Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (S2)

Sylabus przedmiotu Systematyka ryb użytkowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rybactwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systematyka ryb użytkowych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student powinien mieć wiedzę z ichtiologii (przede wszystkim z systematyki i biologii ryb), hodowli ryb i podstaw geografii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie i charakterystyka najważniejszych gospodarczo gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, mięśniopłetwych i kostnych (=promieniopłetwych), hodowanych w akwakulturze słodkowodnej i morskiej (marikulturze) do celów spożywczych i ozdobnych, oraz poławianych jako trofea sportowe na całym świecie
C-2Zapoznanie studentów z nazewnictwem łacińskiim i angielskim gatunków ryb oraz podstawową terminologią w jęz. angielskim używanyną w opisie cech użytkowych; omówienie rozsiedlenia naturalnego i sztucznego (introdukcji) gatunku oraz znaczenia gospodarczego – jakość surowca, sposób wykorzystania; zapoznanie studentów z krajowym rynkiem rybnym oraz podstawowowymi zagadnienieniami dobrostanu i ochrony omawianych gatunków ryb.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb chrzęstnoszkieletowych - cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym na świecie.4
T-L-2Oznaczenie gatunków ganoidów chrzęstnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego jesiotrów i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-3Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb nowopłetwych ( z rzędu niszczukokształtnych,śledziokształtnych i węgorzokształtnych) - ich cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym w Polsce i na świecie.4
T-L-4Oznaczenie gatunków ryb karpiokształtnych, sumokształtnych i łososiokształtnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-5Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb szczupakokształtnych, dorszokształtnych, okoniokształtnych i płastugokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych, użytkowania gospodarczego, właściwości surowca, rozsiedlenia gatunków, statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.4
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.6
30
wykłady
T-W-1Prezentacja użytkowych gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych (nazewnictwo polskie, łacińskie i angielskie), ich znaczenia gospodarczego (rybołówstwo, wędkarstwo rekreacyjne, prezentacja w oceanariach, marikultura) oraz właściwości technologiczne pozyskiwanych z nich surowców. Omówienie stanu zagrożenia populacji ryb chrzęstnoszkieletowych na świecie.4
T-W-2Przedstawienie gatunków użytkowych z gromady Actinopterygii, z podgromady Chondrostei, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego) - przede wszystkim jako ryb hodowlanych, w mniejszym stopniu jako obiektów połowów rybackich, ryb ozdobnych i prezentowanych w oceanariach. Omówienie właściwości pozyskiwanych z nich produktów - mięsa i kawioru. Podstawowe zagadnienia ochrony jesiotrów.4
T-W-3Prezentacja ryb z podrzędu Neopterygii, z rzędów: Lepisosteiformes, Osteoglossiformes i Elopiformes (nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie) - gatunków ważnych gospodarczo przede wszystkim jako ryby spotowe, prezentowane w oceanariach, w mniejszym stopniu - jako obiekty połowów rybołówstwa i akwakultury. Właściwości pozyskiwanych z nich surowców i stan zagrożenia w środowisku.2
T-W-4Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Anguilliformes, Clupeiformes i Cypriniformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.4
T-W-5Prezentacja gatunków użytkowych z rzędów: Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes. (nazewnictwo polskie, łacińskie i angielskie), ich znaczenia gospodarczego (rybołówstwo, wędkarstwo rekreacyjne, prezentacja w oceanariach, akwaikultura) oraz właściwości technologiczne pozyskiwanych z nich surowców (mięso i kawior). Omówienie stanu zagrożenia populacji omawianych gatunków ryb.4
T-W-6Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Gadiformes, Mugiliiformes i Perciformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym, oceanariach. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.4
T-W-7Prezentacja ryb z rzędów: Pleuronectiformes (nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie) - gatunków ważnych gospodarczo. Właściwości pozyskiwanych z nich surowców i stan zagrożenia w środowisku. Krajowy Rynek Rybny. Identyfikalność i certyfikacja produktów rybnych. Śledzenie produktu.4
T-W-8Ryby akwariowe na rynku polskim. Charakterystyka taksonomiczna najważniejszych rzędów, rodzin i ich przedstawicieli. Wartość rynku akwarystycznego w Polsce i prognozy rozwoju.4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie się do zajęć15
