczenia surowców rybnych. Tom I., AR Szczecin, Szczecin, 1978
- Postolski J., Gruda Z., Zamrażanie żywności., WNT, W-wa, 1985
- Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności., Wyd. Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów, 2008
- Majewski J, Informatyka w magazynie, Wyd. Biblioteka. Logistyka, Poznań., 2006
- Palich P., Podstawy technologii żywności i przechowalnictwa. Ćwiczenia., WSM, Gdańsk, 1997
- Michałowski S., Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian., Politechnika Łódzka., Łódz, 2005