Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Technika rolnicza i leśna (S1)

Sylabus przedmiotu Ekologiczne technologie w produkcji zwierzęcej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technika rolnicza i leśna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekologiczne technologie w produkcji zwierzęcej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Józef Wasilewski <Jozef.Wasilewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,50,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomośc zagadnień z zakresu mechanizacji produkcji zwierzęcej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przybliżyć problematykę i aktualne zagadnienia funkcjonowania obiektów inwentarskich wraz z ich infrastrukturą techniczną i organizacyjną zgodnie z obowiązującymi standardami krajowymi i unijnymi
C-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Określenie i analiza kryteriów wyboru systemów utrzymania zwierząt2
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne2
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych4
T-A-4Wartościowanie zmiennych do oceny ekonomicznej i ekologicznej opracowanych rozwiązań2
T-A-5Metody rozwiązań najkorzystniejszych ze względów ekologicznych i ograniczeń wynikających z warynków danego gospodarstwa2
T-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych3
15
wykłady
T-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne2
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt2
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska2
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne2
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne2
T-W-6Metody oceny projektowanych rozwiązań. Określenie kryteriów oceny i ograniczeń rozwiązań2
T-W-7Przykładowe rozwiązania technologiczno-funkcjonalne wybranych budynków inwentarskich o różnych systemach utrzymania i poziomie mechanizacji3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęc aydytoryjnych15
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów15
45
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów (do kolokwium)15
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-3Metody aktywizujace - metoda sytuacyjna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści cwiczeniowych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O09-1_W10
Ma uporządkowaną podstawową wiedzę obejmującą podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą
TRL_1A_W10R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W02, InzA_W03C-1T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-A-2, T-W-5, T-A-3M-1, M-2S-2, S-1
TRL_1A_O09-1_W22
Ma szeroką i uporządkowana wiedzę w zakresie obiektów i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej, obejmujące: transport, produkcję pasz, stanowiska zwierząt, gospodarkę odchodami, dój mechaniczny, wentylację i ogrzewanie budynków inwentarskich z uwzględnieniem czynników warunkujących dobrostan zwierząt
TRL_1A_W22R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02C-1, C-2T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-4M-1, M-2S-1
TRL_1A_O09-1_W23
Ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn, obejmującą: techniczne i technologiczne zasady ich użytkowania, dobór parametrów ich użytkowania, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych
TRL_1A_W23R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2T-W-6, T-W-2, T-W-7, T-W-3M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O09-1_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać
TRL_1A_U01R1A_U01C-2T-W-7, T-A-6M-2S-3, S-2
TRL_1A_O09-1_U03
Ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się
TRL_1A_U03R1A_U01C-1T-A-6, T-W-2, T-W-3M-2, M-1S-2, S-1
TRL_1A_O09-1_U21
Potrafi zaprojektować proste procesy produkcyjne występujące w produkcji zwierzęcej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną
TRL_1A_U21R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-A-1, T-A-3, T-A-6, T-A-2, T-A-4, T-W-3, T-A-5M-2, M-3S-3
TRL_1A_O09-1_U24
Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań w rolnictwie dostrzegać aspekty zagrożenia środowiska naturalnego. Potrafi wybierać sposoby działania przyczyniające się do ograniczenia ujemnego wpływu stosowanych rozwiązań na środowisko przyrodnicze
TRL_1A_U24R1A_U05, R1A_U07InzA_U03, InzA_U05C-2T-W-3, T-W-5, T-W-1, T-A-2, T-W-4, T-A-3M-2, M-3S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TRL_1A_O09-1_K01
Jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania
TRL_1A_K01R1A_K01, R1A_K07InzA_K02C-2T-W-1, T-A-3M-1S-1
TRL_1A_O09-1_K05
Rozumie ważność i potrzebę ochrony naturalnego środowiska człowieka oraz ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko. Posiada związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
TRL_1A_K05R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2T-A-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5M-1S-1
TRL_1A_O09-1_K06
Ma świadomość, że elementem produkcji rolniczej są zwierzęta gospodarskie i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z wytycznymi dobrostanu
TRL_1A_K06R1A_K05InzA_K01C-2T-A-6, T-W-2, T-A-1M-2, M-1S-1, S-2
TRL_1A_O09-1_K07
Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
TRL_1A_K07R1A_K08InzA_K02C-2T-W-7, T-A-3, T-A-1, T-A-2M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O09-1_W10
Ma uporządkowaną podstawową wiedzę obejmującą podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz ich parametry techniczno-technologiczne
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz dokonuje oceny jej obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz dokonuje oceny jej obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska, zna zagadnienia jej projektowania.
