Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Rybactwo (N1)
specjalność: Eksploatacja rybackich zasobów środowiska wodnego

Sylabus przedmiotu Choroby wirusowe organizmów wodnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rybactwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Choroby wirusowe organizmów wodnych
Specjalność Biotechnologia rybacka i akwakultura
Jednostka prowadząca Zakład Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL8 18 3,00,50zaliczenie
wykładyW8 18 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chorób ryb, anatomii i genetyki.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze specyfiką infekcji wirusowych, ich przebiegiem, diagnostyką oraz metodami profilaktyki i higieny.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej.2
T-L-2Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja2
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja.2
T-L-4Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej.2
T-L-5Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR2
T-L-6Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne.2
T-L-7Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa.2
T-L-8Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów.2
T-L-9Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena.2
18
wykłady
T-W-1Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych1
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.1
T-W-3Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.1
T-W-4Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna.1
T-W-5Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii.2
T-W-6Wybrane choroby wirusowe ryb.4
T-W-7Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.4
T-W-8Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów.4
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń, studiowanie literatury przedmiotu30
A-L-3Konsultacje z prowadzącym30
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Konsultacje z prowadzącym17
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu25
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Metoda programowa z użyciem komputera
M-4Pokaz, symulacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_D2-10_W01
Student rozumie podstawowe pojęcia i terminologię wirusologiczną oraz potrafi scharakteryzować wybrane choroby wirusowe organizmów wodnych z ogólnym wskazaniem na profilaktyke i możliwości diagnostyczne.
RYB_1A_W05, RYB_1A_W04R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06InzA_W02, InzA_W03C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2, T-W-3, T-L-3, T-W-4, T-L-4, T-W-5, T-L-5, T-L-6, T-W-6, T-L-7, T-W-7, T-W-8, T-L-8, T-L-9M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_D2-10_U01
Student potrafi wykonać sekcję ryby i małży oraz pobrać i zabezpieczyć fragmenty tkanek do badań wirusologicznych. Potrafi w ogólnym zarysie przedstawić metodykę analizy molekularnej fragmentu genomu wurusowego ze wstępną oceną jego patogenności.
RYB_1A_U08, RYB_1A_U01R1A_U01, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2, T-W-3, T-L-3, T-W-4, T-L-4, T-W-5, T-L-5, T-L-6, T-W-6, T-L-7, T-W-7, T-W-8, T-L-8, T-L-9M-1, M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RYB_1A_D2-10_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz możliwości profilaktyki i diagnostyki przy infekcjach wirusowych organizmów wodnych.
RYB_1A_K04R1A_K06InzA_K01C-1T-W-1, T-L-1, T-W-2, T-L-2, T-W-3, T-L-3, T-W-4, T-L-4, T-W-5, T-L-5, T-L-6, T-W-6, T-L-7, T-W-7, T-W-8, T-L-8, T-L-9M-2, M-4S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_D2-10_W01
Student rozumie podstawowe pojęcia i terminologię wirusologiczną oraz potrafi scharakteryzować wybrane choroby wirusowe organizmów wodnych z ogólnym wskazaniem na profilaktyke i możliwości diagnostyczne.
2,0
3,0Student posiada podstawowy zasób wiedzy z zakresu przebiegu infekcji wirusowych o organizmów wodnych. Orientuje się w specyfice środowiska wodnego jako medium dla wektorów chorób wirusowych. Zna w zakresie ogólnym terminologie wirusologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_D2-10_U01
Student potrafi wykonać sekcję ryby i małży oraz pobrać i zabezpieczyć fragmenty tkanek do badań wirusologicznych. Potrafi w ogólnym zarysie przedstawić metodykę analizy molekularnej fragmentu genomu wurusowego ze wstępną oceną jego patogenności.
2,0
3,0Student potrafi ocenić postać kliniczną infekcji wirusowej, potrafi dokonać poboru materiału biologicznego do badań diagnostycznych oraz zna metody profilaktyki i higieny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
RYB_1A_D2-10_K01
Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz możliwości profilaktyki i diagnostyki przy infekcjach wirusowych organizmów wodnych.
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i niebezpieczeństwa wynikającego z szybkości roozprzestrzeniania się chorób wirusowych w środowisku wodnym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Collier L., Oxford J., Wirusologia, PZWL, Warszawa, 1993, Drugie
  2. Lewbart G.A., Invertebrate medicine, Blackwell, Australia, 2006, Pierwsze
  3. Piekarowicz A., Podstawy wirusologii molekularnej, PWN, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Goździcka-Józefiak A., Wirusologia molekularna, UAM, Poznań, 2004
  2. Żelazny J., Środowisko a stan zdrowotny karpia., Państwowy Instytut Weterynaryjny, Puławy, 2002

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej.2
T-L-2Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja2
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja.2
T-L-4Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej.2
T-L-5Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR2
T-L-6Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne.2
T-L-7Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa.2
T-L-8Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów.2
T-L-9Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena.2
18