A-L-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-L-4Studiowanie literatury7
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.14
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów10
A-W-4Udział w konsultacjach6
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny ćwiczenia laboratoryjne prezentacja multimedialna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne ćwiczenia oraz dokumentacja rysunkowa
S-2Ocena formująca: Ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin testowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C4_W01
Student ma wiedzę zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
RYB_2A_W06R2A_W01, R2A_W03, R2A_W04, R2A_W06C-2, C-1T-L-2, T-L-7, T-L-4, T-L-6M-1S-1, S-2
RYB_2A_C4_W02
Student ma wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
RYB_2A_W10R2A_W04, R2A_W06, R2A_W07InzA2_W05C-1, C-2T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-W-3, T-L-3, T-L-7, T-W-6, T-W-1M-1S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C4_U01
Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej posczególnych gatunków ryb
RYB_2A_U06R2A_U01, R2A_U05C-1T-L-2, T-L-7, T-L-6, T-L-4M-1S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C4_K01
Student ma kompetencje w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
RYB_2A_K01R2A_K01, R2A_K06InzA2_K02C-1T-W-4, T-L-6, T-L-3, T-L-2, T-L-7M-1S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C4_W01
Student ma wiedzę zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
3,5Student ma podstawową wiedzę w zakresie rozpoznawania, nieco bardziej rozbudowaną wiedzę w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
4,0Student ma wiedzę na dobrym poziomie w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
4,5Student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie rozpoznawania, dobrą w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie rozpoznawania, oraz w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
RYB_2A_C4_W02
Student ma wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
2,0Student nie ma żadnej wiedzy na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, nieco większą na temat funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
4,0Student ma dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
4,5Student ma dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, bardzo dobrą na temat funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, oraz funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C4_U01
Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej posczególnych gatunków ryb
2,0Student nie ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb
3,0Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na poziomie podstawowym
3,5Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania, ale nie potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
4,0Student ma odpowiednie umiejętności w zakresie rozróżniania, ale nie potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
4,5Student ma dobre umiejętności w zakresie rozróżniania, potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
5,0Student ma bardzo dobre umiejętności w zakresie rozróżniania, potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C4_K01
Student ma kompetencje w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
2,0Student nie ma żadnych kompetencji w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
3,0Student ma podstawowe kompetencje w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
3,5Student ma odpowiednie kompetencje w dziedzinie oznaczenia i podstawowe w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
4,0Student ma odpowiednie kompetencje w dziedzinie oznaczenia i w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
4,5Student ma bardzo dobre kompetencje w dziedzinie oznaczenia i dobre w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
5,0Student ma bardzo dobre kompetencje w dziedzinie oznaczenia i w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb

Literatura podstawowa

  1. Brylińska Maria (red.), Ryby słodkowodne Polski, Naukowe PWN, Warszawa, 2000
  2. Więcaszek Beata, Krzykawski Stanisław, Keszka Sławomir, Antoszek Artur, Ryby w akwakulturze i akwaturystyce, Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2006
  3. Rutkowicz Stanisław, Encyklopedia ryb morskich, Morskie, Gdańsk, 1982
  4. Więcaszek Beata, Keszka Sławomir, Antoszek Artur, Krzykawski Stanisław, Wielojęzyczny słownik nazw ryb ozdobnych - nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie, niemieckie, hiszpańskie i rosyjskie, Naukowe Akademii Rolniczej w Szczecinie, Szczecin, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Sikorski Zdzisław, Morskie surowce żywnościowe, Naukowo-Techniczne, Warszawa, 1992
