Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)

Sylabus przedmiotu Podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 1,00,30zaliczenie
wykładyW6 20 1,00,40egzamin
laboratoriaL6 20 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Techniki immobilazacji drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii2
T-A-2Biofilm jako społeczność mikrobiologiczna i jego wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
T-A-3Wykorzystanie drożdzy i grzybów pleśniowych w regulacji procesów biotechnologicznych4
T-A-4Wykorzystanie bakterii w wybranych procesach biotechnologiczncyh2
10
laboratoria
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego2
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów2
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-6Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej4
20
wykłady
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-4Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-6Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-7Kinetyka procesów fermentacji4
T-W-8Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii2
T-W-9Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Konsultacje z prowadzącym5
A-A-3Przygotowanie prezentacji tematycznych10
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Praca własna studenta15
A-L-3przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-4przygotowanie do kolokwium15
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do egzaminu10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
MS_1A_W01P1A_W03C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
MS_1A_U01P1A_U02, P1A_U03, P1A_U07C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
MS_1A_K01P1A_K01, P1A_K05, P1A_K07C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_W01
Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_U01
Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O14-2_K01
Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  3. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
  4. Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Techniki immobilazacji drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii2
T-A-2Biofilm jako społeczność mikrobiologiczna i jego wykorzystanie w procesach biotechnologicznych2
T-A-3Wykorzystanie drożdzy i grzybów pleśniowych w regulacji procesów biotechnologicznych4
T-A-4Wykorzystanie bakterii w wybranych procesach biotechnologiczncyh2
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego2
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii4
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów2
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh4
T-L-6Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej4
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie1
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie2
T-W-3Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych1
T-W-4Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii2
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja2
T-W-6Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii4
T-W-7Kinetyka procesów fermentacji4
T-W-8Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii2
T-W-9Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Konsultacje z prowadzącym5
A-A-3Przygotowanie prezentacji tematycznych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Praca własna studenta15
A-L-3przygotowanie do ćwiczeń10
A-L-4przygotowanie do kolokwium15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do egzaminu10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_W01Efektem kształcenia jest usyskanie wiedzy dotyczącej podstaw biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W01Ma wiedzę w zakresie chemii, biochemii, fizyki i matematyki niezbędną dla zrozumienia procesów przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-A-1Techniki immobilazacji drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii
T-A-2Biofilm jako społeczność mikrobiologiczna i jego wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-A-3Wykorzystanie drożdzy i grzybów pleśniowych w regulacji procesów biotechnologicznych
T-A-4Wykorzystanie bakterii w wybranych procesach biotechnologiczncyh
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Kinetyka procesów fermentacji
T-W-8Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-9Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0ma podstawową wiedzę na temat podstaw biotechnologii i możliwości jej wykorzystania w rożnych dziedzinach życia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_U01Efektem kształcenia jest uzyskanie wiedzy i poznania podstawowych technik stosowanych w biotechnologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku angielskim. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U02rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów w języku polskim; czyta ze zrozumieniem nieskomplikowane teksty naukowe w języku angielskim
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U07wykazuje umiejętność poprawnego wnioskowania na podstawie danych pochodzących z różnych źródeł
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-A-1Techniki immobilazacji drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii
T-A-2Biofilm jako społeczność mikrobiologiczna i jego wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-A-3Wykorzystanie drożdzy i grzybów pleśniowych w regulacji procesów biotechnologicznych
T-A-4Wykorzystanie bakterii w wybranych procesach biotechnologiczncyh
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Kinetyka procesów fermentacji
T-W-8Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-9Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w sposób podstawowy poslugiwac się narzedziami i technikami stosowanymi w biotechnologii
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O14-2_K01Efektem kształcenia jest zrozumienie znaczenia biotechnologii dla człowieka i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka
Treści programoweT-A-1Techniki immobilazacji drobnoustrojów stosowanych w biotechnologii
T-A-2Biofilm jako społeczność mikrobiologiczna i jego wykorzystanie w procesach biotechnologicznych
T-A-3Wykorzystanie drożdzy i grzybów pleśniowych w regulacji procesów biotechnologicznych
T-A-4Wykorzystanie bakterii w wybranych procesach biotechnologiczncyh
T-L-1Immobilazcja drobnoustrojów w procesach biotechnologiczncyh
T-L-2Oznaczanie biofilmu mikrobiologicznego
T-L-3Wykorzystanie produktów metabolizmu wtórnego drobnoustrojów w biotechnologii
T-L-4Mikrobiologiczna biosynteza witamin i karotenoidów
T-L-5Aktywność enzymatyczna drobnoustrojów i ich wykorzystanie w procesach biotechnologiczncyh
T-L-6Wykorzystanie mikroorgamów w biotechnologii środowiskowej
T-W-1Biotechnologia - podział, zadania, wykorzystanie
T-W-2Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie
T-W-3Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych
T-W-4Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-5Biodegradacja i bioremediacja
T-W-6Immobilizacja komórek i ich wykorzystanie w biotechnologii
T-W-7Kinetyka procesów fermentacji
T-W-8Wykorzystanie grzybów jednokomórkowych w biotechnologii
T-W-9Zastosowanie mikrobiologicznych produktów pierwotnego i wtórnego metabolizmu
Metody nauczaniaM-1Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi
M-2Dyskusja panelowa
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w podstawowy sposob przedstawić znaczenie biotechnologi dla człowieka i środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0