TRL_1A_O09-1_W22
Ma szeroką i uporządkowana wiedzę w zakresie obiektów i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej, obejmujące: transport, produkcję pasz, stanowiska zwierząt, gospodarkę odchodami, dój mechaniczny, wentylację i ogrzewanie budynków inwentarskich z uwzględnieniem czynników warunkujących dobrostan zwierząt
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne oraz dokonuje oceny ich obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne oraz dokonuje oceny ich obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska zna zagadnienia ich projektowania
TRL_1A_O09-1_W23
Ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn, obejmującą: techniczne i technologiczne zasady ich użytkowania, dobór parametrów ich użytkowania, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych oraz dokonuje oceny obecnego stanu eksploatacji maszyn i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych oraz dokonuje oceny obecnego stanu eksploatacji maszyn i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska, zna zagadnienia projektowania i optymalizacji procesu technologicznego

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O09-1_U01
Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać
2,0Nie potrafi przedstawic wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Prezentuje podstawowe definicje be z umiejętności analizy faktów
3,5Prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizowac prezentowane treści
4,0Efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję
4,5Potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiac wybrane zagadnienia
5,0Potrafi efektywnie prezentowac wiedzę, analizowac, dyskutowac o wybranym zagadnieniu oraz proponowac rozwiązania syntezujące wiedzę
TRL_1A_O09-1_U03
Ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się
2,0Nie potrafi ustalic planu samokształcenia się
3,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się
3,5Potrafi ustalic plan samokształcenia się i potrafi go realizowac
4,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy
4,5Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy, stawia cele
5,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy, stawia bliższe i dalsze cele w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska
TRL_1A_O09-1_U21
Potrafi zaprojektować proste procesy produkcyjne występujące w produkcji zwierzęcej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną
2,0Nie potrafi projektowac
3,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej
3,5Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej oraz podac schematyczny przebieg realizacji procesu
4,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania
4,5Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania oraz podac założenia do analizy ekonomicznej
5,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania oraz przeprowadzic wstępną analizę ekonomiczną
TRL_1A_O09-1_U24
Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań w rolnictwie dostrzegać aspekty zagrożenia środowiska naturalnego. Potrafi wybierać sposoby działania przyczyniające się do ograniczenia ujemnego wpływu stosowanych rozwiązań na środowisko przyrodnicze
2,0Nie dostrzega aspektów zagrożeń środowiska przy projektowaniu
3,0Dostrzega aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu
3,5Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu
4,0Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko
4,5Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko, potrafi podjąc dyskusję w tym temacie
5,0Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko, potrafi podjąc dyskusję w tym temacie i dokonac weryfikacji projektu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TRL_1A_O09-1_K01
Jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania
2,0Nie wykazuje aktywności i chęci do pozyskiwania wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Potrafi określic braki wystepujące w swojej wiedzy z zakresu przedmiotu
3,5Potrafi połączyc posiadaną wiedzę z zakresu przedmiotu z zagadnieniami ogólnospołecznymi
4,0Jest świadomy braków wiedzy z zakresu przedmiotu oraz potrafi ustalic sposób jej uzupełnienia
4,5Jest zdeterminowany do pogłębiania wiedzy i umiejętności poprzez dociekliwośc w analizowaniu i dyskutowaniu zagadnień z zakresu przedmiotu
5,0Potrafi swobodnie prowadzic dyskusję w zakresie nowości i trendów w obszarze wiedzy przedmiotu
TRL_1A_O09-1_K05
Rozumie ważność i potrzebę ochrony naturalnego środowiska człowieka oraz ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko. Posiada związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
2,0Nie rozumie ważności i potrzeby ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
3,0Częściowo rozumie ważnośc i potrzebę ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
3,5W pełni rozumie ważnośc i potrzebę ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
4,0Rozumie i wyprowadza wnioski dotyczące wpływu elementów infrastruktury na ochronę środowiska naturalnego
4,5Rozumie i wyprowadza wnioski oraz potrafi wskazac luki dotyczące wpływu elementów infrastruktury na ochronę środowiska naturalnego
5,0Swobodnie prowadzi dyskusję o wzajemnych zależnościach między elementami infrastruktury a ochroną środowiska naturalnego
TRL_1A_O09-1_K06
