Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_2A_D06id_W01 | Student powinien określić kryteria rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego, określać różnice w konwencjonalnym, zrównoważonym i ekologicznym sposobie gospodarowania oraz scharakteryzować podstawy produkcji roślinnej w gospodarstwie ekologicznym i zrównoważonym |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_2A_W01 | ma wiedzę w zakresie doboru i zastosowania roślin ogrodniczych w gospodarstwie agroturystycznym, obejmującą m.in. wymagania i sposoby zastosowania wybranych gatunków roślin ozdobnych, warzyw, ziół i roślin sadowniczych, przydatną do podwyższenia atrakcyjności gospodarstwa agroturystycznego; |
---|
TRL_2A_W14 | ma określony zasób wiedzy w zakresie agroekologii i forestekologii, obejmujący m.in. wymianę materii i energii w ekosystemach, abiotyczne i biotyczne czynniki środowiska, sposoby zwiększenia tolerancji roślin na niesprzyjające czynniki środowiska, zrównoważony rozwoju gospodarki rolnej i leśnej, gospodarcze i klimatyczne znaczenie ekosystemów leśnych, globalne zagrożenia środowiska i ich wpływ na funkcjonowanie ekosystemów rolnych i leśnych, metody badawcze stanu środowiska rolniczego i leśnego, możliwości oddziaływania na rzecz ochrony środowiska, przydatną do:
1) zrozumienia związków między rozwojem cywilizacyjnym a funkcjonowaniem ekosystemów rolniczych i leśnych,
2) docenienia znaczenia zrównoważonego i ekologicznego rozwoju rolnictwa oraz planowej gospodarki leśnej,
3) uświadomienia możliwości oceny zagrożeń ekosystemów rolniczych i leśnych oraz możliwości skutecznego przeciwdziałania ich degradacji; |
TRL_2A_W18 | ma wiedzę w zakresie technologii wstępnego przetwarzania produktów roślinnych i zwierzęcych, obejmującą obróbkę surowców roślinnych przeznaczonych na produkty żywnościowe dla ludzi i zwierząt oraz wstępną obróbkę surowca mięsnego i mleka, a także sposoby oceny jakości wybranych surowców i kontroli jakości produktów; |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_W01 | ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_W03 | ma pogłębioną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R2A_W04 | ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
R2A_W05 | wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
R2A_W06 | ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach |
R2A_W07 | ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA2_W03 | ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej |
InzA2_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawami rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego oraz teoretyczne przygotowanie do zasad uprawy roślin w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym |
---|
Treści programowe | T-W-6 | Ochrona roślin w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym |
---|
T-W-1 | Stan rolnictwa ekologicznego i zrównoważonego w Polsce i na świecie |
T-W-2 | Płodozmian i zmianowanie w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym |
T-W-4 | Podstawy agrotechniki w rolnictwie zrównoważonym |
T-W-5 | Gospodarka nawozowa w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym |
T-W-3 | Podstawy agrotechniki w rolnictwie ekologicznym |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
---|
M-2 | Prezentacje multimedialne |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie zna podstawowych pojęć podanych na wykładach |
3,0 | Student zna niektóre podstawowe pojęcia, poprawne definiuje niektóre z nich |
3,5 | Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi odróżnić rolnictwo ekologiczne i zrównoważone od rolnictwa konwencjonalnego (intensywnego) |
4,0 | Student zna podstawowe pojęcia i potrafi w analityczny sposób je porównać, potrafi rozpoznać i wymienić różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym) |
4,5 | Student potrafi wykorzystać wszystkie podane na wykładach pojęcia i potrafi wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić główne różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym) |
5,0 | Student potrafi wykorzystać wszystkie podane pojęcia, wskazać zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać i wymienić wszystkie różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym, zrównoważonym i rolnictwem konwencjonalnym (intensywnym) i wskazać główne różnice w technologii uprawy |