Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N2)
specjalność: Ochrona środowiska wodnego

Sylabus przedmiotu Zarządzanie przedsiębiorstwem rybackim:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rybactwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie przedsiębiorstwem rybackim
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Gospodarki Rybackiej
Nauczyciel odpowiedzialny Wawrzyniec Wawrzyniak <Wawrzyniec.Wawrzyniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 18 2,00,50zaliczenie
wykładyW3 18 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy zarzadzania, mikroekonomia. Podstawowa wiedza z zakresu zarzadzania organizacjami

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przedsiebiorstwo jako podmiot gospodarczy (pojecie i istota przedsiebiorstwa, formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstwa, systematyka przedsiebiorstw, otoczenie przedsiebiorstwa i menedżerów, proces zarzadzania przedsiebiorstwem).3
T-A-2Planowanie i podejmowanie decyzji w przedsiebiorstwie (planowanie w przedsiebiorstwie, planowanie strategiczne, planowanie operacyjne, biznesplan, podejmowanie decyzji).3
T-A-3Organizowanie i zarzadzanie zmianami w przedsiebiorstwie (pojecie struktury organizacyjnej, elementy struktury organizacyjnej, klasyczne typy struktur organizacyjnych, nowoczesne typy struktur organizacyjnych, zarzadzanie zmianami).5
T-A-4Przewodzenie i motywowanie w przedsiebiorstwie (kierownik w przedsiebiorstwie, przywódca w przedsiebiorstwie, system motywowania w przedsiebiorstwie, zarzadzanie przez cele).1
T-A-5Kontrola i controlling w przedsiebiorstwie (istota kontroli, etapy procesu kontroli, funkcje kontroli, rodzaje kontroli, istota controllingu, narzedzia controllingu). Nowoczesne metody zarządzania przędsiębiorstwem6
18
wykłady
T-W-1Sprawy organizacyjne, wprowadzenie – przypomnienie podstawowych pojęć, wpływ globalizacji i regionalizacji na zarządzanie przedsiębiorstwem5
T-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna1
T-W-3Ekologia w zarządzaniu przedsiębiorstwem4
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu1
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami3
T-W-6Etykieta w biznesie2
T-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2Przygotowywanie się do zajęć27
A-A-3Opracowanie prezentacji multimedialnych15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Sprawdzian piesemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
RYB_2A_W03, RYB_2A_W16R2A_W02, R2A_W05, R2A_W09InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-A-1, T-W-5, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
RYB_2A_U05, RYB_2A_U10, RYB_2A_U12, RYB_2A_U15R2A_U01, R2A_U02, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U06C-1T-A-2, T-A-3, T-W-4, T-W-6M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_2A_C11_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
RYB_2A_K01, RYB_2A_K03, RYB_2A_K04R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K06, R2A_K07InzA2_K02C-1T-W-2, T-A-4, T-A-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_2A_C11_K01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.

