Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TZiZ_2A_PO2-11_W01 | Potrafi zaproponować opakowanie i system pakowania dla poszczególnych grup żywności. Zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania). |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TZiZ_2A_W13 | Ma ugruntowaną wiedzę w zakresie projektowania produktów spożywczych, linii technologicznych w tym systemów pakowania. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_W05 | wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W01 | ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych |
---|
InzA2_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Przekazanie wiedzy dotyczącej najważniejszych materiałów opakowaniowych, opakowań i systemów pakujących stosowanych w produkcji towarowej oraz projektowania i doboru opakowań oraz systemów pakujacych do określonych grup żywności. |
---|
Treści programowe | T-W-6 | Systemy pakowania żywności, w tym specyficzne systemy pakowania żywności (pakowania aseptyczne). |
---|
T-L-1 | Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie - najważniejsze definicje oraz funkcje opakowań, definicje i znaczenie opakowań, podstawowe terminy związane z opakowaniami, wymagania stawiane opakowaniom a ich funkcje |
T-L-8 | Wytyczne do projektowania i doboru opakowań - podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym; najważniejsze własności produktów żywnościowych oraz metody ich utrwalania, czynniki wywołujące psucie się produktów żywności |
T-L-9 | Systemy pakowania żywności - podstawowe wytyczne przy doborze określonego systemu pakowania; przegląd najważniejszych grup urządzeń do pakowania – wady i zalety |
T-W-8 | Certyfikacja opakowań oraz aspekty ekologiczne związane z zastosowaniem opakowań. Nowe kierunki pakowania i utrwalania żywności (nowe trendy w opakowalnictwie żywności, technologie alternatywne) |
T-W-1 | Rola i funkcje współczesnych opakowań, podział i przegląd konwencjonalnych materiałów do produkcji opakowań jednostkowych do żywności |
T-W-5 | Wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania).
Podstawy doboru opakowania do właściwości żywności (klasyfikacja żywności w odniesieniu do opakowań bezpośrednich, opakowania do żywności świeżej, częściowo przetworzonej i w pełni przetworzonej). |
T-W-7 | Informacje na opakowaniach i oznakowanie żywności (przepisy związane z etykietowaniem opakowań, kody kreskowe EAN, drukowanie materiałów opakowaniowych i opakowań) |
T-L-5 | Opakowania z tworzyw sztucznych - podstawy identyfikacji tworzyw sztucznych; przegląd najważniejszych tworzyw sztucznych stosowanych w przemyśle spożywczym i ich identyfikacja, określanie podstawowych metod formowania opakowań z tworzyw sztucznych i rozpoznawanie na przykadach; opakowania jednostkowe i transportowe, wady technologiczne opakowań z tworzyw sztucznych, wybrane metody badań |
T-L-4 | Opakowania papierowe - określanie właściwości wyrobów celulozowych, rodzaje papieru wykorzystywanego w opakowalnictwie żywności, podstawowe grupy opakowań jednostkowych i transportowych oraz wybrane metody ich badań, projektowanie opakowań jednostkowych papierowych i kartonowych |
T-L-7 | Podstawy doboru opakowania do właściwości żywności - klasyfikacja opakowań w odniesieniu do opakowań bezpośrednich, zalecenia dotyczące wyboru rodzaju materiału i opakowania w zależności od pakowanego produktu, stosowanie wytycznych dotyczących pakowania żywności świeżej |
T-W-4 | Opakowania z tworzyw sztucznych (przegląd najważniejszych polimerów stosowanych do otrzymywania opakowań, substancje pomocnicze; opakowania jednostkowe i transportowe) |
T-W-2 | Opakowania metalowe. Opakowania szklane. |
T-L-10 | Informacje na opakowaniach i oznakowanie żywności - podstawowe rodzaje informacji znajdujących się na opakowaniach - Dz.U. 2001 nr 77 poz. 828); wymagania dotyczące oznaczenia opakowań w świetle Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa Dz.U. 1998 nr 25 poz. 138 |
T-L-11 | Certyfikacja opakowań oraz aspekty ekologiczne związane z zastosowaniem opakowań - certyfikacja opakowań zgodnie z normami krajowymi i EU; zagrożenia ekologiczne wynikające z utylizacji odpadów; rodzaje i znaczenie recyklingu materiałów opakowaniowych |
T-L-2 | Opakowania metalowe - cykl technologiczny otrzymywania puszek aluminiowych i stalowych, rodzaje opakowań metalowych, wybrane metody badań puszek metalowych, wady technologiczne puszek metalowych |
T-L-3 | Opakowania szklane - określanie podstawowych właściwości opakowań szklanych, identyfikacja dostpnych na rynku rodzajw opakowań szklanych, wybrane metody badań opakowań szklanych, wady technologiczne opakowań szklanych. |
T-W-3 | Opakowania drewniane i papierowe (opakowania jednostkowe i transportowe) |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: Egzamin testowy |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie ma wiedzy podstawowej w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu lub posiada wiedzę nieuporządkowaną i obarczoną zasadniczymi błędami merytorycznymi oraz myli i nie rozumie podstawowych pojęć z obszaru danego efektu kształcenia |
3,0 | Student ma wiedzę podstawową w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu, nie w pełni uporządkowaną i obarczona pojedynczymi błędami merytorycznymi, popełnia pomyłki i nie rozumie w pełni podstawowych pojęć z obszaru danego efektu kształcenia |
3,5 | Student ma wiedzę podstawową w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu, lecz nie w pełni uporządkowaną. Zdarzają mu się pojedyncze błędy merytoryczne lub popełnia pomyłki, jednak rozumie podstawowe pojęcia z obszaru danego efektu kształcenia |
4,0 | Student ma ponadpodstawową wiedzę w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu i w pełni uporządkowaną. Zdarzają się pojedyncze błędy merytoryczne, jednak rozumie poprawnie pojęcia z obszaru danego efektu kształcenia |
4,5 | Student ma ponadpodstawową wiedzę w stopniu wymaganym dla przedstawienia problemu i w pełni uporządkowaną. Nie popełnia błędów merytorycznych, ale sporadycznie popełnia pomyłki. Potrafi także wskazać praktyczne zastosowania elementu wiedzy z obszaru danego efektu kształcenia |
5,0 | Student ma poszerzoną wiedzę, wymaganą dla przedstawienia problemu, w pełni uporządkowaną. Nie popełnia błędów merytorycznych i nie popełnia pomyłek, rozumie i właściwie interpretuje pojęcia. Potrafi wskazać praktyczne zastosowania elementu wiedzy z obszaru danego efektu kształcenia, a także zastosować wiedzę w odniesieniu do innych obszarów |