Ma świadomość, że elementem produkcji rolniczej są zwierzęta gospodarskie i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z wytycznymi dobrostanu
2,0Nie ma świadomości, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta)
3,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta)
3,5Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta) i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem
4,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania
4,5Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania, odpowiedzialnie podchodzi do projektowania infrastruktury produkcji zwierzecej
5,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania, odpowiedzialnie podchodzi do projektowania infrastruktury produkcji zwierzecej, widzi koniecznośc pogłębiania tego zagadnienia
TRL_1A_O09-1_K07
Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
2,0Nie potrafi samodzielnie omawiac i łączyc wskazanych zagadnień
3,0Potrafi samodzielnie omawiac i łączyc wskazane zagadnienia
3,5Potrafi definiowac i systematyzowac działania w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
4,0Potrafi definiowac, systematyzowac i wskazywac nowe kierunki działań w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
4,5Potrafi definiowac, systematyzowac i projektowac w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
5,0Potrafi definiowac, systematyzowac, projektowac i oceniac podejmowane decyzje w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej

Literatura podstawowa

  1. Praca zbiorowa, Silosy przejazdowe na kiszonki i obiekty do magazynowania odchodów zwierzecych. Poradnik inwestora, IBMER, Warszawa, 2000
  2. Praca zbiorowa, Magazynowanie nawozów naturalnych, IBMER, Warszawa, 2005
  3. Praca zbiorowa, Magazynowanie pasz, IBMER, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Czasopisma tematyczne

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Określenie i analiza kryteriów wyboru systemów utrzymania zwierząt2
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne2
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych4
T-A-4Wartościowanie zmiennych do oceny ekonomicznej i ekologicznej opracowanych rozwiązań2
T-A-5Metody rozwiązań najkorzystniejszych ze względów ekologicznych i ograniczeń wynikających z warynków danego gospodarstwa2
T-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne2
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt2
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska2
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne2
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne2
T-W-6Metody oceny projektowanych rozwiązań. Określenie kryteriów oceny i ograniczeń rozwiązań2
T-W-7Przykładowe rozwiązania technologiczno-funkcjonalne wybranych budynków inwentarskich o różnych systemach utrzymania i poziomie mechanizacji3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do zajęc aydytoryjnych15
A-A-3Przygotowanie do sprawdzianów15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia wykładów (do kolokwium)15
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_W10Ma uporządkowaną podstawową wiedzę obejmującą podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W10ma uporządkowaną podstawową wiedzę w zakresie: 1) produkcji roślinnej, obejmującą charakterystykę popularnych roślin upraw-nych, uprawę roli, siew i sadzenie oraz pielęgnowanie i nawożenie roślin, zmianowanie i płodozmiany, zasady użytkowania łąk i pastwisk, systemy gospodarowania w rolnictwie, wpływ mechanizacji na środowisko glebowe i produkcję roślinną, 2) produkcji ogrodniczej, obejmującą charakterystykę podstawowych grup roślin ogrodniczych oraz organizację produkcji i sprzedaży roślin ogrodni-czych, 3) produkcji zwierzęcej, obejmującą podstawy reprodukcji zwierząt, podstawy żywienia i paszoznawstwa, podstawy profilaktyki weterynaryjnej, dobrostan zwierząt, wymogi dla pomieszczeń inwentarskich, systemy i metody chowu, hodowli i użytkowania wybranych gatunków zwierząt, zagrożenia dla ludzi, zwierząt i środowiska naturalnego związane z intensywną produkcją zwierzęcą, 4) gospodarki leśnej, obejmującą ekosystem leśny, kategorie lasów ochron-nych i zasady prowadzenia w nich gospodarki leśnej, charakterystykę zasobów leśnych i przyrodniczych warunków produkcji leśnej w Polsce, regionalizację przyrodniczo-leśną i typologię siedlisk leśnych, cechy drzewostanu, mapy siedliskowe i drzewostanowe, strukturę i jakość hodowlaną oraz techniczną drzewostanu, zabiegi pielęgnacyjne, rębnie, zagrożenia, monitoring i ochronę lasów, z wyraźnym zaznaczeniem elementów środowiskowych, przydatną do rozu-mienia uwarunkowań i zasad produkcji roślinnej, zwierzęcej i leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć problematykę i aktualne zagadnienia funkcjonowania obiektów inwentarskich wraz z ich infrastrukturą techniczną i organizacyjną zgodnie z obowiązującymi standardami krajowymi i unijnymi
Treści programoweT-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne
T-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz ich parametry techniczno-technologiczne