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych1
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.1
T-W-3Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.1
T-W-4Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna.1
T-W-5Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii.2
T-W-6Wybrane choroby wirusowe ryb.4
T-W-7Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.4
T-W-8Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów.4
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do ćwiczeń, studiowanie literatury przedmiotu30
A-L-3Konsultacje z prowadzącym30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2Konsultacje z prowadzącym17
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu25
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_D2-10_W01Student rozumie podstawowe pojęcia i terminologię wirusologiczną oraz potrafi scharakteryzować wybrane choroby wirusowe organizmów wodnych z ogólnym wskazaniem na profilaktyke i możliwości diagnostyczne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_W05Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb i bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie.
RYB_1A_W04Posiada podstawową wiedzę na temat drobnoustrojów i ich roli w środowisku wodnym. Zna metody wykrywania i ich oznaczania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze specyfiką infekcji wirusowych, ich przebiegiem, diagnostyką oraz metodami profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-W-1Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-L-2Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja
T-W-3Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja.
T-W-4Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna.
T-L-4Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej.
T-W-5Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii.
T-L-5Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR
T-L-6Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne.
T-W-6Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-L-7Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa.
T-W-7Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-8Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów.
T-L-8Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów.
T-L-9Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Metoda programowa z użyciem komputera
M-4Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowy zasób wiedzy z zakresu przebiegu infekcji wirusowych o organizmów wodnych. Orientuje się w specyfice środowiska wodnego jako medium dla wektorów chorób wirusowych. Zna w zakresie ogólnym terminologie wirusologiczną.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_D2-10_U01Student potrafi wykonać sekcję ryby i małży oraz pobrać i zabezpieczyć fragmenty tkanek do badań wirusologicznych. Potrafi w ogólnym zarysie przedstawić metodykę analizy molekularnej fragmentu genomu wurusowego ze wstępną oceną jego patogenności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_U08Potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą w zakresie mikrobiologii. Potrafi dokonać wyboru właściwych technik diagnostycznych przy ukierunkowanej analizie mikrobiologicznej.
RYB_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji . Potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze specyfiką infekcji wirusowych, ich przebiegiem, diagnostyką oraz metodami profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-W-1Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-L-2Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja
T-W-3Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja.
T-W-4Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna.
T-L-4Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej.
T-W-5Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii.
T-L-5Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR
T-L-6Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne.
T-W-6Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-L-7Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa.
T-W-7Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-8Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów.
T-L-8Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów.
T-L-9Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Seminarium
M-3Metoda programowa z użyciem komputera
M-4Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić postać kliniczną infekcji wirusowej, potrafi dokonać poboru materiału biologicznego do badań diagnostycznych oraz zna metody profilaktyki i higieny.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaRYB_1A_D2-10_K01Student ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności oraz możliwości profilaktyki i diagnostyki przy infekcjach wirusowych organizmów wodnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRYB_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rybactwa i gospodarki wodnej.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze specyfiką infekcji wirusowych, ich przebiegiem, diagnostyką oraz metodami profilaktyki i higieny.
Treści programoweT-W-1Właściwości wirusów i ich klasyfikacja. Genomy wirusów DNA i RNA. Replikacja genomów wirusowych
T-L-1Pobieranie i zabezpieczanie materiału biologicznego do diagnostyki wirusologicznej.
T-W-2Namnażanie wirusów w laboratoriach. Hodowle komórkowe i tkankowe.
T-L-2Sekcja ryb - poobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja
T-W-3Infekcje wirusowe. Zapobieganie i zwalczanie. Interferony. Szczepionki. Patogenność i wirulencja.
T-L-3Sekcja małży - pobór materiału do diagnostyki wirusologicznej i jego konserwacja.
T-W-4Odporność na zakażenie. Mechanizmy odporności. Odporność immunologiczna.
T-L-4Homogenizacja prób i przygotowanie do analizy molekularnej.
T-W-5Wirusy a populacja. Podstawy epidemiologii.
T-L-5Optymalizacja reakcji PCR w aspekcie podwyższenia jej czułości. Real-time PCR
T-L-6Interpretacja wyników. Wyniki fałszywie negatywne i pozytywne.
T-W-6Wybrane choroby wirusowe ryb.
T-L-7Wyposażenie laboratorium do badań wirusologicznych. Zasady pracy i bezpieczeństwa.
T-W-7Wybrane choroby wirusowe bezkręgowców wodnych.
T-W-8Wybrane zagadnienia z diagnostyki wirusologicznej. Metody bezposredniego i posredniego wykrywania wirusów.
T-L-8Analiza przykładowych sekwencji. Charakterystyka molekularna wirusów.
T-L-9Metody zabezpieczania hodowli przed infekcją wirusową. Profilaktyka i higiena.
Metody nauczaniaM-2Seminarium
M-4Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość swojej wiedzy i niebezpieczeństwa wynikającego z szybkości roozprzestrzeniania się chorób wirusowych w środowisku wodnym.
3,5
4,0
4,5
5,0