  2. Szczerbowski Jan, Encyklopedia rybactwa, Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, Olsztyn, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb chrzęstnoszkieletowych - cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym na świecie.4
T-L-2Oznaczenie gatunków ganoidów chrzęstnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego jesiotrów i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-3Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb nowopłetwych ( z rzędu niszczukokształtnych,śledziokształtnych i węgorzokształtnych) - ich cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym w Polsce i na świecie.4
T-L-4Oznaczenie gatunków ryb karpiokształtnych, sumokształtnych i łososiokształtnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-5Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb szczupakokształtnych, dorszokształtnych, okoniokształtnych i płastugokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych, użytkowania gospodarczego, właściwości surowca, rozsiedlenia gatunków, statusu ochronnego w Polsce i na świecie.4
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.4
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.6
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Prezentacja użytkowych gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych (nazewnictwo polskie, łacińskie i angielskie), ich znaczenia gospodarczego (rybołówstwo, wędkarstwo rekreacyjne, prezentacja w oceanariach, marikultura) oraz właściwości technologiczne pozyskiwanych z nich surowców. Omówienie stanu zagrożenia populacji ryb chrzęstnoszkieletowych na świecie.4
T-W-2Przedstawienie gatunków użytkowych z gromady Actinopterygii, z podgromady Chondrostei, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego) - przede wszystkim jako ryb hodowlanych, w mniejszym stopniu jako obiektów połowów rybackich, ryb ozdobnych i prezentowanych w oceanariach. Omówienie właściwości pozyskiwanych z nich produktów - mięsa i kawioru. Podstawowe zagadnienia ochrony jesiotrów.4
T-W-3Prezentacja ryb z podrzędu Neopterygii, z rzędów: Lepisosteiformes, Osteoglossiformes i Elopiformes (nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie) - gatunków ważnych gospodarczo przede wszystkim jako ryby spotowe, prezentowane w oceanariach, w mniejszym stopniu - jako obiekty połowów rybołówstwa i akwakultury. Właściwości pozyskiwanych z nich surowców i stan zagrożenia w środowisku.2
T-W-4Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Anguilliformes, Clupeiformes i Cypriniformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.4
T-W-5Prezentacja gatunków użytkowych z rzędów: Siluriformes, Salmoniformes, Esociformes. (nazewnictwo polskie, łacińskie i angielskie), ich znaczenia gospodarczego (rybołówstwo, wędkarstwo rekreacyjne, prezentacja w oceanariach, akwaikultura) oraz właściwości technologiczne pozyskiwanych z nich surowców (mięso i kawior). Omówienie stanu zagrożenia populacji omawianych gatunków ryb.4
T-W-6Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Gadiformes, Mugiliiformes i Perciformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym, oceanariach. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.4
T-W-7Prezentacja ryb z rzędów: Pleuronectiformes (nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie) - gatunków ważnych gospodarczo. Właściwości pozyskiwanych z nich surowców i stan zagrożenia w środowisku. Krajowy Rynek Rybny. Identyfikalność i certyfikacja produktów rybnych. Śledzenie produktu.4
T-W-8Ryby akwariowe na rynku polskim. Charakterystyka taksonomiczna najważniejszych rzędów, rodzin i ich przedstawicieli. Wartość rynku akwarystycznego w Polsce i prognozy rozwoju.4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie się do zajęć15
A-L-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-L-4Studiowanie literatury7
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu.14
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów10
A-W-4Udział w konsultacjach6
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C4_W01Student ma wiedzę zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_W06Posiada pogłębioną wiedzę z dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnych uwzględnieniem ryb mających znaczenie gospodarcze. Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu bioróżnorodności w środowisku wodnym z zastosowaniem w gospodarce rybackiej i akwakulturze.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W03ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z nazewnictwem łacińskiim i angielskim gatunków ryb oraz podstawową terminologią w jęz. angielskim używanyną w opisie cech użytkowych; omówienie rozsiedlenia naturalnego i sztucznego (introdukcji) gatunku oraz znaczenia gospodarczego – jakość surowca, sposób wykorzystania; zapoznanie studentów z krajowym rynkiem rybnym oraz podstawowowymi zagadnienieniami dobrostanu i ochrony omawianych gatunków ryb.