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz dokonuje oceny jej obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna systemy i elementy infrastruktury utrzymania zwierząt oraz dokonuje oceny jej obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska, zna zagadnienia jej projektowania.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_W22Ma szeroką i uporządkowana wiedzę w zakresie obiektów i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej, obejmujące: transport, produkcję pasz, stanowiska zwierząt, gospodarkę odchodami, dój mechaniczny, wentylację i ogrzewanie budynków inwentarskich z uwzględnieniem czynników warunkujących dobrostan zwierząt
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W22ma szeroką i uporządkowana wiedzę w zakresie: 1) maszynoznawstwa rolniczej produkcji roślinnej, obejmującą budowę, działanie, regulację maszyn oraz teorię pracy wybranych zespołów roboczych - narzędzia i maszyny do uprawy roli, nawożenia, siewu, sadzenia, uprawy międzyrzędowej, ochrony roślin, zbioru siana, zielonek, zbioru zbóż i obróbki ziarna, zbioru ziemniaków i buraków, 2) obiektów i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej, obejmującą urządzenia transportowe, urządzenia do produkcji pasz, obiekty i urządze-nia wykorzystywane przy chowie najważniejszych gatunków zwierząt go-spodarskich, urządzenia i obiekty stosowane przy gospodarce odchodami, urządzenia do doju mechanicznego, urządzenia stosowane przy wentylacji i ogrzewaniu budynków inwentarskich oraz środki techniczne wykorzystywane w obrocie zwierzętami, z uwzględnieniem czynników warunkujących dobrostan zwierząt, 3) maszynoznawstwa leśnego, obejmującą urządzenia do zbioru, obróbki i sor-towania nasion drzew leśnych, maszyny i narzędzia stosowane przy pracach szkółkarskich, odnawianiu lasu i zalesianiu, pielęgnacji i ochronie lasu oraz stosowane przy pozyskiwaniu drewna oraz uprzątaniu pozostałości zrębowych;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć problematykę i aktualne zagadnienia funkcjonowania obiektów inwentarskich wraz z ich infrastrukturą techniczną i organizacyjną zgodnie z obowiązującymi standardami krajowymi i unijnymi
C-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-6Metody oceny projektowanych rozwiązań. Określenie kryteriów oceny i ograniczeń rozwiązań
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne oraz dokonuje oceny ich obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, zna obiekty i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej oraz ich parametry techniczno-technologiczne oraz dokonuje oceny ich obecnego stanu i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska zna zagadnienia ich projektowania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_W23Ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn, obejmującą: techniczne i technologiczne zasady ich użytkowania, dobór parametrów ich użytkowania, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_W23ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn rolniczych i leśnych, obejmującą techniczne i technologiczne zasady użytkowania maszyn i urządzeń, dobór parametrów użytkowania maszyn i urządzeń, procesy technologiczne w rolnictwie i leśnictwie, planowanie procesu technologicznego z uwzględnieniem rodzaju i rozmiarów produkcji oraz kosztów, metody optymalizacji procesów technologicznych, zasady zapewnienia gotowości technicznej parku maszynowego, trwałość i niezawodność maszyn, obsługę i diagnostykę techniczną maszyn oraz ich przechowywanie, recykling, systemy informatyczne w utrzymaniu stanu technicznego maszyn;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć problematykę i aktualne zagadnienia funkcjonowania obiektów inwentarskich wraz z ich infrastrukturą techniczną i organizacyjną zgodnie z obowiązującymi standardami krajowymi i unijnymi
C-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-6Metody oceny projektowanych rozwiązań. Określenie kryteriów oceny i ograniczeń rozwiązań
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt
T-W-7Przykładowe rozwiązania technologiczno-funkcjonalne wybranych budynków inwentarskich o różnych systemach utrzymania i poziomie mechanizacji
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
M-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,0Posiada ograniczoną wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu
3,5Posiada podstawową wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej
4,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych
4,5Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych oraz dokonuje oceny obecnego stanu eksploatacji maszyn i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska
5,0Posiada wiedzę w zakresie treści przedmiotu dla tego efektu, ma wiedzę w zakresie eksploatacji maszyn w produkcji zwierzęcej szczególnie w zakresie ich parametrów techniczno-technologicznych oraz dokonuje oceny obecnego stanu eksploatacji maszyn i perspektyw rozwoju szczególnie w zakresie dobrostanu i ochrony środowiska, zna zagadnienia projektowania i optymalizacji procesu technologicznego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_U01Potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-7Przykładowe rozwiązania technologiczno-funkcjonalne wybranych budynków inwentarskich o różnych systemach utrzymania i poziomie mechanizacji
T-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści cwiczeniowych
S-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi przedstawic wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Prezentuje podstawowe definicje be z umiejętności analizy faktów