Literatura podstawowa

  1. Żurek J., Przedsiebiorstwo. Zasady działania, funkcjonowanie i rozwój, Fundacja Rozwoju UG, Gdańsk, 2007
  2. Griffin R.W., Podstawy zarzadzania organizacjami, PWN, Warszawa, 2007
  3. Bień W., Zarzadzanie finansami przedsiebiorstwa, Delfin, Warszawa, 2008
  4. A. K. Kozminski, W. Piotrowski, Zarzadzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2007
  5. Strużycki M, Zarzadzanie przedsiebiorstwem, Delfin, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Czerminski A. Czerska M., Nogalski B., Rutka R., Apanowicz J., Zarzadzanie organizacjami, Dom Organizatora, Toruń, 2001
  2. Bozarth C., Handfield R.B., Wprowadzenie do zarzadzania operacjami i łancuchem dostaw, Helion, Gliwice, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przedsiebiorstwo jako podmiot gospodarczy (pojecie i istota przedsiebiorstwa, formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstwa, systematyka przedsiebiorstw, otoczenie przedsiebiorstwa i menedżerów, proces zarzadzania przedsiebiorstwem).3
T-A-2Planowanie i podejmowanie decyzji w przedsiebiorstwie (planowanie w przedsiebiorstwie, planowanie strategiczne, planowanie operacyjne, biznesplan, podejmowanie decyzji).3
T-A-3Organizowanie i zarzadzanie zmianami w przedsiebiorstwie (pojecie struktury organizacyjnej, elementy struktury organizacyjnej, klasyczne typy struktur organizacyjnych, nowoczesne typy struktur organizacyjnych, zarzadzanie zmianami).5
T-A-4Przewodzenie i motywowanie w przedsiebiorstwie (kierownik w przedsiebiorstwie, przywódca w przedsiebiorstwie, system motywowania w przedsiebiorstwie, zarzadzanie przez cele).1
T-A-5Kontrola i controlling w przedsiebiorstwie (istota kontroli, etapy procesu kontroli, funkcje kontroli, rodzaje kontroli, istota controllingu, narzedzia controllingu). Nowoczesne metody zarządzania przędsiębiorstwem6
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Sprawy organizacyjne, wprowadzenie – przypomnienie podstawowych pojęć, wpływ globalizacji i regionalizacji na zarządzanie przedsiębiorstwem5
T-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna1
T-W-3Ekologia w zarządzaniu przedsiębiorstwem4
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu1
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami3
T-W-6Etykieta w biznesie2
T-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich2
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach18
A-A-2Przygotowywanie się do zajęć27
A-A-3Opracowanie prezentacji multimedialnych15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Przygotowanie do zajeć22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia końcowego20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student ma odpowiednią wiedzę by definiować i objaśniać zagadnienia związane z zarzadzeniem przedsiębiorstwem rybackim. Potrafi charakteryzować i tłumaczyć metody zarządzania i określić najbardziej optymalna formę dla przedsiębiorstwa rybackiego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań prawnych i technologicznych stawianych przedsiębiorstwom rybackim (portom, statkom, przedsiębiorstwom połowowym, obiektom akwakultury).
RYB_2A_W16Zna zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości oraz podstaw rachunkowości.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R2A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-A-1Przedsiebiorstwo jako podmiot gospodarczy (pojecie i istota przedsiebiorstwa, formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstwa, systematyka przedsiebiorstw, otoczenie przedsiebiorstwa i menedżerów, proces zarzadzania przedsiebiorstwem).
T-W-5Modele i style w zarządzaniu, zarządzanie relacjami z interesariuszami i mediami
T-W-7Charakterystyka różnych form zarządzania stosowana w przedsiębiorstwach rybackich. Zalety,wady, dostosowanie do realiów lokalnych. Mozliwości zmiany orientacji i koncepcji zarzadzania w przesiębiorstwach rybackich
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć, organizować, planować cykl produkcji, kontrolować aspekt ekonomiczny przy produkcji i połowachryb, wdrażać nowe technologie, oraz umie zarządzać małym przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_U05Ma umiejętność samokształcenia się między innymi w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
RYB_2A_U10Potrafi pełnić funkcję ichtiologa jeziorowego, kierownika obiektu akwakultury i kierownika przedsiębiorstwa połowowego.
RYB_2A_U12Potrafi opracować plan ochrony i eksploatacji zasobów w oparciu o teorię zrównoważonego rybołówstwa.
RYB_2A_U15Potrafi w sposób logiczny powiązać zależności pomiędzy czynnikami biologicznymi, eksploatacją, produkcją rybacką a jakością środowiska wodnego uwzględniając aspekty systemowe i pozatechniczne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-A-2Planowanie i podejmowanie decyzji w przedsiebiorstwie (planowanie w przedsiebiorstwie, planowanie strategiczne, planowanie operacyjne, biznesplan, podejmowanie decyzji).
T-A-3Organizowanie i zarzadzanie zmianami w przedsiebiorstwie (pojecie struktury organizacyjnej, elementy struktury organizacyjnej, klasyczne typy struktur organizacyjnych, nowoczesne typy struktur organizacyjnych, zarzadzanie zmianami).
T-W-4Róznorodność i wielokulturowość w zarządzaniu, różnice kulturowe w zarządzaniu
T-W-6Etykieta w biznesie
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: Sprawdzian piesemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_2A_C11_K01W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: chętny do pomocy, postępowanie zgodne z zasadami BHP i etyki, zdolny do samodzielnego podejmowania decyzji, zorientowany na nowe technologie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_2A_K01Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy i kreatywny.
RYB_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi pełnić rolę lidera.
RYB_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Student powinien umiec wyjasnic istote działalnosci przedsiebiorstwa, scharakteryzowac formy organizacyjno-prawne przedsiebiorstw, omówic proces zarzadzania przedsiebiorstwem i podstawowe funkcje zarzadzania. Powinien równie¿ umiec scharakteryzowac cele, zadania i działalnosc poszczególnych funkcji biznesowych w przedsiebiorstwie. Student powinien nabyc umiejetnosc systemowego podejscia do zarzadzania przedsiebiorstwem, samodzielnie analizowac działalnosc, zachowania i zwiazki miedzy poszczególnymi jednostkami organizacyjnymi przedsiebiorstwa oraz umiec kierowac mały zespołem roboczym. Student powinien zrozumiec role współdziałania, aktywnosci, kreatywnosci, przedsiebiorczosci wszystkich pracowników w osiaganiu sukcesu gospodarczego przedsiebiorstwa.
Treści programoweT-W-2Odpowiedzialność biznesu: społeczna, korporacyjna i prawna
T-A-4Przewodzenie i motywowanie w przedsiebiorstwie (kierownik w przedsiebiorstwie, przywódca w przedsiebiorstwie, system motywowania w przedsiebiorstwie, zarzadzanie przez cele).
T-A-5Kontrola i controlling w przedsiebiorstwie (istota kontroli, etapy procesu kontroli, funkcje kontroli, rodzaje kontroli, istota controllingu, narzedzia controllingu). Nowoczesne metody zarządzania przędsiębiorstwem
Metody nauczaniaM-1Wykład multimedialny, wykład problemowy, wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zdefiniować zagadnień związanych z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,0Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
3,5Student zna podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim, zapoznał się z organizowanie i zarzadzaniem zmianami w przedsiębiorstwie rybackim
4,0Student potrafi poprawnie zdefiniować podstawowe zagadnienia związane z zarządzaniem przedsiębiorstwem rybackim
4,5Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim
5,0Student potrafi poprawnie wytłumaczyć metody zarządzania przedsiębiorstwem rybackim. Ponadto potrafi wybrać najbardziej optymalną formę dla przedsiębiorstwa.