C-1Przedstawienie i charakterystyka najważniejszych gospodarczo gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, mięśniopłetwych i kostnych (=promieniopłetwych), hodowanych w akwakulturze słodkowodnej i morskiej (marikulturze) do celów spożywczych i ozdobnych, oraz poławianych jako trofea sportowe na całym świecie
Treści programoweT-L-2Oznaczenie gatunków ganoidów chrzęstnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego jesiotrów i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-L-4Oznaczenie gatunków ryb karpiokształtnych, sumokształtnych i łososiokształtnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny ćwiczenia laboratoryjne prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne ćwiczenia oraz dokumentacja rysunkowa
S-2Ocena formująca: Ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnej wiedzy w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
3,0Student ma podstawową wiedzę w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
3,5Student ma podstawową wiedzę w zakresie rozpoznawania, nieco bardziej rozbudowaną wiedzę w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
4,0Student ma wiedzę na dobrym poziomie w zakresie rozpoznawania, charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
4,5Student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie rozpoznawania, dobrą w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę w zakresie rozpoznawania, oraz w zakresie charakterystyki i rozróżniania ważnych użytkowo gatunków ryb
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C4_W02Student ma wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_W10Ma poszerzoną wiedzę na temat pozarybackiego wykorzystania ożywionych zasobów wodnych (rekreacyjne wykorzystanie akwenów).
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie i charakterystyka najważniejszych gospodarczo gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, mięśniopłetwych i kostnych (=promieniopłetwych), hodowanych w akwakulturze słodkowodnej i morskiej (marikulturze) do celów spożywczych i ozdobnych, oraz poławianych jako trofea sportowe na całym świecie
C-2Zapoznanie studentów z nazewnictwem łacińskiim i angielskim gatunków ryb oraz podstawową terminologią w jęz. angielskim używanyną w opisie cech użytkowych; omówienie rozsiedlenia naturalnego i sztucznego (introdukcji) gatunku oraz znaczenia gospodarczego – jakość surowca, sposób wykorzystania; zapoznanie studentów z krajowym rynkiem rybnym oraz podstawowowymi zagadnienieniami dobrostanu i ochrony omawianych gatunków ryb.
Treści programoweT-L-4Oznaczenie gatunków ryb karpiokształtnych, sumokształtnych i łososiokształtnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-L-1Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb chrzęstnoszkieletowych - cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym na świecie.
T-W-3Prezentacja ryb z podrzędu Neopterygii, z rzędów: Lepisosteiformes, Osteoglossiformes i Elopiformes (nazewnictwo polskie, łacińskie, angielskie) - gatunków ważnych gospodarczo przede wszystkim jako ryby spotowe, prezentowane w oceanariach, w mniejszym stopniu - jako obiekty połowów rybołówstwa i akwakultury. Właściwości pozyskiwanych z nich surowców i stan zagrożenia w środowisku.
T-L-3Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb nowopłetwych ( z rzędu niszczukokształtnych,śledziokształtnych i węgorzokształtnych) - ich cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym w Polsce i na świecie.
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-W-6Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Gadiformes, Mugiliiformes i Perciformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym, oceanariach. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.