3,5Prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizowac prezentowane treści
4,0Efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję
4,5Potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiac wybrane zagadnienia
5,0Potrafi efektywnie prezentowac wiedzę, analizowac, dyskutowac o wybranym zagadnieniu oraz proponowac rozwiązania syntezujące wiedzę
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_U03Ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U03ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przybliżyć problematykę i aktualne zagadnienia funkcjonowania obiektów inwentarskich wraz z ich infrastrukturą techniczną i organizacyjną zgodnie z obowiązującymi standardami krajowymi i unijnymi
Treści programoweT-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
S-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi ustalic planu samokształcenia się
3,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się
3,5Potrafi ustalic plan samokształcenia się i potrafi go realizowac
4,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy
4,5Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy, stawia cele
5,0Potrafi ustalic plan samokształcenia się, realizuje go, ocenia poszczególne etapy, stawia bliższe i dalsze cele w zakresie dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_U21Potrafi zaprojektować proste procesy produkcyjne występujące w produkcji zwierzęcej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U21w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych dla obszaru techniki rolniczej i leśnej, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe występujące w produkcji rolniczej i gospodarce leśnej oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekono-miczną, posiada zdolność prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze produkcji roślinnej i gospodarki leśnej;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-A-1Określenie i analiza kryteriów wyboru systemów utrzymania zwierząt
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych
T-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne
T-A-4Wartościowanie zmiennych do oceny ekonomicznej i ekologicznej opracowanych rozwiązań
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
T-A-5Metody rozwiązań najkorzystniejszych ze względów ekologicznych i ograniczeń wynikających z warynków danego gospodarstwa
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-3Metody aktywizujace - metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści cwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi projektowac
3,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej
3,5Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej oraz podac schematyczny przebieg realizacji procesu
4,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania
4,5Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania oraz podac założenia do analizy ekonomicznej
5,0Potrafi ustalic założenia do prostych procesów produkcyjnych w produkcji zwierzęcej, podac przebieg realizacji procesu wraz z elementami jego zarządzania oraz przeprowadzic wstępną analizę ekonomiczną
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_U24Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań w rolnictwie dostrzegać aspekty zagrożenia środowiska naturalnego. Potrafi wybierać sposoby działania przyczyniające się do ograniczenia ujemnego wpływu stosowanych rozwiązań na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_U24potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu technicznych zadań w rolnictwie i leśnictwie dostrzegać ich aspekty pozatechniczne, w tym środowiskowe - do-strzega i ocenia zagrożenia środowiska naturalnego wynikające ze stosowania sprzętu technicznego wykorzystywanego w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz gospodarce leśnej, potrafi wybierać sposoby działania przyczyniające się do ograniczenia ujemnego wpływ tego sprzętu na środowisko przyrodnicze;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne
T-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-3Metody aktywizujace - metoda sytuacyjna
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści cwiczeniowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie dostrzega aspektów zagrożeń środowiska przy projektowaniu
3,0Dostrzega aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu
3,5Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu
4,0Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko
4,5Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko, potrafi podjąc dyskusję w tym temacie
5,0Dostrzega i potrafi zdefiniowac aspekty zagrożeń środowiska przy projektowaniu, potrafi wybierac sposoby działania ograniczające ujemny wpływ na środowisko, potrafi podjąc dyskusję w tym temacie i dokonac weryfikacji projektu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_K01Jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K01jest świadomy ograniczenia posiadanych umiejętności i wiedzy, stąd rozumie potrzebę dalszego ich pogłębiania;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie wykazuje aktywności i chęci do pozyskiwania wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Potrafi określic braki wystepujące w swojej wiedzy z zakresu przedmiotu
3,5Potrafi połączyc posiadaną wiedzę z zakresu przedmiotu z zagadnieniami ogólnospołecznymi
4,0Jest świadomy braków wiedzy z zakresu przedmiotu oraz potrafi ustalic sposób jej uzupełnienia
4,5Jest zdeterminowany do pogłębiania wiedzy i umiejętności poprzez dociekliwośc w analizowaniu i dyskutowaniu zagadnień z zakresu przedmiotu
5,0Potrafi swobodnie prowadzic dyskusję w zakresie nowości i trendów w obszarze wiedzy przedmiotu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_K05Rozumie ważność i potrzebę ochrony naturalnego środowiska człowieka oraz ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko. Posiada związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K05rozumie ważność i potrzebę ochrony naturalnego środowiska człowieka oraz ma świadomość pozatechnicznych aspektów i skutków działalności w zakresie inżynierii rolniczej i leśnej, a w szczególności jej wpływu na środowisko, i posiada związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne
T-W-3Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich z uwzględnieniem ochrony środowiska
T-W-4Wpływ technik magazynowania i zagospodarowania odchodów zwierzęcych na środowisko naturalne
T-W-1Systemy utrzymania zwierząt i ich wpływ na środowisko naturalne
T-W-5Wpływ technik sporządzania kiszonek i sianokiszonek na środowisko naturalne
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie rozumie ważności i potrzeby ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
3,0Częściowo rozumie ważnośc i potrzebę ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
3,5W pełni rozumie ważnośc i potrzebę ochrony środowiska naturalnego w zakresie przedmiotu
4,0Rozumie i wyprowadza wnioski dotyczące wpływu elementów infrastruktury na ochronę środowiska naturalnego
4,5Rozumie i wyprowadza wnioski oraz potrafi wskazac luki dotyczące wpływu elementów infrastruktury na ochronę środowiska naturalnego
5,0Swobodnie prowadzi dyskusję o wzajemnych zależnościach między elementami infrastruktury a ochroną środowiska naturalnego
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_K06Ma świadomość, że elementem produkcji rolniczej są zwierzęta gospodarskie i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z wytycznymi dobrostanu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K06ma świadomość, że elementem produkcji rolniczej są zwierzęta gospodarskie i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z wytycznymi dobrostanu;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-A-6Określenie zmiennych wyjściowych do projektowania budynków inwentarskich w zakresie zabiegów pielęgnacyjnych
T-W-2Podstawowe parametry ciągów technologicznych utrzymania zwierząt
T-A-1Określenie i analiza kryteriów wyboru systemów utrzymania zwierząt
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
S-2Ocena formująca: Sprawdziany z zakresu wybranych cwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma świadomości, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta)
3,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta)
3,5Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta) i jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem
4,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania
4,5Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania, odpowiedzialnie podchodzi do projektowania infrastruktury produkcji zwierzecej
5,0Ma świadomośc, że elementem produkcji rolniczej są istoty żywe (zwierzęta), jest wyczulony na ich traktowanie zgodnie z dobrostanem, rozumie potrzebę takiego postepowania, odpowiedzialnie podchodzi do projektowania infrastruktury produkcji zwierzecej, widzi koniecznośc pogłębiania tego zagadnienia
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTRL_1A_O09-1_K07Potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTRL_1A_K07potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Umożliwić dostrzeganie i rozumienie związków (zootechnicznych, sanitarnych, technicznych, organizacyjnych, itp.) zachodzących w procesie utrzymania zwierząt gospodarskich
Treści programoweT-W-7Przykładowe rozwiązania technologiczno-funkcjonalne wybranych budynków inwentarskich o różnych systemach utrzymania i poziomie mechanizacji
T-A-3Ograniczanie i eliminacja zagrożeń związanych z magazynowaniem nawozów naturalnych i pasz objętościowych soczystych
T-A-1Określenie i analiza kryteriów wyboru systemów utrzymania zwierząt
T-A-2Określenie i analiza obszarów wpływu obiektów inwentarskich na środowisko naturalne
Metody nauczaniaM-2Metody eksponujące - prezentacje multimedialne, film, ekspozycja
M-1Metody podające - wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Kolokwium z zakresu treści wykładowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi samodzielnie omawiac i łączyc wskazanych zagadnień
3,0Potrafi samodzielnie omawiac i łączyc wskazane zagadnienia
3,5Potrafi definiowac i systematyzowac działania w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
4,0Potrafi definiowac, systematyzowac i wskazywac nowe kierunki działań w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
4,5Potrafi definiowac, systematyzowac i projektowac w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej
5,0Potrafi definiowac, systematyzowac, projektowac i oceniac podejmowane decyzje w zakresie ekologicznych technologii w produkcji zwierzęcej