T-W-1Prezentacja użytkowych gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych (nazewnictwo polskie, łacińskie i angielskie), ich znaczenia gospodarczego (rybołówstwo, wędkarstwo rekreacyjne, prezentacja w oceanariach, marikultura) oraz właściwości technologiczne pozyskiwanych z nich surowców. Omówienie stanu zagrożenia populacji ryb chrzęstnoszkieletowych na świecie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny ćwiczenia laboratoryjne prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnej wiedzy na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
3,5Student ma podstawową wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, nieco większą na temat funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
4,0Student ma dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
4,5Student ma dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, bardzo dobrą na temat funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
5,0Student ma bardzo dobrą wiedzę na temat wartości odżywczych, wykorzystania prozdrowotnych surowców rybnych, oraz funkcji ozdobnych i rekreacyjnych gatunków ryb użytkowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C4_U01Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej posczególnych gatunków ryb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować składniki flory i fauny środowiska wodnego i wskazać ich znaczenie dla rybactwa.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie i charakterystyka najważniejszych gospodarczo gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, mięśniopłetwych i kostnych (=promieniopłetwych), hodowanych w akwakulturze słodkowodnej i morskiej (marikulturze) do celów spożywczych i ozdobnych, oraz poławianych jako trofea sportowe na całym świecie
Treści programoweT-L-2Oznaczenie gatunków ganoidów chrzęstnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego jesiotrów i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-L-4Oznaczenie gatunków ryb karpiokształtnych, sumokształtnych i łososiokształtnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny ćwiczenia laboratoryjne prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie ustne i pisemne ćwiczenia oraz dokumentacja rysunkowa
S-3Ocena formująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb
3,0Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania i określenia wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na poziomie podstawowym
3,5Student ma umiejętności w zakresie rozróżniania, ale nie potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
4,0Student ma odpowiednie umiejętności w zakresie rozróżniania, ale nie potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
4,5Student ma dobre umiejętności w zakresie rozróżniania, potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
5,0Student ma bardzo dobre umiejętności w zakresie rozróżniania, potrafii określić wartości użytkowej poszczególnych gatunków ryb na właściwym poziomie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C4_K01Student ma kompetencje w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy i kreatywny.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie i charakterystyka najważniejszych gospodarczo gatunków ryb chrzęstnoszkieletowych, mięśniopłetwych i kostnych (=promieniopłetwych), hodowanych w akwakulturze słodkowodnej i morskiej (marikulturze) do celów spożywczych i ozdobnych, oraz poławianych jako trofea sportowe na całym świecie
Treści programoweT-W-4Przedstawienie gatunków ryb użytkowych z rzędu Anguilliformes, Clupeiformes i Cypriniformes, z uwzględnieniem nazewnictwa angielskiego. Omówienie znaczenia gospodarczego - w rybołówstwie, akwakulturze, wędkarstwie sportowym. Właściwości pozyskiwanych surowców oraz ochrona gatunków zagrożonych.
T-L-6Oznaczenie gatunków ryb akwariowych z rzędu karpiokształtnych i kąsaczokształtnych; analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
T-L-3Praktyczne zapoznanie się z gatunkami użytkowymi ryb nowopłetwych ( z rzędu niszczukokształtnych,śledziokształtnych i węgorzokształtnych) - ich cechami taksonomicznymi, biologicznymi, użytkowaniem gospodarczym, właściwościami surowca, rozsiedleniem gatunków, statusem ochronnym w Polsce i na świecie.
T-L-2Oznaczenie gatunków ganoidów chrzęstnych ważnych gospodarczo; określenie cech taksonomicznych i biologicznych, znaczenia gospodarczego, właściwości surowca. Analiza rozsiedlenia geograficznego jesiotrów i ich statusu ochronnego w Polsce i na świecie.
T-L-7Praktyczne zapoznanie się z gatunkami ryb akwariowych z rzędów sumokształtnych, karpieńcokształtnych i okoniokształtnych. Analiza cech taksonomicznych, biologicznych oraz rozsiedlenia geograficznego.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny ćwiczenia laboratoryjne prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ustne zaliczenie wszystkich ćwiczeń
S-3Ocena formująca: Egzamin testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma żadnych kompetencji w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
3,0Student ma podstawowe kompetencje w dziedzinie oznaczenia i określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
3,5Student ma odpowiednie kompetencje w dziedzinie oznaczenia i podstawowe w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
4,0Student ma odpowiednie kompetencje w dziedzinie oznaczenia i w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
4,5Student ma bardzo dobre kompetencje w dziedzinie oznaczenia i dobre w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb
5,0Student ma bardzo dobre kompetencje w dziedzinie oznaczenia i w zakresie określenia właściwości użytkowych gatunków ryb